Emlakbank`a zehir gibi rapor

28.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Emlakbank`ın, hissedarı olan Hazine kaynaklarına başvurmadan, Bankanın halihazırdaki kendi imkan ve kaynakları ile mevduatıyla borçlarını ödeme ve yerine getirmesinin, 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla mümkün olmadığı bildirildi. Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında Emlakbank ve Credit Agricole Indosuez Türk Bank`ın bağımsız denetim raporu yayımlandı. Emlakbank`ın 1 Ocak31 Aralık 2000 dönemine ilişkin bağımsız denetim raporu, Deloitte Touche Tohmatsu üyesi DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından hazırlandı. Raporda, Emlakbank`ın inşaat projelerinin yıl sonu itibarıyla tahmini piyasa değerlerinin belirlenmesine yönelik bir çalışmanın bulunmaması nedeniyle, bu projelerin 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla tahmini piyasa değerinin mevcut olmadığı da belirtildi. Raporda, bundan dolayı 31 Aralık 2000 itibarıyla 478.9 trilyon lira tutarında defter değeri bulunan inşaat yatırımlarının tahmini piyasa değerlerinin, defter değerlerinin üzerinde olup olmadığı konusunda bir kanaata varılamadığı ifade edildi.

Kullandırılan krediler
2000 yılı sonu itibarıyla denizcilik sektörüne kullandırılan 66 trilyon 394 milyar lira tutarındaki kredinin 65 trilyon 304 milyar lirasının sorunlu kredilerden oluştuğu ve bu krediler için hesaplanan faiz tahakkuk ve reeskont tutarının 11 trilyon 410 milyar lira olduğu belirtildi. Ayrıca takip hesaplarında 108.9 trilyon lira tutarında denizcilik kredisi bulunduğu ifade edildi. Raporda, 2000 yılı içinde tahsil edilemeyen bu tahakkuk ve reeskontların gelecek dönemde de tahsil edilebilirliği üzerinde görüş oluşturulamadığı bildirildi. Banka aleyhine açılan dava tutarının ise yaklaşık 42 trilyon olduğu belirtilen raporda, bilanço tarihi itibarıyla bankanın özkaynak açığının 114.4 trilyon lira olduğu kaydedildi.

Raporda şöyle denildi: Bilanço tarihinden sonra Banka`nın nominal sermayesi 125 trilyon liradan 750 trilyon liraya çıkartılmış olup, bu rapor tarihi itibarıyla artırılan 625 trilyon lira`nın 624 trilyon lirası menkul kıymet karşılığında ödenmiştir. Sermaye artırımına rağmen, yukarıda sayılan hususların ve 2001 yılı içersinde ayrılan karşılıkların mali yapı üzerinde yaratacağı önemli etkiler nedeniyle Banka`nın faaliyetlerini gelecek dönemlerde kesintiye uğramadan sürdürebilmesi, hissedarlarının ve kredi sağlayan kuruluşların tahsil edeceği kaynaklar ile mevduat sahiplerinin mevduatlarını Banka nezdinde değerlendirmelerine devam etmesine bağlıdır.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.