Erdemir`e 4.3 Trilyonluk Japon Yeni Tesellisi.

25.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Asyakrizinin etkisi nedeniyle yilbasindan bu yana urunlerinde ton bazinda 20-25 dolar arasinda indirime giden Erdemir, krizin Japon Yeni`ne deger kaybettirmesiyle teselli buldu. Erdemir`in yabanci para cinsinden borclarinin yaklasik yuzde 45`i yen bazinda. Bu para biriminin 1998 basindan bu yana dolar karsisinda yuzde 7 deger kaybetmesiyle sirketin dolar bazinda borcu 16.3 milyon dolar azaldi. 1997 sonu bilancosunda 31.8 milyar yen borcu bulunan sirketin bu borcunun karsiligi yaklasik 244 milyon dolara geliyordu. Japonya`nin mali sistemdeki sikintilari buyuyup, yendeki dusus hizlaninca dolar/yen paritesi 15 Haziran`da 146. 15`e yukseldi. Gecen hafta ABD ve Japonya merkez bankalarinin ortak mudahalesi bir ara yene deger kazandirdi, ancak yukselis sinirli oldu. Dun itibariyle yen dolar karsisinda 140 seviyesine kadar geriledi. Yendeki bu hizli dusus, satislarini dolar bazinda yaban sirket icin onemli bir avantaji ortaya cikartirken, sirketin yen karsiligi borclarinin tutari 227.7 milyon dolara geriledi. Yani erdemir`in dolar bazinda borcu yaklasik 16.3 milyon dolar azaldi. Bu gelisme, kur farki giderlerini finansal giderler kalemine yansitan sirketin karliligina da etki edecek. Diger taraftan Amerikan Dolari`nin Alman marki ve Avusturya Silini`ne karsi da gucunu korumasi, erdemir`in bu para birimleri uzerinden borclari uzerinde de olumlu bir etki yaratti. Asya krizinin etkisiyle yen, dolar karsisinda gerilerken, Erdemir`in bundan faydalanmasinda en buyuk etken, yen bazindaki borclarini hedge etmemesi oldu. Yen borclarinin kur riskini azaltmak icin vadeli yen alimi yapmayan sirket, bu sayede dolar, yen karsisinda guclendikce borclarini azaltmis oldu. Yetkililer, parite bu sekilde devam ettigi takdirde, borc odemelerinin de etkisiyle erdemir`in finansman yukunde bu yil yuzde 25-30 oraninda eel bir azalma beklediklerini belirtti. Ayrica firinlardan birinin bakima alinmasi nedeniyle uretim hedefinin 300 bin ton dusurulmesinin de Asya krizi nedeniyle isabetli bir karar haline geldigi de kaydedildi. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.