Ek vergi arapsaçı

25.07.2003 - 09:23 | Son Güncelleme :

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin iptali karmaşa yarattı. Geri ödeme hukuken mümkün değil, yeni bir kanun çıkmadan mahsuplaşma da olamıyor. Unakıtan ise `Ödemeyenlerden faiziyle alacağız` diyor

Anayasa Mahkemesi`nin ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni iptali karmaşa yarattı. Ek verginin birinci taksidini yatıran vatandaşlar, paralarının iadesini veya temmuz ayındaki normal vergiye mahsup edilmesini talep ediyor. Ancak uzmanlar bunun hukuken mümkün olmadığını söylüyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, `Yeni bir kanun çıkaracağız, ödeyen ödemiş olacak, ödemeyenlerden faiziyle tahsil edeceğiz` derken, uzmanlar Parlamento`nun iptal gerekçesini dikkate alıp yeni bir yasa hazırlaması halinde, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni talep edebileceğini ancak faiziyle birlikte almasının söz konusu olamayacağını belirtiyor.

Bu karmaşa sürerken olayın asıl ilginç yanı bazı vergi daireleri daha önce ek vergi ödemeyenlerden ek verginin ilk taksitini yatırmalarını istiyor. Bu konuda yetkili ağızlar ile uzmanların görüşleri şöyle:

Yeni düzenleme yolda

Kemal Unakıtan, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi için yeni bir düzenleme yapılacağını belirterek, Kanun`un yürürlüğe girdiği tarihten sonra yeni araç alanlardan da bu vergiyi tahsil edeceklerini bildirdi. Unakıtan, TBMM`de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, Anayasa Mahkemesi`nin düzenlemeyi iptal ederken ``eşitlik`` ilkesine dayandırdığını belirterek, Kanun`un kabul edildiği tarihten sonra alınan araçların düzenleme kapsamına alınmadığını hatırlattı. Yeni bir yasal düzenleme yapılacağını bildiren Unakıtan, bunun önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu`nun gündemine gelecek olan ve çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören tasarıya monte edileceğini bildirdi. Yeni düzenleme ile bu eşitsizliğin giderileceğini anlatan Unakıtan, `Ödeyenler ödemiş olacak ama ödemeyenlerden faiziyle alacağız`` dedi. Yeni araç alanlardan da bu verginin tahsil edileceğini belirten Unakıtan, ``Kimse vergiyi ödeme konusunda tereddüt etmesin. Buna mahal olmayacak şekilde gerekli değişikliği yapıyoruz` diye konuştu. Unakıtan, bir gazetecinin `mükelleflere, (masraf edip dava açmasınlar) diyorsunuz`` sözlerine, ``Evet, masraf etmesinler. Kanun yürürlüğe girdikten sonra araç alanlardan da aynısını alacağız`` dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK



Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin ilk taksidini yatıranların bunu geri alması veya mahsuplaşma yapılması söz konusu değil.


Eğer Parlamento Anayasa Mahkemesi`nin iptal gerekçesini dikkate alıp yeni bir yasa hazırlarsa, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni alabilir, ancak uzmanlara göre faiz işletemez.


Bu arada bazı uzmanlara göre herkesin dava açma hakkı var, bazı uzmanlara göre yok. Ancak Maliye Bakanı`nın açıkladığı gibi yeni bir kanun hazırlanır ve iptal gerekçesi giderilirse herkes bu vergiyi ödemek durumunda kalacağından davanın bir anlamı olmayacak.


Hükümet, Anayasa Mahkemesi`nin gerekçesi doğrultusunda, 2003`te trafiğe kaydolan tüm taşıtları kapsayacak bir yasal düzenleme yaparsa ilk taksitini ödeyen ve bu ödemeyi geri almak için dava açacak mükelleflerin yargı yolunu kapatmış olacak.


Hükümet, düzenlemeyi yaptığı takdirde mükellef, henüz yatırmadığı ikinci taksitleri de ödeyecek.


Yeni düzenleme 11 Nisan 2003`ten sonra alınan taşıtları da kapsayacağı için bu tarihten sonra taşıt alanlar da iki ayrı taksit halinde ek vergi yatıracaklar.

Farklı görüşler


Prof. Süheyl Batum Vergiyi alır faiz alamaz

Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, Unakıtan`ın söylediklerine katılmıyor. `Eğer parlamento Anayasa Mahkemesi`nin iptal gerekçesini dikkate alıp yeni bir yasa hazırlarsa, ek Motorlu Taşıtlar Vergisini talep edebilir, ancak faiziyle birlikte alamaz` dedi. Batum, herkesin başvurup, dava açma hakkı olduğunu da söyledi.


Semih Güner Davanın yararı yok

Ankara Barosu Başkanı Semih Güner, iptal kararının ardından mükelleflerin pratikte dava açmalarının bir yararı olmayacağını ifade etti. Güner, `Hükümet, yeni bir düzenleme yapacağını açıklıyor. Bu aşamada dava açmanın pratikte bir yararı yok. Ancak hükümet yeni bir düzenleme yapmazsa, mahkemeye başvurmayanlar açısından ciddi kayıplar olacak` dedi.


Hüseyin Yıldız Karar geri yürümez

AKŞAM Gazetesi yazarı Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Yıldız, `Yasa yürürlüğe girdiğinde itirazi kayıt verenlerin 1 ay içinde dava açma hakkı vardı. Şimdi mükelleflerin dava açma hakkı yok` diyerek şunları söyledi: Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez.

İtiraz edip dava açmayan mükelleflerin 1. taksitin geri ödenmesi gibi bir şansı yok. Ancak 2. taksit ekim ayında. 2. taksidin ödenip, ödenmeyeceği konusunda da çeşitli görüşler var.`


Mustafa Özyürek Cezalı alamaz CHP Grup Başkanvekili Mustafa

Özyürek, vatandaşların lehine olan hukuki hükümlerde geriye yürüme olabileceğini kaydetti. Unakıtan`ın `Ek taşıt vergisini ödemeyenden cezalı olarak alacağız` açıklamasını da eleştiren Özyürek, `Anayasa Mahkemesi böyle bir kanun olmadığına karar vermiş. Sayın bakan ise olmayan bir kanuna dayanarak alacağını söylüyor` dedi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.