Ekonomiye güven arttı

16.07.2007 - 10:23 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bankalardaki toplam mevduatın, 2002 yılı sonunda 129 milyar YTL iken 6 Temmuz 2007 itibarıyla 298 milyar YTL`ye ulaştığını belirterek, Bu, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin en somut bir göstergesidir`` dedi. Türkiye`de, mevduatlar artarken, bankacılık sektörünün güçlendiğini ve kamu dışındaki kesimleri fonlar hale geldiğine işaret eden Babacan, eskiden, topladığı kaynaklarla Hazine`yi fonlayan bankaların, şimdi bu kaynaklarını sanayiciye kullandırdığını vurguladı.

DOLARİZASYON AZALDI
Bankacılık kesiminde, Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güvenin artması neticesinde, ``yabancı para cinsinden mevduat oranı düşerken, YTL cinsinden mevduat oranının artış gösterdiğinin`` altını çizen Babacan, 2002 yılında, toplam mevduatın yüzde 56`sı döviz cinsinden iken bugün toplam mevduat içindeki döviz cinsinden mevduatın oranı yüzde 36`ya gerilemiştir. Bu, Türkiye`de dolarizasyonun azaldığı ve YTL`ye olan güvenin arttığının bir kanıtıdır`` değerlendirmesinde bulundu. Türkiye`de, sadece mevduatta değil tüm yatırım araçları içindeki yabancı para cinsinden yatırımların azalmasına karşın, YTL cinsinden yatırımların arttığına dikkat çeken Bakan Babacan, Türkiye`de, tüm yatırım araçları içindeki yabancı paranın oranı yüzde 28`e gerilemiş durumdadır`` şeklinde konuştu. Babacan, kamunun borçlanma gereği azaldığı için bankaların topladığı kaynakları, daha verimli olan ekonominin kalkınmasına kullandırdıklarını ifade ederek, ``Aralık 2002`de, bankaların kullandırdığı toplam kredi miktarı 32,5 milyar YTL iken bu miktar 6 kat artış göstererek 189 milyar YTL`ye ulaşmıştır`` dedi.

KREDİLER 6 KAT ARTTI
Kredilerde çok yüksek oranlarda artış olduğunu belirten Babacan, Aralık 2002`de, 26 milyar YTL olan ticari kredilerin, yaklaşık 4,5 kat artış göstererek, 112 milyar YTL`ye çıktığını vurguladı. Tüketici kredilerininde de önemli düzeyde artışlar olduğunun altını çizen Babacan, 2002 yılı sonunda toplam 6 milyar YTL olan tüketici kredisi miktarının, 13 kat artış göstererek 77 milyar YTL`ye ulaştığını ifade etti. Babacan, bankaların, ekonominin gereği olan üretim ve istihdama kaynak aktarır bir konuma geldiklerine de dikkat çekti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.