F Tipi Cezaevleri Ve Ölüm Oruçları Devam Ediyor

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Adalet Bakanı Türk: -Bugün İtibarıyla 199 Tutuklu Ve Hükümlü Açlık Grevi, 245 Tutuklu Ve Hükümlü Ölüm Orucu Eyleminde -Eylemlerde Kritik Safhaya Yaklaşılmakta -1996 Yılındaki Eylemlerde Rahatsızlanan Ve Sakat Kalanların Suçlarının İnfazının İyileştikten Sonraya Ertelenmesi Ya Da Özel Af Çalışmalarımız Sürüyor -F Tipi Czaevleri, En Az 6 Ay Sonra Hizmete Girecek -F Tipi Cezaevleri Her Yönden İnsan Haklarına Uygun Konuma Getirildikten Sonra Açılacaktır


ANKARA (A.A) - 07.12.2000 - Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F tipi cezaevlerini protesto amacıyla ölüm orucuna katılan tutuklu ve hükümlü sayısının 199, süresiz açlık grevine katılanların sayısının ise 245 olduğunu bildirdi. Eylemlerde kritik safhaya yaklaşılmakta olduğunu belirten Türk, Tüm girişimlere rağmen eylemlerin sona erdirilmesi çabaları olumlu sonuçlanmadı dedi. Türk, TBMM Genel Kurulu`nda, cezaevlerindeki açlık grevleri ve ölüm oruçları konusunda gündemdışı söz alan DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı`nın konuşmasını yanıtladı. Bakan Türk, bir süreden beri F tipi kapalı cezaevlerinin açılmasını protesto etmek amacıyla süresiz açlık grevi eylemlerinin başlatıldığını hatırlatarak, bu eylemlerin 19 Kasım 2000 tarihinden itibaren bazı cezaevlerindeölüm orucuna dönüştürüldüğünü söyledi. Bugün itibarıyla ölüm orucuna katılan tutuklu ve hükümlü sayısının 199, süresiz açlık grevine katılan tutuklu ve hükümlü sayısının 245 olduğunu açıklayan Türk, eyleme katılanların, eylemlerini sona erdirmek için F tipi cezaevlerinin kapatılması yanında siyasi nitelikte bazı isteklerde bulunduğunu ifade etti. Türk, 1996 yılında meydana gelen ölüm orucu sonucunda rahatsızlanan veya sakat kalan tutuklu ve hükümlülerin cezalarının infazının iyileştikten sonraya bırakılması için CMUK`ta değişiklik ya da bunların özel aftan yararlandırılması için Anayasa değişikliği çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Türk,F tipi konusundaki eleştirilerin gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu vurgulayarak, F tipi cezaevleri, barınma, iaşe, havalandırma ve aydınlatma standartları bakımından BM ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi`nce belirlenen standartlarının üstünde olduğu gibi, eğitim, sağlık, psiko sosyal yardım hizmetleri ve çalışma koşulları bakımından, diğer cezaevlerinden çok daha iyi koşullara sahiptir dedi.

-KRİTİK SAFHAYA YAKLAŞILIYOR-

Türk, açlık grevi ve ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülerin tedaviyi kabul etmediğini, bu konuda kritik bir safhaya yaklaşılmakta olduğunu ifade ederek, tedaviyi kabul edeceklerin tedavilerinin en kısa zamanda ve en iyi şekilde yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde hareket edildiğini bildirdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşları ile cumhuriyet başsavcılıkları tarafından eylemin sona erdirilmesi için çaba sarfedildiğini anlatan Türk, Bu çalışmalardan şimdiye kadar somut bir sonuç alınamadı dedi.



-YASAL DÜZENLEME BİTMEDEN AÇILMAYACAK-

F tipi cezaevlerinin geçici kabul işlemleri ile personel alımının sürdüğünü, açılması için gerekli yasal altyapının oluşturulması amacıyla 3 ayrı yasa tasarısı hazırlandığını kaydeden Türk, bu tasarılarla, ortak yaşam alanlarının kullanılmasına olanak sağlanacağını, ayrıca F tipi cezaevlerindeki her türlü uygulama ve işlemlerin yargı denetimine alınacağını, cezaevi yönetiminin saydamlaştırılması için Cezaevi İzleme Komitelerinin kurulacağını bildirdi. Bunlar, cezaevleriyle ilgili kanun tasarılarımızdan sadece bir bölümü diyen Türk, şöyle devam etti: Ancak, bu 3 kanun tasarısı yürürlüğe girmeden, F tipi cezaevleri açılmayacak. Bu durumda, F tipi cezaevlerinin en az 6 ay sonra hizmete açılacağı anlaşılmaktadır. Bu süre içinde kamuoyundaki duyarlılıkları, F tipine yönelik eleştirileri ile meslek kuruluşlarının yapıcı önerilerini değerlendirmeye hazırız. Ayrıca geçmişte olduğu gibi, bu yıl içinde de Türkiye`ye her gelişinde cezaevlerini ziyaret eden Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi, F tipinde inceleme yapmaları için Türkiye`ye davet edildi. Amacımız, F tipi cezaevlerini her yönden insan haklarına en uygun duruma getirdikten sonra hizmete açmaktır.

-ÖLÜMLER BAZI ÇEVRELERCE İSTİSMAR EDİLEBİLİR-

Ölüm orucu ve süresiz açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin eylemlerine, üzücü olaylara neden olmadan sona erdirilmesini istediklerini anlatan Türk, Eylemler sonrasında meydana gelebilecek ölüm olayları tüm milletimizi üzeceği gibi, çeşitli çevrelerce istismar edilebilecek dedi. Cezaevlerindeki eylemlerin sona erdirilmesi için Adalet Bakanlığı olarak gereken çabayı gesterdiklerini anlatan Türk, ancak bakanlığın yanı sıra başta bu eylemleri yürüten tutuklu ve hükümlülerin aileleri olmak üzere konuyla ilgili kişi, kurum ve kuruluşların,eylemlerin bitirilmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerini istedi. Türk, Hiçkimsenin, F tipi cezaevlerini insan haklarına aykırı en küçük bir uygulamaya meydan vermeden hizmete açılmayacağından emin olmalıdırlar dedi. Cezaevlerinde suç işleyenlerin topluma yeniden kazandırılması için insan onuruna yaraşır yaşam kalitesi içinde yaşamasını istediklerini vurgulayan Türk, konuşmasını, Tüm çalışmalarla, cezaevlerimizi tüm dünyada örnek gösterilebilecek bir konuma getirmek istiyoruz diyerek tamamladı. DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, Genel Kurul`da gündemdışı konuşmasında, cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkati çekerek, üzücü olaylar yaşanmadan önlem alınması gerektiğini söyledi. Telafisi mümkün olmayan olaylar ve ölümler yaşanabilir diyen Aydınlı, eylemlerin sona erderilmesinde herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.