Dusurucuz Al` Oyunu.

24.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cilgin gibi yukselen borsa,ayni sekilde dusuyor. Yukselirken her seyi olumlu algilayan piyasaya simdi ne olsa kotu gelmeye basladi. Endeks dun de yuzde 3.91 gerileyerek 13.447 puana indi. Boylece deger kaybi hafta basindan bu yana yuzde 12.4 oldu. 18 Ocak`taki zirveye gore yuzde 35, yilbasina gore yuzde 11.5`e ulasti. Ocak ortasinda 140 milyar dolarin uzerine cikan toplam piyasa degeri 95.3, 30 milyar dolari asan halka acik kisminin degeri ise 20.4 milyar dolara indi. Borsadaki hizli dusule birlikte kucuk yatirimci panige kapilip satisa gecti. Ozellikle kredi kullanan musterilerin zor duruma dustukleri ve pespese iflaslarin geldigi kaydedildi. Endeks zirvedeyken aciga hisse satan biyikli yabancilara simdi gun dogdu. Kredili musteriler ve kucukler panige kapilinca pahali fiyattan satilan hisseler, ucuza toplam firsati cikti. Borsaya yeni yilda buyuk umitlerle gelip yuksek fiyattan hisse alan yatirimcilar kotu bir surprizle karsilasti. 18 Ocak`tan bu yana endekste ucte bir oraninda gerileme yasandi. Bazi hisselerin fiyati yari degerinin de altina indi. Boylece kolay para beklentisi, aci bir tecrubeye donustu. Pazartesi gununden itibaren hizla gerileyen borsa 15 bin puandaki destegini de asagi dogru kirdi. Panik satislar artti. Dun endeks bir ara 13.171 puana kadar indi. Hizli gerilemeden en buyuk zarari ise kredi kullanan yatirimcilar gordu. Araci kurumlar, borsadaki dususle birlikte teminatlari eriyen musterilerin kredilerini kapatmak icin hisse senetlerini otomatik olarak satmaya basladi. Boylece yuksek fiyattan alinan hisseler ucuza satilarak zararlar realize edilmis oldu. Yuksek kredi kullanan bazi ortak ve kucuk olcekli spekulatorlerin de batma asmasinda oldugu ifade edildi. Piyasadaki bu panik havasi en cok, panigin baslamasina neden olan ve biyikli yabanci diye anilan buyuk oyuncularin isine yaradi. Endeks 20 bine yaklasirken bu oyuncular yuksek miktarda satis yapip nakite gecmisti. Yabancilar, 99`un tumunde IMKB`den 1 milyar dolarlik alim yapti. Gecen ayki satis tutari ise 1.4 milyar dolari buldu. Bu satisin bir bolumunun aciga satilan hisselerden olustugu belirtiliyor. Biyikli yabancilarin, Londra`daki yatirim fonlarindan karsiliginda hisse kiralayip borsada aciga sattigi kaydediliyor. Bu hisseleri yuksek fiyattan satan buyukler, simdi dusuk fiyattan toparlanmanin pesinde. 1994`teki cokusten once buyuk oyuncular yurtdisindaki turkiye fonlarindan hisse kiralayip borsada aciga satmislardi. Krizle birlikte borsa hizla gerileyince hisseleri dusuk fiyattan toparlama ve cifte kar etme imkani dogmustu. (YENI BINYIL)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.