Euromoney Konferansı..

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakani Yüksel Yalova: -Özelleştirmeden 3 Milyar Dolar Elde Ettik Ama 1 Milyarini Çağdişi İşletmecilik Anlayişiyla Harciyorsak İşe Başka Türlü Bakmamiz Lazim -Ben, Mevcut Sistem Henüz Değişmediği İçin Özelleştirme Kapsamindaki Kuruluşlarin Hergün Nasil Milyarlari Sokağa Attiğini Düşünmek Zorundayim -Yapmamiz Gereken İş, Hissedar Sayisini Artirmak, Hissedarlar Demokrasisini Kurmak



İSTANBUL (A.A) - 07.11.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, son 15 yılda elde edilen özelleştirme gelirinin bir yılda sağlanmasına sevinildiğini belirterek, 3 milyar doları elde ettik ama 1 milyar dolarını çağdışı bir işletmecilik anlayışıyla harcıyorsak, Türkiye olarak işe başka türlü bakmamız lazım dedi. Euromoney tarafından düzenlenen Türkiye: İş, Finans ve Yatırım konulu konferansa katılan Yalova, Türkiye`de özelleştirme kavramının toplumsal bir mutabakata dönüştüğünün görüldüğünü söyledi. Bugüne kadar özelleştirme uygulamalarında, hem kapitalist hem de eski Doğu Bloku ülkelerinden geride kalındığını anlatan Yalova, Türkiye`de özelleştirme nasıl yapılır diye kafa yordum. Anladım ki özelleştirme işi basit bir ekonomik faaliyet, ihale prosedürü hiç değil. İddia ettiğim şey, devlet kavramının Türkiye`deki anlayışına bakmadan başarılı olmak mümkün değildi diye konuştu.


Devlet kavramının ülkemizde kutsallaştırıldığını ifade eden Yalova, Böyle dediğimiz için, devlete ait malın alınıp satılması olarak algıladığımız özelleştirme işine geldiğinizde, kim kime neyi peşkeş çekiyor? Kim bu işten nasipleniyor? Hırsız arama, bir polis merakı içinde olay değerlendiriliyor dedi. Atatürk`ün cumhuriyetin ilk yıllarında özelleştirmeye yönelik ilk ipuçlarını vermesine rağmen daha sonraki yıllarda devletçi zihniyetin ağırlık kazandığını dile getiren Yalova, ekonomik ve siyasal liberalizmin ancak birarada bulunabileceğini kaydetti.


Kürsünün yanına 4 kişiyi çağıran Yalova, bu kişileri, Kendi parasını kendisi için kullanan, başkasının parasını kendisi için kullanan, kendi parasını kendisi için kullanan ve başkasının parasını başkası için kullanan kişiler olarak değerlendirilmesini istedi. En felaketi başkasının parasını başkası için kullanmak diyen Yalova, şunları söyledi: Son 15 yıldaki özelleştirme gelirini 1 yılda elde ettik deriz. Memnunluk duyarız. Ben aynı kanaatte değilim. Ben, mevcut sistem henüz değişmediği için özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hergün nasıl milyarları sokağa attığını düşünmek zorundayım. İskenderun Demir Çelik, Seka, Devlet Demiryolları gibi işletmelerin zararlarına dikkat çeken Yalova, 3 milyar dolar elde ettik ama bunları altalta toplarsak, 1 milyar dolarını çağdışı bir işletmecilik anlayışı nedeniyle harcıyorsak Türkiye olarak işe başka türlü bakmamız lazım dedi.


ARKAİK JAKOBEN ZİHNİYET;

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme konusunda arkaik jakoben zihniyet olarak nitelediği bir kesimin engellemelerde bulunduğunu da kaydederek, İşte ilk defa o arkaik jakoben zihniyet geçtiğimiz yıl direncini gösterdi ama mağlup oldu diye konuştu. Toplantıya katılan yatırımcı ve uzmanlardan özelleştirmenin sadece geçim sağlanan bir alan olarak görülmemesini isteyen Yalova, şunları söyledi: Varlık sebebiniz sonuçta özelleştirme kavramının devletleştirme karşısındaki galibiyetine bağlı. Ben (Özelleştirme eşittir demokratikleşme) derken bunu kastettim, bunu savundum. (Bu ülkede değişik partilerden 10 milyona yakın üye var, eğer bu ülkede 10 milyon artı bir hissedar olmazsa Türkiye`de demokrasinin bir ayağı eksiktir) dedim, bunun için söyledim.


Yapmamız gereken iş, hissedar sayısını artırmak, hissedarlar demokrasisini kurmak. Eğer bu kamu işleşmeciliği denen çağdışı zihniyeti tarihin çöplüğüne gömmezsek, diyeceksiniz ki (Siyasal partiler düzeni mamusuyla vergisini ödeyen milyonlarca vatandaşın vergisinden geçinmeye devam edecek) Nasıl değiştireceğiz? Bu bir zihhiyet meselesidir diyeceğiz. Mülkiyet ve devlet kavramını yeniden yorumlayacağız. Yalova, Türkiye`nin genç ve dinamik nüfusuna siyasetçinin ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayarak, Uydurmazsa zaten o genç nüfus neticede bir kütüğü önüne almış bir su gibi götürecek dedi.


COTTARELLİ ÖZELLEŞTİRMEYİ SORDU;

Devlet Bakanı Yalova, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli`nin kendisine
gelecek yıl özelleştirme 7 milyar olur mu? diye sorduğunu da dile getirerek, (Hiç önemi yok onun) dedim. Önemli olan zihniyetin kırılmasıydı. Bizim zihniyetimizin hakim olmasıydı, hakim olduk diye konuştu. Yalova, önümüzdeki dönemde yatırım yapılacak coğrafyaların başında Türkiye`nin geleceğini vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.