Enflasyon hedefinde ’düşük tek hane’ye geçiyoruz

09.07.2007 - 11:22 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Yakın tarihimiz gösteriyor ki Türkiye koalisyonlar döneminde hep kaybetmiş. Dolayısıyla Türkiye’ye bir hamle daha yaptırabilmemiz için bir 5 yıl daha Türkiye’nin parlak bir dönem geçirebilmesi için tek partiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum dedi.

Dolayısıyla Türkiye’ye bir hamle daha yaptırabilmemiz için bir 5 yıl daha Türkiye’nin parlak bir dönem geçirebilmesi için tek partiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum dedi. Babacan, Samanyolu TV’de canlı olarak yayımlanan Pazar Sohbeti programında, Türkiye’nin AB sürecini, yaklaşan genel seçimleri ve ekonomiyi değerlendirdi. Geçen Nisan ayı sonunda Genelkurmay’ın internet sitesinde yer alan ve bazı kesimler tarafından muhtıra olarak nitelendirilen bildiren sonra yurt dışında nasıl bir hava oluştuğu ve Türkiye’nin imajının nasıl değiştiğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, AB Başmüzakerecisi görevi gereği yurt dışına sık çıktığını ve yoğun iletişim halinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

BAŞARI ÖRNEĞİYİZ: 4.5 yıldır her toplantıda Türkiye bir öncekine göre daha iyi bir konumda oldu. Yaptığı reformlar sonucunda Türkiye, birden bire bütün dünyada bir başarı örneği olarak anılmaya başlandı ve ’gelişmekte olan ülkeler arasında yıldız’ denildi. Her toplantının başında veya sonunda gelip bize tebrik eden insanlar oldu. Fakat son birkaç aydır Türkiye’de yaşadıklarımız, Genelkurmay’ın bildirisi, Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar, Türkiye’de hem demokratik sistemin işleyişiyle ilgili hem de hukuk çerçevesinin sağlamlığı ile ilgili soru işaretleri oluşturdu. Bundan sonra katıldığımız toplantılarda o eski tebrik beyanlarından öte adeta Türkiye’nin başına kötü bir iş gelmiş de bize nasıl yardımcı olunabilir gibi bir eda ile yaklaşıldığını gördük. Babacan, tüm olumsuz gelişmelere rağmen hala Türkiye’ye güven duyulduğunu ve Türkiye sapasağlam yoluna devam edecek beklentisinin hakim olduğunu belirterek, Zaten farklı bir algılama olsaydı, bunun çok daha olumsuz sonuçlarını görürdük dedi.

4.5 YILDA YAPILANLAR: Seçim çalışmalarınızda AK Parti’nin çalışmalarını nasıl özetliyorsunuz? şeklindeki bir soru üzerine Babacan, geçmiş dönemde kısa dönemli dahi olsa hükümetlerin her zaman yıprandıklarını, fakat kendilerinin 4,5 yıllık iktidar döneminden sonra halkın karşısına alınları ak, başları dik olarak çıktıklarını ve halkın olumlu tavırlarıyla muhatap olduklarını kaydetti. Babacan, son 4.5 yılda çok hızlı bir kalkınma hamlesi gerçekleştirildiğini, enflasyonun tek rakamlı hanelere indirildiğini, enflasyonda kalıcı inişten sonra paradan 6 sıfırın atıldığını, milli gelirin 181 milyar dolardan 400 milyar dolara çıktığını, faizlerin yüzde 66’lardan yüzde 18’lere indiğini, yılda ortalama yüzde 7.3 büyüme gerçekleştiğini, ihracatın 36 milyar dolardan 95 milyar dolara çıkartıldığını vurguladı. Bakan Babacan, Bundan sonraki dönem için en önemli hedefimiz enflasyonda düşük tek hane. Yani yüzde 8-9 değil de orta vadede bizim yüzde 4 hedefimiz var diye konuştu.

Sağlık sistemi herkese eşit hale getirildi

SOSYAL alanda da önemli iyileştirmeler gerçekleştirildiğini anlatan Ali Babacan, son 4 yıl içerisinde Türkiye’de 110 bin yeni sınıf inşa edildiğini, ilköğretim okullarına 550 bin bilgisayar ve ücretsiz kitap dağıtıldığını, sağılık sisteminin bütün vatandaşlara eşit şekilde açıldığını ifade etti. Tüm bu yapılanların bazı kesimler tarafından yeterli görülmediğini belirten Babacan, Tabii ki halkımız daha da iyisine, en iyisine layık. Ancak Türkiye, 5 bin 477 dolarlık kişi başına geliri olan bir ülke. Kendimizi kişi başı geliri 25-30 bin dolarlık ülkelerle karşılaştırıp ’olmadı, yapamadınız, durumumuz çok kötü’ derseniz gerçekten haksızlık yapmış olursunuz değerlendirmesinde bulundu.

Barajı geçme korkusu olan tabii 1 YTL’ye mazot verir

EKONOMİYİ sağlam yapılmış bir binaya benzeten Ali Babacan, dönemlerinde yapılan reformlarla ekonominin 6-7-8 şiddetindeki depremlere dayanıklı hale getirildiğini söyledi. Babacan, Siz binayı istediğimiz kadar sağlam yapın, zemin sağlam değilse o bina ayakta kalmaz. Bizim ekonomik yapımızın oturduğu zemin de demokrasi ve hukuk. Şu anda bizim demokrasi ve hukuk zeminiyle ilgili en ufak bir zayıflama soru işaretleri ekonomik dengelerimizi olumsuz etkileyecektir dedi. Mazot bir YTL olacak, herkese 350 YTL verilecek, şeklinde seçim vaatleri var, siz neden böyle vaatlerde bulunmuyorsunuz? şeklindeki bir soru üzerine de Babacan, iktidar ihtimali olmayan, hatta barajı geçip geçemeyeceği belli olmayan partilerin bu tür vaatlerde bulunmasının normal olduğunu kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.