Dünya borsalarının değeri 2.5 trilyon dolar arttı

16.07.2007 - 09:40 | Son Güncelleme :

Dünyada hisse senedine olan ilgisinin artması borsaların piyasa değerini 27 Haziran`dan bu yana 2.5 trilyon artırdı

Dünyada hisse senedine olan ilgisinin artması borsaların piyasa <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bovespayabanciborsa.jpg" align="right" vspace="5">değerini 27 Haziran`dan bu yana 2.5 trilyon artırdı. İMKB son iki haftada en hızlı yükselen borsa, YTL ise dolar karşısında en fazla değerlenen para oldu.

Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ

Global piyasalarda devam eden likidite bolluğu ve artan risk alma iştahı tüm dünyada borsaları tam anlamıyla coşturdu. 27 Haziran`dan itibaren hisse senedi piyasalarında artan alımlar, dünyanın en büyük 42 borsasının değerinin iki hafta gibi kısa bir sürede 2.5 trilyon dolar artmasına neden oldu.

Sözkonusu borsaların piyasa değerinde yılbaşından bu yana yaşanan artış ise 8.2 trilyon dolara ulaştı. Çok sayıda borsa rekor kırarak tarihinin en yüksek seviyelerine tırmanırken, 42 borsa arasında piyasa değeri en fazla artan 581 milyar dolarla New York Borsası oldu.

Dünyanın en büyük borsası olan New York Borsası`nın 27 Haziran`da 16 trilyon 250 milyar dolar piyasa değeri cuma günü kapanış rakamına göre 16 trilyon 831 milyar dolara ulaştı. İkinci en yüksek değer artışı ise ABD`de ağırlıklı olarak teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq`da yaşandı. Nasdaq`ın piyasa değeri iki haftada 213.7 milyar dolar yükselerek 4 trilyon 387 milyar dolara çıktı.

En büyük borsalar sıralamasında ikinci sırada yer alan Londra Borsası`nın piyasa değeri ise 27 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında 167.54 milyar dolar arttı. Piyasa değeri en fazla artan borsalar listesinde gelişmiş ülke borsaların ağırlıkta olduğu dikkat çekerken, geçen yıla kadar Türkiye ile aynı kategoride değerlendirilen Brezilya borsası ilk 10 içerisinde yer aldı.
Genel olarak tüm dünya borsalarında rallinin başladığı 27 Haziran tarihinden bu yana piyasa değeri azalan tek borsa ise Çin Borsası oldu. 

En hızlı İMKB yükseldi

Son yıllarda uluslararası piyasalardaki düşüşlerden en fazla etkilenen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise son yaşanan global rallide en hızlı yükselen borsa oldu. 27 Haziran`da 45.161 puan seviyesinde bulunan İMKB, geçen süreçte yüzde 15,33 değer kazanarak 52.000 puanı aştı.

İMKB`nin toplam piyasa değeri ise 27 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında 37.5 milyar dolar artarak 245.6 milyar dolara ulaştı. İMKB`nin özellikle geçen yıl ve bu yıl yaşanan global dalgalanmalardan en ağır yarayı alması ve diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre daha düşük bir performans göstermesinin son yükseliş dalgasından daha fazla yararlanmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan iç piyasada seçimlerden yeniden tek parti iktidarının çıkacağı beklentilerinin yabancılara İMKB`de daha fazla risk aldırttığı söyleniyor.

Yurtdışı piyasalarda yaşanan son rallide yatırımcılarının yüzünü en fazla güldüren ikinci borsa ise Güney Kore Borsası oldu. Seul Borsası 27 Haziran tarihinden bu yana yüzde 13,06 değer kazanırken sözkonusu dönemde yüzde 11,41`lik değer artışıyla Tayland Borsası üçüncü sırada yer aldı.

Tayland, Endonezya, Tayvan, Meksika, Brezilya en fazla yükselen borsalar sıralamasında yer alan diğer gelişmekte olan ülkeler olarak dikkat çekti. 

Değer artışında YTL lider

Hisse senedi piyasalarında olduğu gibi uluslararası çalkantılarda en ağır darbeyi alan YTL ise global piyasalarda esen bahar rüzgarlarında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Yabancı satışlarına bağlı olarak 27 Haziran`dan bu yana dolar karşısında yüzde 4,40 oranında değerlenen YTL`yi yüzde 4,37`lik değer artışıyla Brezilya para birimi real izledi. 27 Haziran-13 Temmmuz tarihleri arasında Türkiye`de 1,3230 YTL`den 1,27 YTL`nin altına inen dolar kuru Brezilya`da da son 7 yılın dibine geriledi.

Para biriminin değeri dolar karşısında artan ülkeler sıralamasında gelişmekte olan ülkelerin çoğunlukta olduğu görülüyor. Para biriminde en fazla değer artışı yaşanan ülkeler listesinde, Türkiye ve Brezilya`nın dışında Tayland, Polonya, Norveç, Şili ve Macaristan da yer aldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.