Enflasyon hedefe koşuyor

04.07.2003 - 09:26 | Son Güncelleme :

Liranın değerlenmesi ve tarım-gıda fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün etkisiyle haziran enflasyonu hem TÜFE`de hem TEFE`de eksi çıktı. TÜFE`nin 13 yıldır ilk defa negatif çıkması enflasyon hedeflerinin tutacağı sinyalini verdi

Tarım ve gıda fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) beklentilerin çok daha altında çıktı.

İlk defa TÜFE ve TEFE aynı ay içinde düşmüş oldu. Haziran ve izleyen aylarda enflasyonun düşük çıkması hükümetin 2003 yıl sonu için TEFE`de yüzde 17.4, TÜFE`de yüzde 20 olan hedeflerine ulaşılmasını destekledi. Liranın değerlenmesi ve tarım fiyatlarında mevsimsel olarak beklenen düşüş nedeniyle TEFE`de, mayısta olduğu gibi yine gerileme tahmin ediliyordu. Bu nedenle çok şaşırtıcı olmadı ancak TÜFE`nin 13 yıldır ilk defa eksi çıkması bu ayın sürprizı oldu. TEFE iise 18 yıldır ilk kez üst üste negatif çıkarak bir başka rekoru gösterdi.

DİE`den yapılan açıklamaya göre haziranda bir önceki aya göre TÜFE yüzde 0.2, TEFE ise 1.9 geriledi yani eksi çıktı. Yıllık enflasyon ise TEFE`de yüzde 29.6, TÜFE`de yüzde 29.8 olarak belirlendi. Böylece TÜFE 1990 yılının temmuz ayındakı yüzde 0.9`luk düşüşten bu yana ilk defa geriledi. Baz yılı 1994 olan TEFE ise 1994 başından bu yana ilk kez haziranda düştü. Mayıs ayında TÜFE yüzde 1.6 artarken, TEFE yüzde 0.6 gerilemiş, haziran 2002`de ise TÜFE ve TEFE sırasıyla yüzde 0.6 ve 1.2 oranlarında artmıştı.

Geçen yıl sonuna göre haziran itibarıyla

6 aylık artışlar TÜFE`de yüzde 12.0, TEFE`de ise yüzde 11.5 oldu. Haziranda imalat sanayii sektöründe (çekirdek enflasyon) fiyatlar toplamda, özel sektörde ve devlette yüzde 0.2 oranlarında artış kaydetti. Tarım fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 7.6 geriledi. Geçen yılın haziran ayına göre 12 aylık ortalama artışlar ise TÜFE`de yüzde 31.7, TEF`de yüzde 35.4 olarak gerçekleşti.

Faiz indirimi bekleniyor

Bankacılar, enflasyonun gerilemesinin faizlerin düşüşünü de kolaylaştıracağını ve böylece kamu iç borçlanma maliyetinin aşağı çekilebileceğini söylüyor. Negatif enflasyon piyasalarda Merkez Bankası`ndan kotasyon indirimi beklentisi de yarattı.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.