Emlak balonu riskine dikkat!

23.08.2012 - 13:54 | Son Güncelleme :

New York Times`ta yer alan emlak sektörüne yönelik bir makalede, emlak balonu riskinin altı çizildi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/2-konut.jpg">New York Times`ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede Türkiye`de borçlanma ve kredi talebinin arttığı kaydedilerek emlak balonu riskinin altı çizildi.

Makalede, Bodrum Yarımadası`nda özellikle lüks konutlara ilginin çok fazla olduğu, orta düzeydeki emlak fiyatlarının ise 2008`deki kriz öncesine göre hala yüzde 50 düşük olduğu belirtildi. Bu gelişmenin aksine lüks konutların fiyatlarında ise 2008`e kıyasla yüzde 10 ila 15 arasında bir artışın olduğu ifade edildi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Hürriyet`in haberine göre, lüks konutlara olan ilgiye örnek olarak da ultra lüks konseptiyle bilinen Mandarin otellerinin 2013 yılında Bodrum`da bitirmeyi planladığı villa ve rezidans projesinin şimdiden yüzde 60`a yakınının satılmış olması gösterildi.

Makalede, Türkiye`nin inşaat sektöründe bir patlama yaşandığı, ekonomik olarak yüksek büyümenin kaydedildiği, tüketimin arttığı ve şehirleşmede hızlı bir ivme kaydedildiği de vurgulandı.

ACEMOĞLU: FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLACAK

Bu gelişmelere paralel olarak borçlanma ve kredi talebinin de arttığı belirtilen haberde, emlak balonu riskinin de altı çizildi.

Makalede, ABD`de Massachusetts Institute of Technology (MIT) görev yapan dünyaca ünlü Türk akademisyen Prof.Dr. Daron Acemoğlu`nun görüşlerine de yer verildi.

Türkiye`nin bir emlak balonunun ortasında olabileceğine dikkat çeken Acemoğlu, "(Konut) Fiyatlarda hemen bir düşüş olacağını söyleyemem... Ancak bu, konut fiyatlarının aşırı değerlendiği ve birçok insanın tahmin ettiğinden daha fazla riskli olduğu olasılığını artırıyor. Bu da gelecek bir kaç sene içinde fiyatlarda bir düşüş olasılığını ortaya çıkarıyor"

Türkiye`de, ABD`de yaşanan mortgage krizi gibi bir gelişmenin olması ise yüzde 9 ile 12 arasında yer alan yüksek konut faizleri nedeniyle pek muhtemel görünmüyor.

Makalede, Türkiye`deki konutlara 110 ülkeden talep olduğu belirtilirken en çok talebin ise Ortadoğu ülkelerinden geldiğine dikkat çekildi.

Bodrum özelinde ise Türk yatırımcıların ağırlıkta olduğu ifade edilirken, Fransa, Belçika, Hollanda, Rusya, Azerbeycan, Almanya, İngiltere, İsveç ve Danirmaka vatandaşlarının da bölgeye ilgisine dikkat çekildi.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.