Dünyayı değiştirecek ‘bir icadın’ peşinde

31.08.2012 - 10:17 | Son Güncelleme :

ABD’li içecek devi Coca - Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, dünyayı değiştirecek yeni bir icadın peşinde.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349muhtarkentcocacola.jpg">ABD’li içecek devi Coca - Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, dünyayı değiştirecek yeni bir icadın peşinde.

Muhtar Kent, Colorado eyaletinde katıldığı inovasyon zirvesinde şirketin çok sayıda proje üzerinde çalıştığını, bunlardan birisinin ne kadar kirli olursa olsun her tür suyu temiz, steril haline getirme iddiasındaki bir cihaz olduğunu açıkladı. Kent bu cihaz için iki tekerlekli alternatif ulaşım aracı Segway’in mucidi Dean Kamen ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Muhtar Kent’in sözünü ettiği icat 3. dünya ülkelerinin kaderini değiştirebilecek bir potansiyel taşıyor. Coca - Cola’nın arkasında olduğu ve Dean Kamen’in üzerinde çalıştığı icada Slingshot (Sapan) adı veriliyor. Bu filtre sistemi, içine konan her hangi bir sıvıyı içme suyu haline getirme iddasında. Benzerlerinden çok farklı olduğu savunulan cihazın deniz suyunu, hatta kanalizasyonu serum olarak kullanılabilecek derecede steril hale getirebileceği söyleniyor.

Muhtar Kent yakında açıklanacak icadın arsenikli, kurşunlu ve kanalizasyon karışmış her türlü sudan binlerce litre içme suyu üretebileceğini söyledi. İcad 1000 litre içme suyunu bir saç kurutma makinesinin yarısı kadar enerji harcayarak üretiyor.

Fiyatı 1000 dolar

Bir Slingshot cihazının tezek dahil her türlü enerjiyle çalışabileceği, her gün 1000 litre temiz su üreteceği ve 1000 - 2000 dolar arası bir fiyata satılacağı belirtiliyor. Dean Kamen bu filtrelerin dünyanın her tarafında kamuya açık yerlere yerleştirilmeseni hayal ettiğini söylüyor. Dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaşabilmek için de Coca - Cola’nın dağıtım kanalları kullanılacak. Cihazların senelerce tamire ihtiyaç duymaması üzerinde de duruluyor.

Dünyada 1.1 milyar insanın temiz içme suyuna erişimi yok. Birleşmiş Milletler bu rakamın 2025’te 2.7 milyar kişiye ulaşacağını hesaplıyor. Kirli sular dünyada her yıl 4 milyon kişiyi öldürüyor. Slingshot başarılı olursa az gelişmiş ülkelerde bakterisiz, mikropsuz suya ucuza erişme imkânı sağlanacak.

Arap Yarımadası yeşillenecek

Uzun vadede Slingshot benzeri araçların deniz suyunu filtre ederek Arap Yarımadası dahil dünyanın birçok kurak köşesini yeşillendirmekte kullanılabileceği de tartışılıyor. Dünya sularının yüzde 97.5’i tuzlu, yüzde 1.8’i de buzul halinde. O yüzden kalan yüzde 0.7 tatlı suya erişim çok önemli. Yeni icadın bu oranı çok daha artırabileceği umuluyor. Muhtar Kent zirvede yaptığı açılış konuşmasında girişimciliğin önemine değinerek, “Girişimciler vites kutusuna benzer. Fikirleri harekete ve büyümeye çevirirler” dedi.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.