Elektrikte öncelik termik santrallerde

11.07.2008 - 09:10 | Son Güncelleme :

Kilci, elektrik üretimi özelleştirmelerinde ise önceliğin termik santrallarda olacağını açıkladı

ÖİB Başkanı Metin Kilci 25 şeker fabrikasının 6 grup halinde  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ampulelektrik2.jpg" align="right" vspace="5">satılacağını ve ilk özelleştirmenin bir ay içinde başlayacağını söyledi. Kilci, elektrik üretimi özelleştirmelerinde ise önceliğin termik santrallarda olacağını açıkladı.

REFERANS GAZETESİ
 
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türkiye Şeker Fabrikaları`na ait toplam 25 fabrikayı 6 ayrı grupta özelleştireceklerini belirterek, bütün şeker fabrikalarının ihale sürecini bu yıl içinde başlatmayı planladıklarını ve ilk ihalelerin yaklaşık bir ay içinde açılacağını söyledi.

Kilci iç ve dış gelişmelerin özelleştirme programını etkilemediğini belirterek, Elektrik Piyasası Yasası`nın Resmi Gazete`de yayımlanmasından sonra özelleştirmeye başlayacaklarını söyledi. Kilci önceliğin termik santrallarda olduğunu açıkladı.

Milli Piyango`nun özelleştirmesi konusunda ilgili tasarı yasalaşınca gecikmeden ihale sürecini başlatmayı ve 2008 içinde özelleştirilmesini tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Kilci, Piyango`nun lisans satışı yoluyla özelleştirileceğini kaydetti. Kilci lisans süresinin kesinleşmediğini ama 10 yıl süreyle lisans satışının söz konusu olacağını belirterek, Meclis tatile girmeden tasarı kanunlaşır diye ümit ediyoruz.

Yıl içinde lisans satışını yaparız. Satış yönteminde öncelikli olarak toplu ödeme söz konusu, hasılat paylaşımını henüz değerlendiriyoruz. İlk başta 10 yıllık lisans için belli bir bedel ödenecek. Hasılatta pay aldığınızda toplu ödeme o oranda azalacak veya toplu ödemeyi yüksek tutmak isterseniz hasılatta pay almayacaksanız dedi.
 
Boğaziçi ayrı pakette satılacak

Kilci, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi için de bu yıl mutlaka ihaleye çıkacaklarını, ancak diğer işlemelerin gelecek yıla sarkabileceğini bildirdi. Rekabet Kurulu`nun, çok net söylememekle birlikte Boğaziçi Köprüsü`nün ayrı tutulması yönünde bir kararı olduğunu anımsatan Kilci, Boğaziçi`ni muhtemelen ayrı değerlendireceğiz. Otoyol ağının ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nün oluşturduğu paketten ayrı tutacağız. Bunun için de alternatif planlarımız var dedi.

Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin tasarının komisyondan geçtiğini ancak Meclis tatile girmeden yasalaşmasının zor göründüğünü kaydeden Kilci, Önceliğimiz otoyolların ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nün işletme hakkı satışı. Burada teknik olarak, yatırımın geri dönüşün sağlanması ve makul bir bedel elde edilebilmesi için 25 yıllık bir süre öngörüyoruz dedi.

Halkbank`ın kalan hisselerinin özelleştirme stratejisine ilişkin henüz alınmış bir karar olmadığını, ikincil halka arz konusunda da bir hazırlıkların olmadığını bildiren Kilci, özelleştirmenin piyasa koşullarına bağlı olduğunu anımsattı.
 
Üretim ihaleleri kısa sürecek

Kilci, Elektrik Üretim AŞ`ye (EÜAŞ) ait santralların özelleştirilmesine ilişkin sürecin TBMM`de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu`nun Cumhurbaşkanı`nın onayı ve Resmi Gazete`de yayımlanmasının ardından başlanacağını bildirdi. Üretim tesisleri ile ilgili özelleştirmenin nispeten daha kısa zaman alacağını vurgulayan Kilci, Kanunda yer aldığı şekliyle Enerji Bakanlığı`nın öngörüsüyle olacak şeyler. Onlar öncelikle portföy şirketleri kapsamında bir değerlendirme yapacak. Önce termik santrallar gündemde olacak. Santralların satışı sırasında bir takım yatırım kriterleri olacak dedi.

Kanunun yayımlanması ve Enerji Bakanlığı`nın ön çalışma yapmasının 3-4 haftayı alabileceğine işaret eden Kilci, bunun ardından ihale sürecinin başlayacağını ve varlık satışı olacağını belirtti ve ekledi: Burada farklı bir uygulama olacak. Biz Özelleştirme İdaresi olarak portföye almaksızın Enerji Bakanlığı`nın yönetimindeyken varlık satışı yöntemiyle özelleştireceğiz. Enerji Bakanlığımız hazırladığı model bu şekilde. Yeni bir model hep birlikte bakacağız. EÜAŞ`a ait 103 hidroelektrik ve 19 termik santral bulunuyor.

Kilci, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ`ye ait kalan toplam 19 dağıtım bölgesinde 4`ünün ihalesini bu yıl içinde tamamlamayı, kalan 15 dağıtım bölgesinin büyük bir kısmının özelleştirilmesini de çok hızlı bir şekilde 2009 yılında gerçekleştirmeyi öngördüklerini belirtti.
 
ELEKTRİK ÜRETİMİ
EÜAŞ`a ait santralların özelleştirilmesine ilişkin süreç Elektrik Piyasası Kanunu`nun Resmi Gazete`de yayımlanmasının ardından başlayacak. Öncelik termik santrallarda olacak.
 
ŞEKER FABRİKALARI
Türkiye Şeker Fabrikaları`na ait toplam 25 fabrikayı 6 ayrı grupta özelleştireceğiz. Tüm ihaleleri bu yıl içinde başlatmayı planlıyoruz. İlk ihale yaklaşık bir ay içinde açılacak.
 
MİLLİ PİYANGO
2008 yılı içinde özelleştirilmesini tamamlamayı hedefliyoruz. Kesinleşmedi ama 10 yıl süreyle bir lisans satışı söz konusu olacak. Hasılat paylaşımını konusunu henüz değerlendiriyoruz.
 
OTOYOL VE KÖPRÜ
Otoyollar ve köprüler için bu yıl mutlaka ihaleye çıkacağız. Ancak diğer işlemeler 2009`a sarkabilir. Boğaziçi Köprüsü`nü otoyol ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nden ayrı tutacağız.
 
DAĞITIM BÖLGELERİ
TEDAŞ`ta kalan toplam 19 dağıtım bölgesinde 4`ünün ihalesini bu yıl içinde tamamlamayı, kalan 15 dağıtım bölgesinin büyük bir kısmının özelleştirilmesini 2009 yılında gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.
 
HALK BANKASI
Halkbank`ın kalan hisselerinin özelleştirme stratejisine ilişkin alınmış bir karar yok. İkincil halka arz konusunda bir hazırlığımız bulunmuyor. Özelleştirme piyasa koşullarına bağlı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.