Efes Avrupa’nın 5’inci büyüğü

06.02.2008 - 10:07 | Son Güncelleme :

Avrupa bira liginde 6’ncı sırada bulunan Anadolu Efes, Özbekistan’a birlikte gidecekleri Heineken’in Carlsberg’le beraber yaptığı son satın almayla 5’inci sıraya çıkmaya hazırlanıyor

Efes Bira Grubu’nu bünyesinde bulunduran Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 20 milyon hektolitreyi (40 milyar litre) aşarak dünya bira satış liginde 16’ncı, Avrupa liginde de 6’ncı sıraya yerleştiklerini belirterek, “Şimdi Danimarkalı Carlsberg ile Hollandalı Heineken İngiltere’nin en büyük bira üreticisi Scottizh and New Castle’ı alıp, aralarında paylaşacak. Bu paylaşım Efes’i Avrupa’da 5’inci, dünyada da 15’inci sıraya yükseltecek” dedi.

Özilhan, bir soru üzerine, “Çeşitli işbirlikleri yapsak temel felsefemiz dünyanın ‘bağımsız bira oyuncusu’ olmak. Bir yandan biz büyürken, dünyada ortaya çıkacak birleşmeler, bizi dünya ikinciliğine de taşıyabilir” dedi.

DIŞARIDA MERKEZ RUSYA

Tuncay Özilhan, Efes Grubu’nun CEO’su Alejandro Jimenez, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi Mali İşler, Yatırımcı İlişkileri Direktörü Hurşit Zorlu, Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) CEO’su Hasan Kuş ve ASM Medikal Direktörü Metin Çakmakçı’yla birlikte Gebze’deki hastane merkezinde bir sohbet toplantısı dü

zenledi. Alejandro Jimenez, Efes Bira Grubu’nun ulaştığı 32-33 milyon hektolitre üretim kapasitesi, 20 milyon hektolitreyi aşan satış hacminin yüzde 70’inin başta Rusya olmak üzere yurt dışındaki yatırımlarından oluştuğunu belirtti. Alejandro Jimenez, 2007’nin Efes Bira Grubu açısından başarılı geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’de bira satış hacmimiz yüzde 7 büyüdü. Rusya’daki satış büyümemiz yüzde 20’yi, Kazakistan’da ise yüzde 40’ı buldu. Moldova’daki büyüme oranımız yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti. Heineken’le işbirliği yaparak yeni girdiğimiz Özbekistan pazarından da umutluyuz.”

VERGİ DAİRESİ GİBİYİZ

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi Mali İşler, Yatırımcı İlişkileri Direktörü Hurşit Zorlu, henüz 2007 sonuçlarını açıklamadıkları için rakam vermemekle birlikte vergi ve faiz öncesi kârlılık düzeylerinin yüzde 40 olmasını, “Özel Tüketim Vergisi oranları birada çok yüksek. Devlete ciromuz kadar vergi ödüyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, “Vergi dairesi gibi çalışıyoruz” dedi.

Sponsorluk giderleri vergiden düşmeli

TUNCAY Özilhan, “Hükümet sigara yasaklarıyla ilgili yasanın içerisine, alkollü içki reklam ve sponsorluk giderlerinin Kurumlar Vergisi matrahından düşülmesini engelleyen bir madde koydu. Yasa 19 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Bu durum sizi nasıl etkileyecek?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Henüz bu maddenin neleri kapsadığı tam netleşmiş değil. Bizim Efes basket takımı dahil spora yönlendirdiğimiz sponsorluk gideri yıllık 35 milyon YTL düzeyinde. Bunun içerisinde Türk Milli Futbol Takımı’na sponsorluğumuz da var. Sponsorluk giderleri bu yasak kapsamına giriyor mu girmiyor mu, bilemiyoruz. Madem böyle bir düzenleme yapıldı, bunun hiç olmazsa reklamlarla sınırlı kalmasını isteyebiliriz. Aslında Norveç hariç Avrupa Birliği ülkelerinde reklam ve sponsorluk harcamaları gider yazılabiliyor. ABD’de de gider yazılması söz konusu.” Özilhan, “Eğer gider yazamazsanız Efes kulübünü kapatmayı düşünür müsünüz?” sorusuna, “Böyle bir kulübün kapanmasını kimse istemez” yanıtını verdi.

Hasan Kuş - Anadolu sağlıkta da büyüyecek

ANADOLU Sağlık Merkezi (ASM) CEO’su Hasan Kuş ise şu bilgileri verdi: “Geçen yıl 104 bin muayene, 5 bin 500 ameliyat gerçekleştirdik. Aynı anda 22 hastaya nakil yapılabilecek bir kemik iliği merkezi kuruyoruz.

8 milyon dolar yatırımla tamamlanan Ataşehir Tıp Merkezimiz ruhsat işlemleri tamamlanınca faaliyete geçecek. Geçen yıl 600 yabancı hastaya hizmet verdik. Hatta ABD’den de bir hasta Anadolu Sağlık Merkezi’ne geldi.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.