Dünyada iflaslara hazır olun

12.03.2018 - 14:42 | Son Güncelleme :
Dünyada iflaslara hazır olun | Genel Haberler

Küresel piyasaların güzü ticaret savaşında. Eski deneyimler ABD’nin her ticaret savaşının iflasları arttırdığını ortaya koyuyor. Küresel İflas Endeksi, bu yıl 50 milyon Euro üzeri cirolu büyük şirketlerin riskte olduğunu gösteriyor.

Dünyanın gözü, ABD Başkanı Donald Trump’ın alüminyum ve çelik ihracatına ek gümrük vergisi getirmesiyle kızışan ticaret savaşlarında. Bu durum hem ticareti hem de şirketlerin durumunu etkileyecek. Analistler, ABD’nin en son büyük ticaret savaşına yani 1930 yılında, ithalat vergilerinin yükseltilmesini öngören Smoot- Hawley Yasası çerçevesinde tarifeleri yükselterek girdiğini hatırlatarak bu hamleyle ülkenin hem ithalatı hem ihracatı büyük bir darbe aldığını, bazı bankalar ve işletmelerin iflasa sürüklendiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Hürriyet gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre; çoğu uzman Smoot-Hawley Yasası’nın Büyük Buhran’ın etkilerini ağırlaştırdığını da düşünüyor. İşte tam bu dönemde alacak sigortasında dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Euler Hermes aynı zamanda Küresel İflas Endeksi açıklıyor. Buna göre geçen yıl iflaslarda sadece yüzde 1 artış olurken bu yıl yüzde 1 düşüş bekleniyor. Ancak iyileşme her yerde aynı seviyede hissedilmeyecek. Endekse göre 2017 yılında büyük çaplı iflaslarda yani 50 milyon Euro üzeri cirosu olan şirketlerin iflası her çeyrekte önemli artış gösterdi. Tüm sene için bu tip iflas sayısı 321 oldu. Söz konusu şirketlerin toplam cirosu 104 milyar Euro’ydu. 2018’de de dev şirketlerde artış olması öngörülüyor. Bu durum dev şirketlerin tedarikçileri için de domino etkisi yaratabilir.

##$HABER_1444634$##

Endekse göre, geçen yıl büyük şirketlerin yani 50 milyon Euro üzeri cirosu olan şirketlerin iflas sayısı 2016’ya göre 57 tane arttı ve 321 şirket kepenk indirdi. Batı Avrupa 42 artış ve 138 şirket ile başı çekiyor. İkincilik 2016’ya göre 17 şirket artış ve 63 şirketle Asya’da. Sektörlerde ise  Orta ve Doğu Avrupa’da hizmetler, Kuzey Amerika’da perakende, Batı Avrupa’da ise inşaat ve tarımsal gıda 20’den fazla büyük çaplı iflasın gerçekleştiği alanlar oldu. Küresel büyüme devam etse de riskler de tırmanıyor. Euler Hermes ekonomistleri rekabetin hizmet sektörünü, dijitalleşmenin perakendeyi, emtia fiyatları tarımsal gıdayı, borçluluk oranları inşaatı ve fazla kapasite metal sektörünü tehdit ediyor ve iflasları hızlandırıyor. Endekse göre Kuzey Amerika ve Avrupa’daki birkaç şirket dışında enerji sektörü büyük çaplı iflasların azaldığı tek sektördü.

Haberin Devamı

LİDERLİK ÇİN’DE

Çin, ek vergi sonrası ABD ile küresel ticaret savaşına girmek istemediğini açıklasa da soya fasulyesi ve sorgum ihracatına önlem planladığını da söyledi. Dünyada iflasların artışında da Çin lider. Geçen yıl 2016’ya göre iflaslar Çin’de yüzde 35 artarken bu yıl beklenti yüzde 10 artış. Ancak, ABD’nin etkisi bu oranı arttırabilir. Çin, ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından. Çin’de iflasların artışının bir diğer nedeni ise Çin hükümetinin finansal riski, fazla kapasiteyi ve sermaye girişlerini azaltmak ile ekonomide iyileşmeyi teşvik için aldığı önlemlerin bazı şirket ve sektörlerde türbülans yaratması.

Çin’in yanı sıra geçen yıl Tayvan’da yüzde 17 artan iflasların bu yıl yüzde 5 artması bekleniyor. Brezilya’da iflaslar azalmaya başlarken tüm Latin Amerika için aynı durum geçerli değil.

TÜRKİYE’DE yüzde 4 AZALACAK

ZOR bir 2017 sonrası Orta ve Doğu Avrupa’da iyileşme var. Endekse göre Türkiye’de geçen yıl yüzde 4 artan iflaslarda 2018’de yüzde 4’lük bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner,  “Türkiye’de KGF ve piyasayı canlandırıcı teşvik mekanizmaları sayesinde 2017’de iflaslarda artış yüzde 4’te kaldı. Türkiye için 2018 yılında yüzde 4 düşüş bekliyoruz” dedi.

BREXIT’İN İLK ETKİLERİ

BREXIT yani İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla ilgili belirsizlikler nedeniyle ithalatçılar ve tüketiciler, artan girdi maliyetleri ve daha güçsüz yerel para biriminden etkileniyor. 2018 yılı için İngiltere’deki iflaslarda yüzde 8 artış tahmin ediliyor. İngiltere, ekonomik toparlanma ve para politikasıyla iflaslarda düşüş veya durgunluk yaşanan Batı Avrupa ülkelerinin dışında kalıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.