Ekmekte Ambalaj Rafa Kalktı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

**Mustafa Taşar`ın büyük şovlarla gündeme getirdiği uygulama başarıya ulaşamadı.

Yurttaş, gramajı düşürülen ekmeği daha da pahalı yemek zorunda kaldı. Fırıncılar ambalaj makinesi almaya yanaşmazken bakanlık, mevcut fırınlarda ambalajlama yapılacak mekân olmadığı için zorlayıcı olamıyor.

Kamuoyunu bir dönem meşgul eden ekmeğin ambalajlı olarak satılması konusundaki uygulama, yönetmeliğe rağmen zamana bırakıldı. Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar `ın döneminde gündeme getirdiği uygulama yüzünden ekmeğin gramajı azalmış ve fiyatı yükselmişti. Taşar, ``poşetli ekmek`` uygulamasını başaramazken yurttaş, ufaltılan ekmeğini daha da pahalı yemek zorunda kalmıştı.

AA `nın haberine göre, Türkiye`deki mevcut fırınlarda altyapının uygun olmaması nedeniyle, Tarım ve Köyişleri ile Sağlık bakanlıkları uygulamada ısrarlı olamıyor. Ancak, fırınlarda altyapının iyileşmesini sağlamak üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni kurulacak fırınlara, uygun teknik ve hijyenik şartları sağlamaması halinde üretim izni vermiyor. Ekmek üretim yerlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları düzenleyen yönetmelik uyarınca, fırınların en az 400 metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor.

Mevcut fırınlar, ekmeğin ambalajlanmadan önce dinlendirilmesi için yeterli alan bulunmadığı ve ambalajlama makinelerinin fiyatının yüksekliğini gerekçe göstererek ambalajlama olayına sıcak bakmıyorlar.

Ambalajın makineyle yapılması konusunda bir zorunluluk bulunmadığını, ayrıca fırında satılacak ekmeğin ambalajlanmasına gerek olmadığını anlatan yetkililer ise fırın dışında perakende satılan yerlerde denetim yetkisinin Sağlık Bakanlığı`nda olduğunu anımsatıyorlar.

Türkiye`de Fırıncılar Federasyonu`na göre 40 bin, bakanlığa göre ise 20 bin fırın bulunuyor. Yetkililer, federasyonun, pide ve simit fırınlarını da bu sayıya dahil ettiğine, ancak bu ürünler için ambalaj zorunluluğu bulunmadığına dikkat çekiyorlar.

Günde 110-120 milyon ekmek üretilen Türkiye`de köy ve kasabalarda genellikle fırından satış yapıldığı için 15 bin fırın ve üretilen 60 milyon ekmeğin ambalaj uygulamasından etkilenmediği kabul ediliyor.

Gümrük birliği nedeniyle AB`ye uyum için 1995 yılında çıkarılan Gıda Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname`ye dayanarak hazırlanan ve 20 Ağustos 1998`de Resmi Gazete`de yayımlanan ``Türk Gıda Kodeksi-Ekmek ve Çeşitleri`` tebliği uyarınca, ekmeğe ambalaj uygulaması getirilmişti. Böylece Türkiye`de ekmeğin sıhhi, hijyenik şartlarda üretilip üretilmediğine bakılmaksızın ambalajlı satış zorunluluğu getirilirken uyum için sektöre 1 yıl süre verilmişti. Fırınların hazır olmaması nedeniyle verilen sürenin 1999 yılı sonuna kadar uzatılmasına karşın, tüketicilerin de ısrarlı olmamasının da etkisiyle bu konuda fazla ilerleme sağlanamadı. (CUMHURİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.