En Kritik Hafta.

23.02.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen haftayi da Korfez kriziningolgesinde geciren piyasalarda, kritik gunler basliyor. Korfez krizinde bugune kadar barisci cozum icin baslatilan diplomatik temaslar on plandaydi. Japonya`daki Kis Olimpiyatlari da sona erdigine gore, Korfez krizinde, bu hafta yeni bir sayfa acilmasina kesin gozle bakiliyor. Savas veya baris... Son gunlerde surekli tedirginlik icinde olan piyasalarda da, krizin cozum sekline bagli olarak farkli senaryo ve beklentiler uretiliyor. Bu senaryolarin en olumlusu kuskusuz, bariscil bir cozume bagli olarak uretileni. Saddam`in ulkeyi BM denetcilerine tamamen acmayi kabul etmesiyle krizde ulasilabileek mutlu son, piyasalarin hemen kendine gelmesini saglar. Barisci cozumun ardindan, dovizde spekulasyon kesilirken borsa da yeni zirvelere yonelebilir. Siyasetcisinden, isadami ve en kucuk yatirimcisina kadar cogunlugun istedigi boyle bir sonuc, piyasalarda dengesizligin cok kisa surede ve en az zararla kapatilmasini da beraberinde getirecektir. Fakat ABD`nin istegi muhtemelen bariscil bir cozum degil. Korfez`de olasi bir savasin cikmasi halinde ise boyutuna bagli olarak iki ayri senaryodan sozediliyor. Ilki ABD`nin Irak`a gozdagi vermek icin sadece hava saldiri ile yetinebilecegi uzerine kurulu Bu durumda, Bagdat`a ilk bombanin atildigi andan itibaren krize bitmis gozuyle bakilacagi icin, borsanin tavan yapacagina inananlar cogunlukta. Ayni sekilde petrol ve doviz piyasalarinda da hizla normale donus bekleniyor. Piyasalarin en cok korkutan senaryo ise Irak`a olasi hava saldirisinin ardindan oldukca uzun surecek bir kara harekatinin baslamasi. Korfez krizinin uzun sureli bir savasa donusmesi halinde, borsayi bir sure unutmakta fayda var. Bugunlerde, arti eksi 100 puanlik oynamayla, 3 bin puan sinirinda gezinen IMKB Endeksi`nin, cok daha asagilara inisi kacinilmaz olabilir. Subat ayinda faizleri yukseltme pahasina 1.1 katrilyonluk ic borcu geri odemeyi basaran Hazine`Yi de zor gunler bekliyor. Marta yinda da katrilyonluk ic borc odemesi yapacak olan Hazine`nin sanirimizda uzun sureli bir savasin cikmasi halinde isinin daha da zorlasacagi kesin. Fakat piyasalarda Korfez krizine bagli olarak hemen herkes kendi capinda onlem almaya calisiyor. Sirketler bile, olasi bir savasta elinin altinda bulunmasi icin bankalardan yeni kredi almaya basladi. Gercek yatirimcilar borsadan uzaklasmis durumda. Son dort aydir. IMKB`de net satista olan yabancilarin ise alimlarindan soz etmek zor. Savas halinde ise yerli veya yabancinin borsaya donusu biraz daha gecikecek. Tasarrufcu icin riskin yuksek oldugu boyle donemlerde, parayi doviz veya kisa vadeli repoda degerlendirip, likitte olmak tercih edilen yoldur. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.