Euro Müdahale Arsızı Olacak

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Merkez Bankası`nın, ortak para euroya tek başına ikinci müdahalesini gerçekleştirmesinin etkisi kısa süreli olurken Ifo Başkanı Hans Werner Sinn, yeni müdahalelerin gerekeceğini söyledi.


Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) euroya son üç günde tek başına ikinci müdahalesini gerçekleştirmesinin ardından 87.3 cent düzeylerine kadar yükselen euro, kısa bir süre sonra yeniden 87 cent seviyesinin altına indi. ECB`nin cuma günkü müdahalesi de benzer sonuç vermiş, euro müdahaleden sonra yükseldiği seviyede tutunamamıştı. ECB`nin açıklamasında, yeni müdahalenin cuma günkü müdahalenin gerekçeleri ve eylül ayında yapılan G - 7 açıklaması doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, müdahalenin mali boyutu hakkında bilgi verilmedi.


Piyasa uzmanları, hızlı bir sıçramaya neden olan ECB`nin tek başına müdahalesinin kalıcı etkisinin olmayacağı uyarısında bulunurken, bu görüşe kurumsal onay, Almanya`nın ekonomi enstitüsü Ifo`dan geldi. Ifo Başkanı HansWerner Sinn, yeni müdahalelerin yolda olduğunu söyledi. Ifo Başkanı, bu açıklamasını, euro kurunu yukarı çekecek bir etkinin henüz görüş seviyesinde olmamasına dayandırdı.
Dolaşıma girdiği yaklaşık iki yıl içinde ABD Doları karşısında yüzde 30`a yaklaşan değer kaybına uğrayan euronun zayıflığı, Avrupa`da ithal mallarının pahalanmasına yol açarak uzun vadede enflasyon riski yaratıyor.


MÜDAHALE SADECE ŞAŞIRTTI;

Chase Manhattan Bank`ın döviz uzmanlarından Tatsuo Nishio, ECB`nin hareketinin Japonya ve ABD`yi içermemesinin müdahalenin etkisini sınırlı kıldığını kaydetti. Asahi Bank`tan Shigeru Nakane ise, AB ekonomisinin ABD`ye oranla zayıf olmasının euronun 88 ila 89 cente kadar yükselmesini engellediğini ifade etti.
Dünyanın en büyük bankacılık holdingi olan Mizuho`dan Kazuhiro Kaneko ise, olumlu bir yaklaşım sergileyerek euronun 26 Ekim`de 0.8237 dolar ile tarihinin en düşük düzeyine gerilemesinin ardından istikrarlı bir yükseliş trendi yakaladığını ve daha da yükselmesinin zemininin bulunduğunu söyledi.


İFO; YENİ MÜDAHALE KAÇINILMAZ;

Almanya`nın ekonomi enstitüsü Ifo`nun Başkanı Hans - Werner Sinn, euro kurunun yukarıya hareket edeceğinin bir göstergesinin ortaya çıkmamış olmasının, ECB`yi yeni müdahalelere zorlayacağını ifade etti. Sinn, euro cinsinden yatırımları bulunan çok sayıda kişinin konjonktürel etkenlere bağlı olarak, euronun kağıt ve madeni para olarak ortaya çıkmasını beklemek yerine ABD Doları`na kaymasının bu durumun zeminini yarattığını kaydetti. ECB`nin Avrupalıların paraları somut olarak karşılarında görme tarihini öne çekmesini öneren Ifo Başkanı, euro bölgesini oluşturan ülkelerde ulusal paralardan euroya geçişte yapılması gereken işlemlerin açıklıkla ifade edilmesi gerektiğini de söyledi. Avrupa Birliği`nde euroyu elle tutma için hedeflenen tarih şu an için 2002`nin başları.


EURO MÜDAHALELERİ ;

6 KASIM 2000 Avrupa Merkez Bankası (ECB) diğer euro bölgesi merkez bankalarıyla birlikte 3 Kasım`da yapılan müdahalenin ardından iki iş günü sonra piyasaya yeniden müdahalede bulunarak euro alımı gerçekleştirdi.
3 KASIM 2000 - Euronun bir önceki hafta 0.8225 dolar ile gördüğü tarihi düşük seviyesine göre toparlanarak 86 cente çıkmasından faydalanmak isteyen Avrupa Merkez Bankası ile diğer euro bölgesi merkez bankaları euro alımı yaptılar.
22 EYLÜL 2000 - 1995 yılından bu yana ilk kez birlikte hareket eden Avrupa, Japonya ve ABD merkez bankaları işlem görmeye başladığı 1999 Ocak ayından sonra yüzde 30 değer kaybıyla 85 centin altına kadar düşen euroyu yukarı çekmek için müdahale ettiler. Bu müdahale ECB`nin kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği ilk piyasa müdahalesi oldu.


SİNN: KARA PARA VE KARA CEHALET EUROYA DARBE İNDİRİYOR;

Sinn, merkezi Almanya`da bulunan ve bütün dünyaya ulaşan ekonomi gazetesi Handelsblatt için konuk yazar olarak kaleme aldığı makalede, bu adımların euro kurunu düzelteceği tezini savunurken, bu yapılmadığı takdirde, beğeni toplamayan para birimini piyasadan çekme dışında yapılacak bir şey olmadığını belirtti.
Ifo Başkanı, euroya geçiş konusundaki çekingenliğin kısmen, paranın kara olmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Sinn makalesinde, kara para ile mücadele konusundaki düzenlemelerin, euroya çevrilmek üzere parayı kayıt altına almayı gerektirmesinin, euronun cazibesine darbe indirdiğini kaydetti.Avrupa Birliği dışında ise euronun ne olduğu konusunda cehaletin hüküm sürdüğünü belirten Sinn, buradaki yatırımcıların 2002 yılında Avrupa para birimlerinin değersizleşeceğini ve yeni para biriminin yürürlüğe gireceğini düşündüğünü vurguladı. Bu değişimi kimin gerçekleştireceğinin açıkça bilinmemesinin para kaybetme endişesi yarattığını söyleyen Ifo Başkanı, bunun doğal sonucunun ise paund ya da dolar gibi sağlam bir para birimine yönelme şeklinde ortaya çıktığını kaydetti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.