Ev sahiplerine müjde!

22.08.2012 - 10:46 | Son Güncelleme :

Konutunuzu kiraya verdiyseniz ve kira gelirinizi beyan ettiyseniz dikkat!

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ev-konut-anahtar.jpg">Konutunuzu kiraya verdiyseniz ve kira gelirinizi beyan ettiyseniz dikkat!

Konut kirası nedeniyle ödediğiniz verginin, tamamının veya bir kısmının iadesi ile ilgili..
Bilmeyenler olabilir, birincisini kısa olmak üzere, ikisini de açıklayalım.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İŞYERİ KİRASINDAKİ İADE

Bu iade, gayrimenkulünü işyeri(yani dükkan, büro, mağaza, atölye, depo vb)olarak kiraya verenleri ilgilendiriyor.

Geliri sadece işyeri kirasından ibaret olanlar, 2011 yılı işyeri kira gelirlerinin, gayrisafi (yani stopaj dahil ) tutarı,23 bin lirayı aşmışsa, tamamını beyan ettiler.2012 yılı işyeri kiraları da 25 bin lirayı aşıyorsa, beyan edilecek.

İşyeri kira geliri elde edenlerden, 2011′de yıllık kira gelirleri 101 bin liraya liraya kadar olanlar, beyanname verdiklerinde ödenecek, stopaj mahsubu nedeniyle, ödenecek vergi değil “vergi iadesi” çıktı.
Bu durumda olanlar, vergi dairesine başvurarak, iadelerini alabilirler. (Bu konuda ayrıntılı bilgi için Bkz.Şükrü Kızılot “Kirayı bildirip vergi iadesi almanın dayanılmaz cazibesi” Hürriyet, 8 Mart 2012) 2012 işyeri kira gelirleri, 1-25 Mart 2013′da beyan edildiğinde, 110 bin liraya kadar olan kira gelirlerine “vergi iadesi” çıkacak.

KONUT KİRASINDAKİ İADE

Konut kira gelirini beyan edenler, yıllık kira gelirlerinden; 2.800 TL istisnayı ve kalan tutarın yüzde 25′ini “götürü gider” olarak indirerek vergilerini ödediler.

Oysa, “gerçek gider” yöntemini seçerek, “hiç vergi ödemeyebilir” veya “daha az vergi” ödeyebilirlerdi.

Örneğin;
1- Kiraya verdiği evi son 5 yıl içinde alanlar, satın alma bedelinin yüzde 5′ini kira gelirlerinden düşebilirlerdi.
2- Kiraya verdikleri evin satın alma bedelinin yüzde 2′sini “amortisman” olarak indirebilirlerdi.
3- Banka kredisi kullanmışlarsa ödedikleri faizi,
4- Kendileri kirada oturuyorlarsa, aldıkları kiradan, ödedikleri kirayı,
5- Kira aldıkları evin emlak vergisini, bakım onarım giderini vs. indirebilirlerdi (Bu konuda ayrıntılı açıklama için Bkz.Şükrü Kızılot, “Kira geliri olanlar hiç vergi ödemeyebilirler”, Hürriyet,7 Mart 2012).
Yukarıdaki giderlerden, ilk ikisi bile indirilse, ödenecek vergi çıkmazdı.
Hemen belirtelim, götürü gider yöntemini seçenler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyorlar.

İADE NASIL OLACAK?
Maliye Bakanlığı, yasalarla tanınan “vergi avantajını” bilmeyenlere bir kolaylık sağlıyor. Gerçek gider yönteminden yararlanabileceği halde yararlanamayanlara örneğin iki yıl götürü gider yöntemini uyguladıktan sonra gerçek gider yöntemine geçmeyenlere diyor ki;

“Beyanname verilen takvim yılında olmak koşuluyla, düzeltme beyannamesi vermek suretiyle ‘gerçek gider’ yöntemini uygulanabilir (MB Özelgesi, 16.06.2012 tarih ve GVK.74-763 sayılı ve 2.02.2011 Tarih ve GVK.74-126 sayılı)”.
Buna göre, 2012 yılı sonuna kadar, 2011 yılı kira beyannamesini “gerçek gider” yöntemine göre düzelttirip, fazla ödenen vergiler geri alınabilir. (Şükrü Kızılot – Hürriyet )

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.