Dünya Bankası’ndan 6 milyar dolar geliyor

03.07.2007 - 11:37 | Son Güncelleme :

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece, yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını, Dünya Bankası ile 2008-2011 dönemini kapsayacak yeni bir ortaklık stratejisi için görüşüldüğünü ve bu çerçevede 6 milyar dolarlık yeni bir kredinin söz konusu olduğunu açıkladı.


Babacan, Hazine’de dün düzenlediği basın toplantısında, yapısal reform çalışmalarını anlattı, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.


YENİ ORTAKLIK STRATEJİSİ:


Dünya Bankası ile ’ülke destek stratejisi’ yerine ’yeni ülke ortaklık stratejisi’ adı altında görüşmeleri sürdürdüklerini anlatan Bakan Babacan, 2008-2011 yıllarını kapsayacak stratejinin öncelikli alanlarını, ’rekabet gücünün, istihdamın artırılması, beşeri ve sosyal kalkınma, kamu hizmetlerinin etkinliğinin yükseltilmesi, bölgesel kalkınma, çevre ile ilgili standartların yükseltilmesi ve enerjinin’ oluşturduğunu kaydetti. Yeni ülke ortaklık stratejisi kapsamında ikinci kamu sektörü kalkınma politikası reform paketi ile ikinci rekabet ve istihdam amaçlı kalkınma politikası reform paketi üzerinde çalışmalara devam edeceklerini belirten Babacan, bu reform paketleri için Dünya Bankası’ndan 6 milyar dolarlık finansman sağlanmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

ALTYAPIYA 3.5 MİLYAR DOLAR:


Babacan, Dünya Bankası ile geçtiğimiz hafta varılan anlaşma sonucu 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere üç ayrı programla yapısal reformların başladığını anımsattı. Babacan bu kapsamda 3.5 milyar dolarlık kredi paketi başlatıldığını kaydederek, bunlar arasında enerji, doğalgaz, KOBİ’ler gibi birçok alanda projelerin bulunduğunu belirtti.


SEÇİM YATIRIMI YAPMIYORUZ:


Babacan, ’belediye borçlarının ertelenmesi, KDV indirimleri ve buğdaya yüksek fiyat verilmesi’ gibi son günlerde atılan adımların seçim yatırımı olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtladı. Babacan, KDV indirimlerinin daha önce de yapıldığını, belediye borçlarının yaz aylarında 3 ay askıya alınması uygulamasının önceki yıl da yapıldığını belirtirken, bunlara rağmen hedeflerin tuttuğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

CARİ AÇIK DÜŞECEK:


Birinci çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde çıktığına dikkat çeken Babacan, Ekonomi 21 çeyrekten bu yana aralıksız büyüyerek yeni bir rekora imza attı. Sürdürülebilir yüksek büyüme hepimizin hedefi olmalıdır dedi. Bir süre daha ihracatın ithalattan daha hızlı artacağını belirten Babacan, bunun olumlu sonuçlarının cari açıkta görüldüğünü beş aydan bu yana cari açığın gerilediğini anlattı. Babacan, Bu yıl cari açıkta duraklama ve gerileme olacak. Geçen sene 32 milyar dolar cari açık verdik. Bu cari açık, güvenle kapandı, doğrudan sermaye ve uzun vadeli kredi ile kapandı diye konuştu.


367 MİLYON EURO’YA ONAY:


Bu arada, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye’nin reformlarını desteklemek amacıyla 367.3 milyon Euro tutarında rekabet ve istihdam sektörü geliştirme politikası kredisinin onaylandığını belirtti. Bu kredi ile Türkiye’nin güçlü ekonomik reform ve politika programını desteklemeye devam etmekten mutluluk duyuyoruz diyen Zachau, program politikalarının, istihdam olanaklarının artırılması dahil, daha fazla yatırım, daha yüksek üretkenlik bakımından Türkiye’ye faydalarının çok büyük olacağını kaydetti.


2007’de elektrik ve doğalgaza zam yok


DEVLET Bakanı Bakanı Ali Babacan, yıl sonuna kadar olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece elektrik ve doğal gaza zam yapılmayacağını söyledi. Devlet Bakanı Ali Babacan, enflasyonda nisan ayında gerileme trendinin başladığını ve bunun haziran ile temmuz aylarında da sürmesinin beklendiğini belirtti. Enflasyonda geçen yıl özellikle mayıs, haziran aylarında yaşanan dalgalanma nedeniyle 2006’da hedeften geçici bir süre uzaklaşıldığını hatırlatan Babacan, burada yüksek petrol fiyatları, yüksek metal fiyatları ve bu senenin ilk aylarına kadar yüksek fiyatlar görülen işlenmemiş tarım ürünleri, gıda ürünlerinin önemli rol oynadığını belirtti. Orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hatırlatan ve enflasyon rakamlarında beklentilerin büyük rol oynadığına işaret eden Babacan, önümüzdeki 6, 12, hatta 24 ay için genel kanaatin enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceği yönünde olduğunu belirtti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.