``Elektrik sanayiciye 9, Barzani`ye 4 sent``

19.07.2007 - 10:22 | Son Güncelleme :




<ımg src="http://www.gazetevatan.com/newpics/news/160720071801279520845.jpg">
Aygün, Türkiye, sanayicisine 9 sente sattığı elektriği, Barzani’ye 4 sente satıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye, sanayicisine 9 sente sattığı elektriği, Barzani’ye 4 sente satıyor dedi.

Enerji konuları ile ilgili yazılı bir açıklama yapan ATO Başkanı, Türkiye`nin hızla enerji darboğazına doğru yol aldığını savunarak, Türkiye, enerji konusunda 5 yıldır yan gelip yatıyor. 2009`da karanlığa gidiyoruz, ampuller sönecek dedi.

Aygün, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporuna göre, Türkiye’nin ilk özel elektrik ihracatçısı olarak ve Kuzey Irak’a elektrik satan Kartet’e elektriğin 4,2 sentten, Türk sanayicisine ise 9 sentten verildiğini belirterek, Türkiye elektriği 9 sente, Barzani’ye 4 sente satıyor dedi.

ENERJİYİ PAHALIYA ÜRETİYORUZ

2006 yılında üretilen 175 milyar kwh elektriğin sadece yüzde 25’inin sudan, yüzde 44’ünün ise ithal doğal gazdan üretildiğini, bunun da elektrik fiyatlarını yükselttiğini belirten Aygün, 2006’da elektrik üretiminde yüzde 46,6 oranında yerli kaynak, yüzde 53,4 oranında ithal kaynak kullanıldı. Türk sanayicisi, OECD ülkeleri içinde İtalya ve Japonya’dan sonra en pahalı elektriği kullanıyor dedi.

Devlete bağlı çalışan kömür santrallerinin 2006 yılı ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 43 olduğuna dikkat çeken Aygün, Bakımsızlık ve kötü işletmecilikten kaynaklanan bu durum üretim maliyetlerini yükseltiyor diye konuştu.

Aygün, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) bağlı olarak çalışan termik santrallerin 1 kilovat saat elektriği 8,64 sente ürettiğini kaydetti. Ağır vergi yüküne de işaret eden Aygün, şöyle devam etti:
Petrolün varilini 60 dolara alıyoruz. Yunanistan da 60 dolara alıyor, ABD de 60 dolara alıyor. Ama Amerika’daki benzin ile Türkiye’deki benzin arasında üç misli fiyat farkı var. Bu şartlarda rekabet edemeyiz. İşsizlik ve yoksulluğun önlenmesi için enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi kaçınılmazdır.

“ENERJİMİZİN YÜZDE 70’İ İTHAL

Türkiye’de enerjinin yüzde 70’inin, petrolün yüzde 92’sinin ithal edildiğini belirten Aygün, Türkiye’nin 2006 yılı ham petrol ve doğalgaz faturasının 26 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Önümüzdeki 15 yılda enerji ithali için 460 milyar dolar para bulmamız gerektiğini anlatan Aygün, “Önümüzdeki yıllarda enerji faturamız kabaracak. Bir an önce yerli kaynaklarımıza dönmemiz ve yatırımlara hız vermemiz lazımö diye konuştu.

Önlem alınmadığı takdirde gelecek yıl Türkiye’nin bir numaralı sorununun elektrik kesintileri olacağını ifade eden Aygün, Gelecek iktidarın 2008 yılı ajandasının ilk sırasında, Türkiye’yi karanlıktan kurtarma sorunu olacak. Neden meydanlarda enerji konusunu konuşmuyorsunuz diye seslendi.

Türkiye’nin yıllık kullanılabilir 112 milyar metreküplük suyunun 72 milyar metreküpünün boşa aktığını vurgulayan Aygün, açıklamasında şunları kaydetti:
Su akıyor, biz bakıyoruz. Eğer bir yağmur damlası düştüğünde denize akıp gidiyorsa büyük kayıptır.
 
Enerjisi alınmadan boşa akan su paradır, israftır ve geriye dönüşü yoktur. Suyun akışını seyretmeye devam edersek, yurtdışına tonlarca domates, patates satıp varili 60 dolardan petrol almaya devam ederiz. Türkiye sudan yılda 129 milyar kwh enerji üretebilecek durumda. Ancak 45 milyar kwh üretebiliyor.

HIRSIZLIĞIN YILLIK FATURASI 1,5 MİLYAR DOLAR

Elektriğin pahalı olması, bakımsızlık ve denetimsizlik nedeniyle kayıp ve kaçak oranının OECD ülkelerinin tümünden yüksek olduğunu belirten Aygün, kaçak elektrik kullanımının Türkiye’ye yıllık faturasının 1,5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Aygün, Türkiye’de kayıp-kaçak oranı yüzde 18-20 ile AB ortalamasının iki katına ulaşıyor. Aydınlık için kayıp-kaçağı önlemek zorundayız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.