En Cok Yabanci Kazandi.

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMKB`de yabanci yatirimcilariki yilda 8.7 milyar dolar para kazandi. Hisselerinin degeri 1999`da 10 milyar dolar artti. Yabancilar 1999`da 1 milyar dolarlik alim gerceklestirdi. 1998`de 1.9 milyar dolarlik zarar, kara donustu. Kucuk yatirimcilarin trene en son binerek surekli zarar gordugu IMKB`de en iyi yabancilar para kazaniyor. Yabanci yatirimcilar 1999 yilinda kagit uzerinde de olsa 10.6 milyar dolar k_r ettiler. Yabancilarin 1999 basinda 3.7 milyar dolar olan IMKB`deki hisse senedi portfoylerinin degeri yilsonunda 15.3 milyar dolara cikti. Aradaki 11.6 milyar dolarlik kazancin icerisinde yil icindeki 1 milyar dolarlik alimlari cikarildiginda net karlari 10.6 milyar dolara geldi. Yabanci yatirimcilar ozellikle Ocak ayinda bu kadar karli bir donemin sonunda 1.4 milyar dolarlik satis gerceklestirerek, karlarini bir kismini realize etmislerdi. Global kriz nedeniyle oldukca durgun bir yil olan 1998, yabancilar acisindan da kabus olmustu. 1998 yilina girerken yabancilarin Turkiye`deki hisse senedi portfoyunun degeri 6 milyar dolardi. Bu rakam 1998 sonunda 3.7 milyar dolara geriledi. Aradaki 2.3 milyar dolarlik kayiptan o yil icerisindeki 418 milyon dolarlik satis cikarildiginda yabancilar 1998`i 1.9 milyar dolarlik zararla kapatmislardi. Bu hesapla yabanci yatirimcilar iki yilda net 8.7 milyar dolar k_r etmis oldular. 1999 yilinda IMKB`de yapilan islemlerin yuzde 10`a yukseldi. Bu oran 1998 yilinda yuzde 8.59, 1997 yilinda yuzde 7.9 seviyesindeydi. Toplam hacim icerisinde yabancilarin payinin artmasi, uzmanlar tarafindan biyikli yabancilarin artmasina baglandi. Ozellikle vergi ile ilgili duzenlemelerin ardindan, yurtdisinda, Turkler tarafindan kurulan fonlarin artmasi ve buradan yapilan islemlerler nedeniyle yabancilarin hacim icerisindeki orani yuzde 10`a yukseldi. Mart ayinda yabanci yatirimcilar yeniden IMKB`ye donmeye basladilar. Ocak ayindaki 1. 4 milyar dolarlik rekor satisin ardindan yabanci yatirimcilar Subat ayinda da 354 milyon dolarlik satis gerceklestirmislerdi. Satisla gecen iki ayin ardindan Mart ayinda 156 milyon dolarlik alim yapildi. Boylelikle yabancilar 2000 yili icerisinde ilk kez bir ayda net alim yaptilar. Yabanci yatirimcilar 1999 yilinda en fazla Yapi Kredi Bankasi`nda islem yaptilar. En fazla hacim siralamasinda Akbank ikinciligi alirken, Sabanci Holding uc ve Is Bankasi C hisseleri dorduncu oldu. Daha sonra Garanti Bankasi, Vestel, Dogan Holding ve Erdemir`deki hacimler dikkat cekti. En fazla islem yapilan 4 hissede toplam hacmin yuzde 87`si gerceklestirildi. Yabanci Yatirimcilar 1999 yilinda en fazla net alimi ise Is Bankasi C hisselerinde gerceklestirdiler. Bankada 148 milyon dolarlik net alim yapan yabancilar, Sabanci Holding hisselerinde de 121 milyon dolarlik alim yaptilar. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.