Euro`ya mudahale senaryoları

08.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Dunya borsalarinda gectigimiz iki aya damgasini vuran gelismelere iliskin olumlu sinyaller alinmaya devam ediyor. Bir ay once G-7 ulkelerince ortak mudahalede bulunulan euro, 87.10 seviyesinde guclu bir destek olusturdu. Gecen hafta surpriz bir sekilde Avrupa merkez Bankasi`nin (ECB) faizleri 25 baz puan daha artirmasi ise beklenmeyen bir gelismeydi.

Amerika`nin stratejik petrol rezervlerinden 30 milyon varillik bir bolumu dagitmak icin nakliyecilerle irtibata gectigi yonundeki haberler ise petroldeki yukselisin hiz kesmesine neden oldu. Avrupa ve Amerika`da buyuk sirketlerin karlara ve satislara iliskin olumsuz uyarilari ise devam ediyor. En son gecen hafta dunyanin ikinci buyuk bilgisayar devi dell`in satislarda hedeflerin altinda bir rakam gelebilecegi uyarilari borsalari baski altinda tuttu. Fakat artik bu tur uyarilara piyasanin alistigina dikkat ceken uzmanlar, petrol fiyatlarindaki dususun de etkisiyle bir tepki cikisinin soz konusu olabilecegini belirtiyorlar.

Yil basindan bu yana once isinan daha sonra FED`in art arda faiz artirimlarinin arkasindan bu defa da soguyan ekonomiye iliskin endiseler Amerika borsalarinin yakasini birakmiyor. Cuma gunu aciklanan issizlik datalari ise piyasada yeni bir tartismanin baslamasina neden olabilir. yuzde 4.1 cikmasi beklenen issizlik
datalari yuzde 3.9`la son 30 yilin en dusuk seviyesinde aciklandi. Aslinda bu data baslangicta ekonomideki sogumanin isgucu piyasalarina yansimadigi yonundeki ensidelerin ortaya cikmasina neden oldu. Bu da FED`in yeni bir faiz artisi yapabilecegi seklindeki soylentilerin kulaktan kulaga yayilmasini saglamis durumda.

Fakat FED`in gecen haftaki toplantisinda ekonomideki sogumanin devam ettigi, bu nedenle de kisa vadeli faiz oranlarinda bir artis gerceklestirmeyecegi ackilmaasi piyasayi rahatlatabilecek en onemli unsur. Risk ise FED`in faiz artisi icin kapiyi acik biraktigi 15 Kasim toplantisana sarkmis gorunuyor. Dresdner Kleinwort Benson North America ekonomisti Kevin Logan, insanlarin FED`in su andaki faiz artirmama politikasini sonsuza kadar surdurecegi beklentisine kapildiklarini ifakat son issizlik datalarinin bu fikri degistirebilecegine dikkat cekiyor.

Tam euro g-7 mudahalesinin ardindan guclenme egilimleri gostermeye baslamisken, gecen hafta Avrupa Merkez Bankasi`nin ceyrek puanlik faiz artisinin ardindan ters tepki gelmesi, gozlerin yeniden ECB`ye donmesine neden oldu. ECB Baskani duisenberg, faiz artiriminin hemen ardindan yaptigi aciklamada, euro`ya yeni bir mudahale gerceklestirilmesi gerekiyorsa bunun surpriz bir sekilde yapilmasi yanlisi olduklarini belirtti.

Faiz artisinin ardindan beklenenin tersine euro`yu yeniden guc kaybetmeye baslamasinin da bahsedilen mudahalenin yakin bir tarihte gerceklesebilecegi beklentilerini artirdi. ECB`nin faiz artisi konusunda ise cesitli soylentiler mevcut. Bazi uzmanlara gore zaten bir ay once yapilan ortak mudahale boyle bir faiz artisi sartina baglanmisti. Ve ECB diyetini boylece odemis oldu.Amerika`nin stratejik rezervlerinin bir bolumunu dagitmak uzere nakliyeticileri organrize ettigi soylentileri son donemde yukselen petrol fiyatlarina vurulan en buyuk darbe gibi gorunuyor.(PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.