En Ucuz Borclanma.

19.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hazine yuzde 35 faizle 16 ayvadeli 2.5 milyar dolarin uzerinde borc aldi. Uc aylik faizin donem getirisi de yuzde 18`den yuzde 8.5`e geriledi. Parada yeni duzen, Hazine`nin borclanma faizini tarihinin en dusuk seviyesine indirdi. 1999 basinda ancak yuzde 50`ye ulasan reel faizle tahvil satabilen Hazine, bu primi dun hedef enflasyona gore yuzde 12`ye indirdi. 16 ay vadeli yuzde 35.30 bilesik faizle, ihale sistemine gecmesinin ardindan yaptigi en ucuz borclanmayi gerceklestirdi. 23 Mayis 2001 vadeli ihale, Merkez Bankasi`nin "onceden aciklanan 1.5 yillik kur politikasi" doneminin tam sonuna isabet ediyor. Dovizin bu yil yuzde 20 artacagi, gelecek yil da oranin yuzde 10`la sabit tutulacagi beklentisi, faizin dusuk cikmasini saglarken, ihaleye katilimi da artirdi. 2.09 katrilyon nominallik satis yapilan ihaleye, 3 katrilyonun uzerinde talep geldi. Hazine net olarak 1.4 katrilyonluk, yani 2.5 milyar dolar civarinda satis gerceklestirdi. Bu arada Hazine degisken kuponlu tahvillere referans olmasi icin uc aylik bono ihalesi de duzenledi. Faiz orani bilesikte yuzde 38.67 olarak belirlendi, 620 trilyon nominal, 572 trilyon net satis gerceklestirildi. Bonolarin uc aylik donem getirisi yuzde 8.51`e kadar indi. 1999 sonlarinda yasanan para sikisikligi nedeniyle uc aylik donem getirileri yuzde 18`in ustundeydi. Bu bononun para kaybettirmemesi icin bankanin gunluk repoyu yuzde 32`den yapmasi gerekli. Bunun da neti yuzde 27`ye geliyor. Hazine iki ihalede toplam 1 katrilyon 976 trilyonluk, yaklasik 3.6 milyar dolarlik net borclanma yapti. Bugun yapilacak 2.1 katrilyonluk geri odeme sonrasinda piyasaya net olarak 125 trilyon para birakti. 18 Ocak, parada yeni duzenin bir sovunun gerceklestigi gun de oldu. Hazine`nin 1.5 milyar dolarlik 30 yillik tahvil satisinin bedelinin geldigi gun, Merkez Bankasi bilanco hedeflerini tutturmk icin ihtiyac olmamasina karsilik piyasaya 950 trilyon lira borc verdi. Bu para girisi, repo faizlerini yuzde 10`lara kadar indiriken, beraberinde yogun bir doviz talebini de getirdi. Merkez Bankasi gun boyu suren talebi yaklasik 1 milyar dolar satarak karsiladi. Piyasadan 550 trilyona yakin para cekti. Ve faiz oranin asiri dusmesi engellendi. Hazine 1.5 milyar dolarlik 30 yilik tahvil ihracinin ardindan, euro cinsinden borc icin calisiyor. Yeni ihracin vadesinin 8 ile 10 yil arasinda, miktarin 500 milyon, faiz marjinin da 380-390 puan olabilecegi konusuluyor. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.