Elazığlı kardeşler ABD`de peynir fabrikatörü oldu

18.02.2008 - 09:41 | Son Güncelleme :

Elazığlı Hamdi ve Bilal Ulukaya kardeşler, 1994 yılında mastır yapmak amacıyla gittikleri New York`ta başladıkları peynir üreticiliğinde zirveye oynuyor. Şavak tulum peyniriyle ünlü olan Şavak aşiretinin mensubu olan ve peynirci bir aileden gelen Ulukaya kardeşler, 1998`de New York`ta feta peynir fabrikası kurdu. Daha sonra dünya gıda devi Kraft`tan aldıkları fabrikayla, Chobani (Çoban) markasıyla yoğurt üretimine başladılar ve 35 eyalete satış yapıyorlar.
Ulukaya kardeşlerin Euphrates (Fırat) firması da yılda 12 bin ton üretim kapasitesi ve 60 milyon dolar cirosuyla ABD`nin en büyük feta peynir üreticisi konumunda. Ulukaya kardeşler, geçen yıl Ceylanpınar`da imal ettikleri koyun peynirini de Amerika`ya satmaya başladılar.


5 milyon dolarlık sipariş

Ulukaya kardeşler, ABD`de peynir satışının hikâyesini şöyle anlattı: İstanbul merkezli aile firmamız Hamdiağaoğulları, 1990`dan 2005 yılına kadar AB ülkelerine Erzincan tulum peyniri ihraç etti. AB ülkelerine, Türkiye`den peynir ihraç edebilen tek firma bizdik. 2005 yılında AB, siyasi bir kararla ülkemizden yapılan süt ve süt mamulleri ihracatını engelledi.
Hamdiağaoğulları, Tigem Ceylanpınar İşletmesi`nde üretilen koyun sütlerinden, Ceylanpınar`da, imal ettiği pizza peynirini, geçen yıl ABD`ye ihraç etmeye başladı. Şafak markalı peynirimiz ABD pazarında büyük beğeni kazandı. İlk üç ayda 3.5 milyon dolarlık peyniri New York`a gönderdik. ABD`li pizzacılardan 2008 yılı için 5 milyon dolarlık sipariş geldi.

`Koyun Bankası kuralım` önerisi

ABD`ye 10 bin ton peynir satacak üretim kapasitesine sahip olan Ulukaya kardeşlere göre, 100 milyon dolarlık bu fırsatın önündeki engel Türkiye`de 10 bin ton peynir yapacak kadar koyun sütü üretilememesi.
ABD`nin koyun peyniri ithalatının yıllık 60 bin ton olduğunu anlatan Ulukaya kardeşlerin çozüm önerisi ise bir `Koyun Bankası` kurmak: Tigem Ceylanpınar`daki İvesi cinsi koyun sayısı 200 bine çıkarılsın. Orası Koyun Bankası olsun. Bu banka, Urfa, Mardin, Kilis, Adıyaman, Antep ve Diyarbakır`da damızlık dağıtsın. Güneydoğu`da 10 milyon İvesi yetiştirelim. ABD`ye kilosu 10 dolardan 10 bin ton koyun peyniri, Araplara et, Rusya`ya deri ceket satarak bölgeyi kalkındıralım.

İvesi koyunu 3 kat fazla süt veriyor

Anadolu koyun varlığının yüzde 90`ını oluşturan Ak Karaman ve Mor Karaman koyunları yılda 60 kilo süt verirken, İvesi cinsi koyun 100-150 kilo süt veriyor. Ceylanpınar Tigem`in geliştirdiği İvesi koyunlarında ise süt verimi 250 kiloyu geçiyor.
Ulukaya kardeşler, Ceylanpınar`daki 30 bin İvesi koyun sayısının 200 bine çıkarılarak burada bir damızlık İvesi bankası oluşturulmasını planlıyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.