Ek motorlu taşıtlar vergisi iptal

24.07.2003 - 09:14 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi, ek motorlu taşıtlar vergisini iptal etti. Hükümet, verginin ilk taksidi olan 393.7 trilyonu tahsil etmişti. Şimdi 707 trilyonluk açığın nasıl kapatılacağı düşünülüyor

Anayasa Mahkemesi, bütçe hedeflerinin tutturulması amacıyla çıkarılan ek vergi yasasının iptali davasında, ek motorlu taşıtlar vergisi başlığı altındaki 1. maddenin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına oy çokluğu ile karar verdi. Yüksek Mahkeme, nisan ayında ana muhalefe partisi CHP tarafından açılan davada, söz konusu 4387 sayılı kanunun ek emlak vergisi başlığı altındaki 2. maddesinin ise Anayasa`ya aykırı olmadığına oy çokluğu ile karar verdi. Hükümet, yasayla bu yıl ek motorlu taşıtlar vergisinden 1.1 katrilyon lira, ek emlak vergisinden de 650 trilyon lira olmak üzere toplam 1.75 katrilyon lira gelir hedefliyordu. Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksidinde ödenmesi gereken 550 trilyon liralık tutarın 393.7 trilyon lirası tahsil edilmişti.

Yetkililer ek motorlu taşıt vergisinin iptalinde 11 Nisan 2003 tarihinden sonra taşıt alanlara bu verginin uygulanmamasının da etkili olduğu yolunda duyumlar aldıklarını vurguladılar. Maliye yetkilileri, bütün bu gelişmeleri değerlendirerek ortaya konacak alternatiflerin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`a sunulacağını ve hükümetin vereceği karar doğrultusunda bir yol izleneceğini belirtiyor.

İptal kararının ardından hükümetin önünde birkaç seçenek bulunuyor. Hükümet, şu anada kadar ek vergiden tahsil ettiği tutarları bir sonraki vergi ödemelerine mahsup edebilir. Davayı açan CHPnin kurmayları da vergiler için mahsuplaşma yoluna gidilmesini istiyor.

Hükümetin de 2.3 katrilyon liralık ek tedbirler paketi hazırladığı bir dönemde mahsuplaşma yolunu tercih etmesi bekleniyor. Hükümetin, iptal kararının ardından ortaya çıkan gelir kaybını telafi edecek bazı düzenlemelere gidebileceği de belirtiliyor.

İADE MÜMKÜN DEĞİL
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Anayasa Mahkemesi`nin aksi bir karar vermemesi durumunda ödenen vergilerin iadesinin mümkün olmadığını söyledi. Arıoğlu, Anayasa Mahkemesi kararlarının normalde geriye yürümediğine dikkat çekerek, ``Bu nedenle mahkeme farklı ve bugünkü teamüllerin aksine bir karar vermediği takdirde bugüne kadar ödenen ek motorlu taşıtlar vergisinin iadesi mümkün değil. Sadece ek vergiyi itirazi kayıtla ödeyenlere iade yapılır`` dedi.

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, iptal kararı sonrası ortaya çıkan 700 trilyon liralık gelir açığının nasıl kapatılacağını araştırıyor. Bazı bürokratlar, mahkemenin gerekçeli kararı dikkate alınarak motorlu taşıtlar için yeni bir ek vergi düzenlemesine gidilmesini öneriyor.

Bu çerçevede, motorlu taşıtı olanlardan 1 defaya mahsus belli bir miktarda ek vergi alınması, daha önce vergisini ödeyenlerin de, ödedikleri bölümün bu vergiden mahsup edilmesi üzerinde duruluyor.

VATANDAŞ ŞİMDİ NE YAPACAK?
Mükellefler, ilk taksidin yatırılmasının en son gününden 60 gün geçinceye kadar vergi mahkemelerine dava açarlarsa, parayı geri alabilecek.

Bu tarih 31 Temmuz`da sona eriyor. Anayasa Mahkemesi`nin kararı, ek verginin birinci taksitini ödeyenler bu parayı geri alabilecek mi, ilk taksit, Temmuz ayında ödenecek olan normal verginin yerine geçebilecek mi ve Ekim ayında ödenecek ikinci taksitin yatırılması gerekiyor mu sorularını gündeme getirdi.

* Anayasa Mahkemesi üyelerinin yorumuna göre mükellefler, ilk taksitin yatırılmasının en son gününden 60 gün geçinceye kadar vergi mahkemelerine dava açarlarsa bu paralarını geri alabilecekler.

Belirtilen bu tarih de 30 Temmuz Çarşamba günü mesai bitimine denk düşüyor. Çünkü Motorlu Taşıtlar Ek Vergisi`nin son ödeme tarihi 31 Mayıs`tı 31 Mayıs`ın üzerine 60 gün eklendiğinde 30 Temmuz`a denk geliyor.

* İadare hukukçuları ise 60 günlük dava açma süresinin Anayasa Mahkemesi`nin dün verdiği yürürlüğü durdurma kararının Resmi Gazete`de yayımlanmasından sonra başlayacağına işaret ediyor. Bu yoruma göre ise 30 Temmuz`dan sonra dava açanlar için de ödedikleri birinci taksiti geri alma olanakları doğabilecek.

* Gündeme gelen ikinci soru olan, ek verginin birinci taksiti, Temmuz ayında ödenecek olan normal vergi yerine geçecek mi sorusuna karşı ise olumlu yanıt verilmiyor.

* Anayasa Mahkemesi, motorlu araç ek vergisine ilişkin yürürlüğü durdurma kararı da verdiği için bu vergi mükellefleri Ekim`deki ikinci taksiti ödemeyecek.

Paralar geri ödenecek mi?
Anayasa Mahkemesi`ne göre mükellefler, ilk taksidin yatırılmasının en son gününden 60 gün geçinceye kadar dava açarsa, parayı geri alabilecek...Anayasa Mahkemesi`nin kararı, ek verginin birinci taksidini ödeyenler bu parayı geri alabilecek mi, ilk taksit, temmuz ayında ödenecek olan normal verginin yerine geçebilecek mi ve ekim ayında ödenecek ikinci taksidin yatırılması gerekiyor mu sorularını gündeme getirdi.

* Anayasa Mahkemesi üyelerinin yorumuna göre mükellefler, ilk taksidin yatırılmasının en son gününden 60 gün geçinceye kadar vergi mahkemelerine dava açarlarsa bu paralarını geri alabilecekler.

Belirtilen bu tarih de 30 Temmuz Çarşamba günü mesai bitimine denk düşüyor. Çünkü motorlu taşıtlar ek vergisinin son ödeme tarihi 31 Mayıs`tı. 31 Mayıs`ın üzerine 60 gün eklendiğinde 30 Temmuz`a denk geliyor.

* İdare hukukçuları ise 60 günlük dava açma süresinin Anayasa Mahkemesi`nin dün verdiği yürürlüğü durdurma kararının Resmi Gazete`de yayımlanmasından sonra başlayacağına işaret ediyor. Bu yoruma göre ise 30 Temmuz`dan sonra dava açanlar için de ödedikleri birinci taksiti geri alma olanakları doğabilecek.

* Gündeme gelen ikinci soru olan, ek verginin birinci taksidi, temmuz ayında ödenecek olan normal vergi yerine geçecek mi sorusuna karşı ise olumlu yanıt verilmiyor.

* Anayasa Mahkemesi, motorlu araç ek vergisine ilişkin yürürlüğü durdurma kararı da verdiği için bu vergi mükellefleri ekimdeki ikinci taksidi ödemeyecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.010 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.