Dünya tersine döndü

27.02.2008 - 10:10 | Son Güncelleme :

ABD’de dün açıklanan Ocak ayı üretici fiyatları endeksi son 26 yılın en büyük aylık yükselişine işaret etti

ABD’de Ocak’ta üretici fiyatları yüzde 1 artarak yıllık bazda yüzde 7.4’e çıktı. Türkiye’de ise Ocak ayı ÜFE artışı yüzde 0.42 olmuş, yıllık bazda da artış yüzde 6.44’te kalmıştı

Amerikan Merkez Bankası FED’in finansal piyasalardaki krizin etkilerini azaltmak için sürekli faiz silahına başvurması ve faizi 5.25 seviyesinden 3.25 seviyesine kadar indirmesi enflasyonu hortlattı.

ABD’de dün açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamlarına göre üretici fiyatları 26 yılın rekor aylık artışını gerçekleştirdi. ABD’de ÜFE rakamları Ocak’ta yüzde 1 artış gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyon yüzde 7.4’e çıktı. Verilerin açıklanmasından önce beklenti, enflasyondaki artışın yüzde 0.4’te kalacağı yönündeydi. Çekirdek üretici fiyat endeksi de Ocak’ta yüzde 0.4 artarak enflasyonla ilgili kaygıları artırdı. Üretici fiyatlarındaki artış resesyona işaret ettiği için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

ABD’de dün açıklanan enflasyon rakamları, ABD’nin enflasyon konusunda Türkiye’den daha kötü bir seviyeye doğru gittiğini de ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Ocak ayında tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 0.80, üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0.42 arttığını açıklamıştı. TÜİK’in 2003 baz yıllık verilerine göre, Ocak itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 8.17, ÜFE’de yüzde 6.44 olmuştu.

Para Politikası Kurulu: Enflasyonun geçici süre sapmasına izin verilebilir

ABD enflasyonla boğuşurken, Merkez Bankası da enflasyonla ilgili endişeleri olduğunu ortaya koydu. Para Politikası Kurulu, para politikasının öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunun vurgulanması gerektiğini belirtti. Ancak kurul, arz yönlü şoklara sert tepki verilmesi iktisadi faaliyette ve göreli fiyatlarda arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, para politikasının kontrolü dışındaki olumsuz gelişmelerin sürmesi halinde enflasyonun geçici bir süre hedeften sapmasına izin verilebileceğine dikkati çekti. Kurul, enflasyonun hedefe ulaşma süresinin büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrine bağlı olacağının belirtilmesi gerektiğini de bildirdi. Kurul, olumsuz hava nedeniyle Şubat‘ta işlenmemiş gıda fiyatlarının geçen yıla kıyasla yüksek artış gösterebileceğine ve bu artışın yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden olabileceğine vurgu yaptı.

Kurul, gıda ve enerji kalemleri dışlanarak hesaplanan enflasyonun yüzde 4 seviyesine yaklaşmasının sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Merkez’e FED örnekli “Faizi indir” mesajı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, piyasadaki “düşük kur, yüksek faiz” eleştirilerine katıldığını söyledi. Çağlayan, “FED faizleri 4.25’ten 3’e düşürmüş. Niye, çünkü ülkede durgunluk bekleniyor. FED, enflasyon verilerine, istihdam verilerine ve büyüme rakamlarına bakar, ondan sonra faiz politikasını belirler. Benim diyeceğim bu, arif olan anlar” değerlendirmesini yaptı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.