Eriş:Türkiye`de Uyum Sürecinin Gerektirdiği İlerlemelerin Kaydedilmediğini Görüyoruz

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-İkv Yönetim Kurulu Başkanı Eriş: -Türkiye`De Uyum Sürecinin Gerektirdiği İlerlemelerin Kaydedilmediğini Görüyoruz -İş Dünyası Olarak Kaybedilen Bir Yıllık Sürenin Ekonomik Ve Sosyal Yaşama Olumsuz Yansımalarını İzliyor Ve Önümüzdeki Dönem İçin Kaygı Duyuyoruz

İSTANBUL (A.A) - 20.12.2000 - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Meral Gezgin Eriş, Türkiye`de Avrupa Birliği (AB) ile uyum sürecinin gerektirdiği ilerlemelerin kaydedilmediğinin görüldüğünü söyledi. Eriş, İş dünyası olarak, kaybedilen bu bir yıllık sürenin ekonomik ve sosyal yaşama olumsuz yansımalarını izliyor ve önümüzdeki dönem için kaygı duyuyoruz dedi. İKV tarafından, Türkiye ile AB arasında hizmet ticaretinin ve kamu alımlarının karşılıklı olarak serbestleştirilmesi hakkında, özel sektörün bilgilendirilmesi ve onların görüşlerinin müzakere sürecine aktarılması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Meral Gezgin Eriş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Kopenhag kriterlerine uyum yönünde, tüm kurumları ve kurallarıyla işleyen bir hukuk devletine ulaşılmasının önemine dikkat çekerek, uygulanmakta olan ekonomik program ile büyük ölçüde ölçüşen ekonomik önceliklerle ilgili çalışmaların tamamlanmasının, hem AB tam üyeliğine giden süreci kısaltacağını hem de Türkiye`deki iç dengelerin istikrarına destek olacağını vurguladı. AB ile uzun süredir devam eden ortaklık ilişkisinin, Türkiye`nin adaylığının teyidi ile daha sağlam bir zemine oturduğunu belirten Eriş, Bugün önümüzde siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda katetmemiz gereken pek çok aşama bulunmaktadır. Ülkemizde köklü yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesiyle mümkün olacak bu aşamaların kolay olmadığının bilincindeyiz diye konuştu.

-ÜYELİK TÜM KESİMLERCE DESTEKLENİYOR-

Eriş, AB tam üyeliği hedefinin toplumun tüm kesimlerince destekleniyor olmasının, hükümetin bu alanlarda hızlı ve cesur adımlar atmasını sağlayacak ivmeyi yaratması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: Bununla birlikte Helsinki`den günümüze kadar geçen süre değerlendirildiğinde, ne yazık ki Türkiye`de uyum sürecinin gerektirdiği ilerlemelerin kaydedilmediğini görüyoruz. İş dünyası olarak kaybedilen bu bir yıllık sürenin ekonomik ve sosyal yaşama olumsuz yansımalarını izliyor ve önümüzdeki dönem için kaygı duyuyoruz. Meral Gezgin Eriş, Katılım Ortaklığı Belgesi`nde yer alan bazı konuların, ülkemizde siyasi düzeyde yoğun tartışmalara neden olduğunu hatırlatarak, Kuşkusuz tüm bu konuların açıklıkla tartışılması ve toplumun görüşlerinin sürece yansıtılması kaçınılmazdır. Ancak bu tartışmaların varlığı, diğer alanlarda ilerleme kaydedilmesini engellememelidir dedi. Teknik açıdan çalışmaları tamamlanan Ulusal Program`ın siyasi nedenlerle geciktirileceği ve bu ertelemelerin tekrarlanabileceği endişesini taşıdıklarını da kaydeden Eriş, AB`nin 2010 yılına kadar Türkiye`nin tam üye olabileceğini öngörmemesinin, Türk siyasetçisinin görev ve sorumluluklarını hafifletmeyeceğini söyledi.

-HİZMET VE KAMU ALIMLARININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ-

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Eriş, Türkiye`nin GSYH`sının yüzde 60`lık bir bölümünü oluşturan hizmetler sektöründe AB ile sağlanacak liberalizasyonun, ülkemiz açısından yeni açılımlar ve fırsatlar yaratacağını da bildirdi. Eriş, ancak, çok geniş alana yayılan bu sektörde Türkiye ile AB arasında öngörülen serbestleşmenin beklenen faydayı sağlayabilmesi için, sektörlere yönelik sağlıklı bir durum tespitine ve kapsamlı hazırlık çalışması yapılarak dengeli bir metin üzerinde uzlaşmaya varılmasının şart olduğunu vurguladı. Günümüzde AB pazarında iş yapmak isteyen Türk girişimcilerinin önündeki en önemli engelin vize konusu olduğunu dile getiren Eriş, Hizmetler sektöründe sağlıklı bir liberalizasyona ulaşılabilmesi için bu dengesizliğin ve mevcut haksız rekabet yaratacı ortamın giderilmesi şarttır dedi. AB ile sürdürülen müzakerelerin bir başka önemli bölümünü de kamu alımları piyasalarının karşılıklı olarak serbestleştirilmesinin oluşturduğunu hatırlatan Eriş, bu çerçevede, Türkiye`deki kamu ihaleleri pazarının toplam değerini ve bu pazara yurtiçi ve yurtdışından sağlanan mal ve hizmetlerin oranını içeren ayrıntılı bir envantere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Eriş, ayrıca, kamu alımlarının, mevzuat ile yaratılmaya çalışılan teşvik edici ortama ve liberalizasyon yönündeki tüm çabalara rağmen Avrupa tek pazarının en az ilerleme kaydedilen bölümlerinden biri olarak kaldığını da hatırlattı.

-GERÇEK GÜNDEMİ BULMALIYIZ-

Toplantıyı yöneten Türk Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de Türkiye`nin af ve cezaevleri gibi konularla aylarını geçirdiğini ve asıl gündeminden uzaklaştığını savunarak, AB ile birleşme yolunda ne gerekiyorsa yapılmasını istedi. Canevi, Türkiye`de bir an önce her platformda gerçek gündemi bulmalıyız diye konuştu. Avrupa`nın 21. yüzyılda yeni bir rönesansa hazırlandığını dile getiren Canevi, Türkiye`nin bu kervana mutlaka bir yerinden katılması gerekiyor dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.