EFT ile altın gönderilebilecek

29.08.2012 - 08:38 | Son Güncelleme :

Bankaların altın satmasının yanı sıra EFT ile altın transferi de gündemde...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-kuyumcu.jpg">Yıllardır ‘yastık altından nasıl çıkacak?’ diye ekonomi çevrelerini  meşgul eden altın, Türkiye’de yeni bir sürece giriyor. 2008’de başlayan dünya krizinin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımcıların ilgisini çeken altın, bankaların son yıllarda üzerinde ürün çıkardığı en gözde yatırım enstrümanlarından oldu.

Bankalar vadeli, vadesiz altın hesaplarının yanı sıra birikimli altın hesapları ve ana para korumalı sayısız altın yatırım fonları çıkardılar.

Şimdi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), hazırladığı taslakla altının bankacılıkta bir ödeme aracı olarak kullanılması planlanıyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BDDK’nın bu çalışması uygulamaya başlanırsa bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım ve satımını yapma izni veriyor. Daha önce hurda altınları alan bankalar böylece, Cumhuriyet altını işlemlerini yapabilecekler.

Bu çalışmanın bankalar açısından ne ifade ettiğini sorduğumuz İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bunun bankaların kuyumculuk yapacakları anlamına gelmediğini ancak altının artık bir ödeme aracı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Altının bir yatırım aracı olarak son iki yılda büyük bir ilgi gördüğünü hatırlatan Aral, “Bankaların müşterilerine sundukları altın gramlar vardı. Ayrıca kurumsal kuyumcuların çıkardığı sertifikalı, mühürlü altınlar vardı. Bunların işlemlerini açılan hesaplar üzerinden yapıyorduk. Şimdi ise BDDK’nın çıkardığı bu yönetmelikle İstanbul Altın Rafinerisi’nin çıkardığı standart Cumhuriyet altınının alım satımı işlemlerini yapacağız” dedi.

Altın havale oluyor

BDDK tarafından bu iznin verilmesinin bankaların kuyumculuğa soyunması anlamına gelmediğini vurgulayan Aral, bunun çok artan altın depo hesaplarının karşılığının altın olarak istenmesine hazırlık olduğunu söyledi.

Banka müşterilerinin altın hesaplarını bozdurmak istediklerinde karşılığını TL veya döviz değil altın olarak ödeyeceklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, banka müşterilerinin altını bir ödeme aracı olarak kullanabileceğini söyledi.

Aral, “Altın hesabı açan herhangi bir banka müşterisi isterse altınını havale edebilir veya başka bir bankaya EFT yapabilir” diye konuştu.

Kuyumcu için fırsat kaybı Altının yastık altından çıkıp ekonomiye kazındırılması için bankacılık sisteminin dünya ekonomisindeki gelişmeleri de dikkate alarak altına ilişkin ürün çeşitliliğini artırmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Erdal Aral, kuyumculuk sektöründen gelen tepkilerin fırsat kaybı endişesinden kaynaklandığını belirtti.

Aral, “Altın bir ödeme aracı olursa kuyumcular daha önce bozdurulmak için kendilerine getirilen altınların artık getirilmeyeceğini düşünüyorlar. Fırsat kayıpları olacağından bundan rahatsızlar” dedi.

Kuyumcular tepkili ‘Bizim için yıkım olur’

Atlantis Kıymetli Madenler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, “Bankaların altın satabilme meselesi kuyumculuk adına bir yıkım olur” dedi. Karakaş, BDDK’nın hurda altın alımı kararlarını desteklediğini, sektörün kayıt içine alınması için bankaların bu işi yapması gerektiğini dile getirdiğini söyledi. Ancak bankaların altın satabilme meselesinin kuyumculuk adına bir yıkım olacağını ifade eden Karakaş, “Kuyumculuk sektörünü kayıt içine alalım derken, böyle bir şey kuyumcuları gayri resmi yollara itecektir” dedi.

‘EKMEĞİMİZE GÖZ DİKİLİYOR’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Sektörden ekmek yiyen on binlerce kuyumcu zarar görecek. Bir nevi ekmeği elinden alınmış, ekmeğine göz dikilmiş olacak” dedi. Kameroğlu, “Fikirler karşılıklı tartışılmalı. Ne yapalım, kuyumcuları sokağı mı dökelim? Bankaların böyle bir hizmet vermelerinin halka bir faydası olmadığını, vatandaşın mağduriyet yaşayacağını düşünüyorum. Bankaya altın almaya gittiğinizde ’Gelin bir çay için buyurun’ demez. Kutuya koyup, kurdelesini takıp hediyelik hale getirmez” şeklinde konuştu.

MİLLİYET


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.