Enerjide kesinti zirvesi

31.07.2007 - 11:02 | Son Güncelleme :

Elektrik kesintilerinin artması Enerji Bakanlığı`nı harekete geçirdi

Elektrik kesintilerinin artması Enerji Bakanlığı`nı harekete geçirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, TEDAŞ, EÜAŞ ve TEİAŞ genel müdürlerini dün olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı sonrası açıklama yapılmadı.

MİLLİYET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sıcak hava şartlarına bağlı<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/elektrik.jpg" align="right" vspace="5">olarak elektrik tüketiminin üretimi aşması ve kesintilerin baş göstermesi nedeniyle enerji bürokratlarını acil toplantıya çağırdı.

Enerji Bakanlığı`nda dün yapılan olağanüstü toplantıya Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) genel müdürleriyle elektrik dağıtım ve enerji şirketlerinin temsilcileri katıldı.

Türkiye genelinde elektrik iletiminde sıkıntı yaşanıldığı konuşulan toplantıda, bunlara karşılık yapılacaklar belirlendi. Toplantının hararetli bir ortamda gerçekleştiği öğrenildi.

Öte yandan Enerji Bakanı Hilmi Güler, `kesinti` zirvesine ilişkin bir açıklama yapmazken, gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye`nin elektrik üretiminde sıkıntısı olmadığını ancak bazı yerlerde tüketimin arttığını belirtti. Güler, 78 yılın en sıcak yazını yaşıyoruz. Avrupa`da bazı ülkeler kırmızı alarm verdiler, Allah`tan bizim öyle bir sorunumuz yok dedi.

Rekor sürekli yenileniyor


Sıcakların mevsim normallerinin üstünde seyrettiği bugünlerde, elektrik tüketiminde rekor üstüne rekor kırılıyor. Bunun baş etkenlerinden biri de klima kullanımının artması. Geçen yıl yüzde 7 olarak tahmin edilen elektrik tüketimi artışı bazı bölgelerde yüzde 15, turistik bölgelerde ise yüzde 20`lik yükselme kaydetti.

Bu durum karşısında üretimin yetersiz kalması elektrik kesintilerine neden oluyor. 2006 yılında günlük 520 bin megavatsaat düzeyinde olan günlük elektrik tüketimi bu yılın temmuz ayında ortalama 570 bin megavatsaat seviyelerine çıktı. Günlük tüketim geçen hafta ise 580 - 606 bin megavatsaat arasında değişti.

Öte yandan kuraklık nedeniyle su seviyesi iyice düşen barajlardaki elektrik üretiminde de aksamalar oluyor. Bu da kömür ve doğalgaz santrallarının üretimlerinin yaklaşık 2 kat artırılması sonucunu doğurdu. Bu yılın başında Türkiye`de elektriğin yüzde 38`i kömür, yüzde 36`sı hidrolik, yüzde 22`si de doğalgaz santrallarından üretiliyordu.

Karanlık tazminatı yönetmelikte kaldı


Sıcak hava nedeniyle elektrik kullanımının artması, kesintileri ve voltaj düşüklüklerini de beraberinde getirdi. Mevzuat gereği sık kesintiler ve düşük voltaj nedeniyle klima ve çamaşır makinesi gibi aletleri bozulan vatandaşların, dağıtım şirketlerinden tazminat talep etme hakkı var. Ancak dağıtım şirketleri vatandaşların şikâyetleri üzerine, Aynı saat ve tarihte böyle bir kesinti yoktur gibi nedenlerle tazminat ödemeye yanaşmıyor.

Yatırım dahi yapacak ödenek bulamayan şirketlerin vatandaşların şikâyetlerine, emsal oluşturup büyük tazminatlar ödemek zorunda kalacakları gerekçesiyle bu yanıtı verdiği belirtiliyor. Ancak uzmanlar gerek TEDAŞ`ın içinde bulunduğu mali sıkıntılar, gerek mevzuatın uygulamalarının EPDK tarafından tam olarak denetlenmemesi, gerekse bu konuda tüketici bilincinin gelişmemesi nedeniyle vatandaşın mağdur olduğunu kaydediyor.

EPDK tarafından `tüketiciyi korumak üzere` hazırlanan ve 1 Ocak 2007 itibariyle uygulamaya giren yönetmelikte belirlenen süre ve sıklıktan fazla elektrik kesintisi yapan dağıtım şirketlerinin abonelere tazminat ödemek zorunda kalacağı belirtilmişti.

Tüketicinin ne yapması lazım?

Kesinti nedeniyle teçhizatı bozulan vatandaş, öncelikle belirlenen şartları yerine getirerek elektrik dağıtım şirketine başvurmalı. Şirketten yanıt alamayan ya da aldığı yanıtı tatmin edici bulmayan tüketicinin başvurabileceği makam ise EPDK ya da Tüketici Hakları Mahkemesi. Bu durumda EPDK`nın inceleme başlatıp dağıtım şirketine `Gereğini yap` demesi mümkün.

`Tarife sorunu hâlâ sürüyor`


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, son günlerde artan elektrik kesintileri nedeniyle turizm ve ticaret sektörünün yanı sıra sanayi sektörünün de çok ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Özgen şöyle dedi:

Elektrik piyasasında tarifelerin belirlenmesinde de sorun var. Fiyatı düşük bulan özel üreticiler bu fiyatlarla üretim yapamıyorlar. Geçen yaz ortaya çıkan bu sorun halen giderilmedi ve büyüdü. Özel üreticilerin sanayiye daha makul fiyatlardan elektrik vermesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı.

Enerji şirketleri prim yaptı


Elektrik sıkıntısı, enerji şirketlerinin borsada yüksek oranda prim yapmasına neden oldu. Gersan, Emek, Aksu gibi enerji şirketleri yüzde 18 düzeyinde yükseldi.

Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman enerji şirketlerinin yıl sonunda büyük kârlar açıklayacağını belirterek, Olmayan şey, en değerli şey olacak. Enerji ihtiyacı arşa vardı. Onun için değerleri artıyor dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.011 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.