Euro 2001-2002`de 90 Sent Civarında Olacak

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Avrupa Komisyonu`Na Göre, Kıtadaki Ekonomik Büyüme Tahminleri Değişmezse, Euro 2001-2002`De 90 Sent Civarında Olacak -Bazı Ekonomistler, Euro`Nun Daha Da Yükseleceğini Tahmin Ediyor

FRANKFURT/LONDRA (A.A) - 19.12.2000 - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, euro bölgesinin en büyük ekonomilerinin büyüme hızının giderek yükseldiği konjonktürde, euro`nun dolar karşısındaki değerinin 2001 ve 2002 yıllarında 90 sent civarında seyredeceğini tahmin ediyor. AB Komisyonu`na göre, tabii ki, Amerikan ekonomisinin büyüme hızı aniden ve büyük ölçüde yavaşlarsa, Avrupa ülkeleri de bunun olumsuz yansımalarından kaçamayacaklarından dolayı, euro`nun da 90 sent civarındaki istikrarlı seyri bozulacak ve pariteler değişebilecek.

-AMERİKAN EKONOMİSİNİN YUMUŞAK KARNI VE KAZA İHTİMALİ-

Euro bölgesindeki Avrupa ülkeleri ekonomileri de Amerikan ekonomisyle aynı hızda yavaşlarsa, euronun yükselişi de istimini kaybedecek. Burada, ABD`nin cari işlemler açığında uzun süredir beklenen kazanın olması halinde ise işler daha da zorlaşacak. ABD, cari işlemler açıklarını daraltmak için günde yaklaşık 1.25 milyar dolarlık sermaye girişine muhtaç ve Amerikan ekonomisindeki çarpıcı büyüme ve verimlilik artışları sayesinde, tüm dünyadan portföy ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları çekilebildi. Analistlere göre, Amerikan ekonomisinin büyüme hızı yavaşladıkça, dışardan mali ve yatırım sermayesinin azalması riski artıyor, hatta, uluslararası yatırımcıların Amerikan Hazine bono, tahvil ve menkul kıymetlerine iştahındaki azalış, doları geriletmeye yetecek.

-DOLARIN ALTINDAKİ HALI 2001 YILINDA ÇEKİLECEK Mİ?-

Dünyaca ünlü mali analiz ve borsa aracı kurum şirketi Goldnman Sachs`ın Londra`daki ofisinin döviz stratejisti Jim O`Neill, ABD`nin açıklarından her zaman endişeli olageldik, bir noktada, bu doları öldürecektir, bu olduğunda, Avrupa ve tüm dünya için sorun olacaktır dedi. Bu durumda, doların altındaki halının 2001 yılında çekilip çekilmeyeceği sorusu gündeme geliyor ve şimdiye dek daha ziyade euro`nun iniş-çıkışlarından bahsetmeye alışkın euro bölgesindeki kararalıcıların başı epey ağrıyacağa benziyor.

-BAZILARINA GÖRE, EURO DAHA DA DEĞERLENECEK-

Euro için epey dalgalı yıl beklense de, bazı ekonomistlere göre, Avrupa ortak para birimi 2001`de daha da değerlenecek, çünkü, Ocak ayında 1.04 dolarda seyreden ekim ayında 82 sentin de altına düşerek, bütün düşük düzeyleri test etti. Uluslararası döviz piyasalarında daha sonra toparlanıp şimdilerde 88-89 sentten işlem gören euro`nun yeni yılda daha da yükselmesi bekleniyor. Frankfurt`daki Dresdner Bank`ın ekonomisti Petra Köhler`e göre, euro için işler iyiye gidiyor, Avrupa ekonomisi ABD`yi tedricen yakaladıkça, euro yaz ortasında 1 dolara kadar yükselebilir. Bununla birlikte, yeni yılda euro`nun değer tahminlerini yükselten yatırımcılar, euro fonlarını güçlendirdi ve Merrill Lynch`in yeni araştırmasına göre, global fon yöneticilerinin yüzde 75`inin 2001 için en gözde para birimi euro. Alman Merkez Bankası Bundesbank`ın Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası İdari Kurulu üyesi Ernst Welteke, Amerikan ekonomisinin gücünü koruması, hatta, daha beter, ABD ekonomisinin sert inişi, yani, hızla yavaşlaması, istikrarlı euro`yu sabote edebilir diye uyarıyor. Barclays Capital`in ekonomisti Thorsten Polleit`e göre, Amerikan ekonomisinin yine beklentileri aşıp, Avrupa`yı geçmesi halinde, yatırımcılar ABD`ye yöneleceğinden euro, altı ay içinde 80 sente kadar düşebilecek. Euro`nun dolar ve yen karşısında yüzde 30`u aşan değer kaybı Avrupa`yı ihracatta avantajlı kılınca, ihracat hacimleri büyüdü, oysa, euro çok değerlenirse, bu avantaj zayıflayacak. Avrupa`da euro dışındaki bölgelere ihracatın payı toplam gayrisafi yuritçi hasılanın (GSYİH) yüzde 10`ununu aşmıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.