DTÖ toplantısında anlaşmaya varılamadı

30.07.2008 - 09:10 | Son Güncelleme :

Dünya Ticaret Örgütü`nün (DTÖ) İsviçre`nin Cenevre kentinde küresel ticaret anlaşmasına ilişkin süren görüşmeleri, anlaşmaya varılamadan sona erdi

Dünya Ticaret Örgütü`nün (DTÖ) İsviçre`nin Cenevre kentinde küresel ticaret anlaşmasına ilişkin süren görüşmeleri, anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Diplomatik kaynaklar, dünya ticaret anlaşmasını korumaya yönelik görüşmelerde ABD ve Hindistan`ın anlaşamadığını belirtti. İki ülkenin, fakir ülkelerin tarımsal ürün ithalatındaki artışa karşı çiftçilerini korumalarına yardımcı olacak önlemler konusunda uzlaşma sağlayamadığı bildirildi.

DTÖ`nün bakanlar düzeyinde en uzun süren toplantısı olduğu belirtilen son görüşmelerin, 2001`de başlayan ve Doha Turu olarak adlandırılan müzakere sürecine hız kazandırması bekleniyordu.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Pascal Lamy, İsviçre`nin Cenevre kentinde yapılan toplantının başarısız olduğunu söyledi.

Pascal Lamy, düzenlediği basın toplantısında, Daha iyi bir dünya ticaret sistemi için yatırım yapmayı sürdüreceğim dedi. Görüşmeler sırasında kaydedilen ilerlemelere işaret eden Lamy, tüm bunları rayına oturtmaya çabalayacağını bildirdi.
 
Tarımda himaye tartışması kilitledi
 
Görüşmelerinin, tarımda himaye tartışması nedeniyle kitlendiği ve anlaşma sağlanamadan sona erdiği bildirildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Susan Schwab, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bu kez sonuca çok yakındık dedi. ABD`nin, Doha görüşmelerine bağlı kalacağını belirten Schwab, bütünüyle bir çöküşten sözetmenin zamanı olmadığını, ABD`nin bu konudaki taahhütlerinin hala masada olduğunu ve karşıdan yanıt beklediğini kaydetti.

Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Phil Goff da, Doha görüşmelerinin gelecek bir tarihte sürmesi konusunda umutlu olduğunu söyledi. Goff, Bu haftanın, gelecekte yapılacaklara temel oluşturmasını başarmış olmayı umuyorum diye konuştu.

Yaklaşık 35 ülkenin bakanları, 2001`den beri sürdürülen Doha turu müzakerelerinde ilerleme sağlanması amacıyla 9 gün önce biraraya gelmişlerdi. Uzlaşmazlığın odağında, kalkınmakta olan ülkelerdeki tarım üreticilerinin korunması için hazırlanan bir önerinin olduğu belirtiliyor.

ABD`nin yüksek tarım sübvansiyonlarının, yoksul ülkelerdeki üreticilere etkisinin odakta yer aldığı görüşmelerde, ABD`nin sübvansiyonlarda yapacağı kesintiyle ilgili önerilerinin, yoksul ülkeler tarafından yetersiz bulunduğu bildirildi. Kalkınmakta olan ülkeler, diğer ülkelerin uyguladığı vergilerin de azaltılmasını istiyor.

ABD`de kasım ayında yapılacak seçimle yönetimin değişmesi ve AB Komisyonu`nda gelecek yıl gerçekleşecek değişiklikler ve Hindistan`da yakın gelecekte yapılması olası seçimlerin, görüşmelerin gelecekteki akışını değiştirebileceği bildiriliyor.

Görüşmenin başarısız olmasının, uluslararası ticarete kısa vadeli ve belirgin bir etkisi olmayacak. Tartışmaya konu olan maddelerin uygulanmasında, 5 ya da 10 yıl gibi uzun vadeler uygulanıyor.
 
Ancak, bu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının, korumacı eğilimi artırabileceği ve karar alıcıları, korumacılıkla daha sıkı biçimde mücadeleden uzaklaştırabileceği belirtiliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.029 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.