En Buyuk Sirketi Kucukler Aldi.

11.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Net 1.1 milyardolarin uzerinde rekor gelir elde edilen Tupras`in halka arzinda hisselerin yuzde 90`ini kucuk yatirimcilar satin aldi. Halka arzda rekor kiran Tupras, 1 milyar 125 milyon dolarlik rekor gelir sagladi. Yuzde 15 olarak planlanan hisse satisi, talebin 3 kati asmasiyla yuzde 27.4`e cikartildi. Ek satis opsiyonunun da kullanilmasi halinde oran yuzde 31.5`e yukselecek. Tupras, ayni zamanda borsaya binlerce yeni yatirimci kazandirdi. Yuzde 99`u kucuk yatirimci olmak uzere halka arza 369 bin 556 adet basvuru geldi. Hisse satisinin yuzde 90`i kucuk yatirimcilar tarafindan karsilandi. Devlet Bakani Yuksel Yalova, Ozellestirme Idaresi Baskani Ugur Bayar duzenledigi basin toplantisinda, halka arz surecinde gelinen son durumu acikladi. Tupras hisselerine, yurtici ve yurtdisindan toplam 1.7 milyar dolarlik talep geldigini soyleyen Yalova, su bilgileri verdi: "Tupras`in halka arzi konusunda yurt disinda yapilan tanitim toplantilari sonucunda, basta Yunanistan olmak uzere, Almanya, Italya, Iskocya, Avusturya, Ispanya, Abu Dabi, Macaristan, Isvicre, Japonya, Luksemburg, Hollanda ve ABD kaynakli bircok ulkedeki 98 fondan talep geldi. Yurticinde 369 bin 556 yatirimci Tupras hissesi almak icin basvurdu. 1.830 Tupras mensubu, 169 bin 553 lot taleple hissedar olma basvurusunda bulundu. Yurticinden gelen 1.3 milyar dolarlik talebin 970 milyon dolarlik, yurtdisindan gelen 360 milyon dolarlik talebin ise 265 milyon dolarlik kismi karsilandi."
Fiyat 31 bin lira: Bir hisse fiyatinin 31 bin olarak belirlendigini belirten Yalova`nin verdigi bilgiye gore, hisse senetlerini pesin almak isteyen ve on talepte basvuru miktarlarini degistirmeyen kucuk tasarruf sahipleri icin yuzde 12`lik iskonto ile birlikte 27 bin 280 lira oldu. Yurtdisi talebin dusuklugu konusunda aciklama yapan Ozellestirme Idaresi Baskani Ugur Bayar Londra ve New York`taki road show`un Anayasa degisikligi ve Cumhurbaskanligi oylamalari ayni tarihe geldigini belirterek, bu duumun sikinti yarattigini belirtti.
HAZINE AZ BORCLANACAK: Tupras`in halka arzinin geliri Hazine tarafindan ayin 19`unda yapilacak ic borc geri odemesi sirasinda kullanilacak. Nisan ayi ic borclanma programina gore, bu tarihte yapilacak 3.6 katrilyonluk itfaya karsilik, 2.7 ile 3 katrilyon arasinda ic borclanma hedefleniyor. Bu gelir Hazine`nin de ic borclanmada alt limite yakin yeni tahvil satisi yapmasini saglayabilecek. Itfanin 362 trilyonu kamuya ait. Bu tutarin tamaminin yeniden kamuya satilmasi durumda Hazine`nin piyasada birakacagi toplam tutar 500 trilyon civarinda olabilecek. Yilbasindan itibaren itfasinin yuzde 75 altinda borclanan Hazine, Nisan ayinda orani bu seviyenin altina cekebilecek.
TABAN OLSA BILE K-R MARJI VAR: Tupras hisse senetleri 12 Nisan`dan itibaren yeniden islem gormeye baslayacak. Hisse senetleri son olarak 31 Mart`ta islem gorerek 35 bin 500 liradan kapanmisti. Borsacilar, halka arzda yapilan yuksek iskonto nedeniyle biraz satis gelebilecegi ve Tupras`in fiyatinin dusebilecegini, bunun da normal oldugunu belirtiyorlar. Ancak kucuk yatirimcilar icin korkulacak bir durum yok. Borsada seans icinde bir hisse senedinin fiyatinin, bir onceki seanstaki ortalama fiyatin yuzde 10 altina inme marji bulunuyor. Buna gore Tupras iki seansta da yuzde 10 dusse fiyat ancak 29 bin lira civarina gerileyebiliyor. On talepte bulunan ve pesin odeme yapan kucuk yatirimcinin alis fiyat 27 bin 280 lira. Dolayisiyla hisse senedi cok hizli bile dusse, fiyat bu seviyenin altinda kaliyor.
IADELER BUGUN: Tupras`ta talepleri karsilama orani yuzde 73.43 olarak aciklandi. Buna gore ornegin 100 lot hisse senedi talep eden bir tasarruf sahibi yaklasik 73.4 lot Tupras hissesi sahibi oldu. Kesin kayit doneminde hisse basina 33 bin liradan bedel odeyen yatirimcilar, hem fiyat farkini, hem de satin alamadiklari hisselerin bedelini bugun iade alabilecekler. Ornegin yuzde 12 indirimli Tupras hissesi satin alan "200 lot ve alti" yatirimci grubuna dahil olan kucuk yatirimcilar, hisse basina 5 bin 720 lira iade farki alacak. 100 lot talepte bulunan bir tasarruf sahibi, kesin talep doneminde banka veya araci kuruma 3.3 milyar lira yatirmisti. Bu tasarruf sahibinin fiyat farki ile birlikte karsilanmayan hisse talebi de gozonune alindiginda yaklasik 1 milyar lira iade almasi gerekiyor. Isteyen yatirimcilar 5 is gunu icinde hisse senetlerini fiziki olarak teslim alabilecek. Tupras hisseleri 12 Nisan`dan itibaren IMKB`de yeniden islem gormeye baslayacak. Bu tarihten itibaren satis yapilabilecek. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.