Enerji sektöründe dev birleşme!

04.07.2017 - 10:09 | Son Güncelleme :
Enerji sektöründe dev birleşme! | Genel Haberler

General Electric, tam 7.4 milyar dolar ödeyerek petrol sahaları hizmeti sağlayan Baker Hughes firmasını satın aldı. 23 milyar dolar büyüklüğe ulaşan birliktelik sektörde dünyanın en büyüğü oldu.

General Electric, yaklaşık 7.4 milyar dolar karşılığında petrol sahalarına hizmet sağlayan Baker Hughes firmasının New York Borsası'nda işlem gören hisselerinin dışında kalan yüzde 62.5 hissesini satın aldı. 137 milyar dolar yıllık gelire sahip olan General Electric, kendi bünyesindeki petrol ve gaz departmanlarını da Baker Hughes ile birleştirdi.

haberturk.com'un haberine göre; 23 milyar dolara ulaşan kombine gelirle, 2014 yılında Baker Hughes'u satın almaya çalışan fakat başaramayan Halliburton'u geride bırakan General Electric, sektörün en büyük oyuncusu Schlumberger'in ardından petrol sahaları hizmetlerinde dünyanın en büyük 2. firması oldu.

Haberin Devamı

GE ve Baker hughes tarafından açıklamaya göre birleşme, "petrol ve gaz alanında ekipman, servis ve dijital çözümleri bir araya getirdiği" için dünyanın ilk ve tek örneği niteliğinde.

120 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERECEK

Öte yandan, General Electric, satın aldığı Baker Hughes markasına dokunması, sadece, "bir GE şirketi" ibaresi eklemesi yaptı ve yeni oluşum borsada da BHGE ismiyle işlem görmeye başladı.

Birleşme öncesi 90 ülke geneline yayılan Baker Hughes, General Electric sayesinde 120 ülkeye ulaşabilecek. Toplam personel sayısı da iki misli artarak 70 bin civarına ulaşan firmanın CEO ve Başkan koltuğunda ise General Electric'in petrol ve gaz operasyonlarının başında bulunan Lorenzo Simonelli oturacak. Yönetim Kurulu'ndaki 14 üst düzey yöneticiden 5 tanesi ise Baker Hughes kökenli olacak.

Simonelli, çok büyük bir boşluğu doldurduklarını belirterek üretim verimliliğinde çok ciddi sıçrama beklediklerini söyledi.

Şirket, 2020 yılı itibarıyla Houston'da bulunan 40 tesisten bazılarını kapatacağını ve 2020 yılı itibarıyla operasyon giderlerinden yıllık 1.2 milyar dolar tasarruf etmeyi bekliyor.

Haberin Devamı

Yeni Baker Hughes şirketinin yönetim merkezleri ise Londra ve Houston'da bulunacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.