DTM`den Serbest Bölge İncelemesi

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-DTM, kaçakçılık iddiaları üzerine, mersin serbest bölgesi`nde inceleme başlattı -görevlendirilen 3 uzman, bölgede faaliyet gösteren firmaların, stoklarını ve beyanlarını kontrol edecek

ANKARA (A.A) - 14.12.2000- Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), kaçakçılık iddiaları üzerine Mersin Serbest Bölgesi`nde inceleme başlattı. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mersin Serbest Bölgesi`nden gerçekleştirilen ihracat işlemlerinde kaçakçılık olaylarına rastlandığı yolundaki haberler üzerine, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü`nden üç uzman Mersin`e gönderildi. Uzmanlar, bölgede faaliyet gösteren firmalarda, özellikle stok ve beyan kontrolü yapacaklar. Beyan ettikleri malların stoklarında bulunup bulunmadığına veya beyan ettikleri alanlarda çalışıp çalışmadıklarına bakacak. Kaçakçılık yapan firmaların serbest bölgede faaliyet göstermesinin, sorunun serbest bölge mevzuatından kaynaklandığı anlamına gelmediğini vurgulayan yetkililer, Türkiye`de halen 16 tane serbest bölgenin faaliyette bulunmasına karşın, diğer bölgelerde kaçakçılık iddialarının olmadığına dikkati çektiler. Serbest bölgelerdeki işlemlerde, yurtdışından bölgeye, bölgeden yurtiçine, yurtiçinden bölgeye, bölgeden yurtdışına çıkarken 4 aşamada gümrük denetimi yapıldığını anlatan yetkililer, sonuçta olayın gümrük kaçakçılığı olduğunu, bir organizasyon olmadan bu kaçakçılığın yapılamayacağını belirttiler. Yetkililer, Türkiye`nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi`nin özellikle Ortadoğu`ya yakınlığı ve limanı bulunmasının kaçakçılar açısından avantaj olarak değerlendirilebileceğini kaydettiler. Geçen yıl 1.5 milyar dolar, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ise 1 milyar 278.2 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirilen Mersin Serbest Bölgesi`nde halen 138`i yabancı toplam 701 firma faaliyet gösteriyor ve 5 bin 410 kişi çalışıyor. Geçen yılın ilk 9 ayında1 milyar 97 milyon dolarlık işlem hacmi bulunan bölgedeki işlem hacmi, bu yıl aynı dönemde yüzde 16.4 arttı. Firmaların 336`sı yatırım yaparken, 365`i kiracı olarak serbest bölgede bulunuyor. Bölgedeki firmaların 118`i yatırımcı, 318`i kiracı olmak üzere 436`sı alım-satım, 21`i bankacılık ve sigortacılık, 113`ü kiralama, 58`i üretim, 61`i depolama, 6`sı montaj alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye`deki 16 serbest bölgede toplam 448 yabancı şirket faaliyet gösterirken, Mersin`deki yabancı şirket sayısı 138 ile dikkat çekiyor.

-550 FİRMANIN ÇALIŞMA İZNİ İPTAL EDİLDİ-

Edinilen bilgiye göre, şimdiye kadar DTM, Mersin Serbest Bölgesi`nde faaliyet gösteren 550 şirketin çalışma iznini iptal etti. Şirketlere 10 yılık süreler dahilinde bölgede faaliyet izni verildiğini anlatan yetkililer, süre uzatımı için başvurmayan, gerçeğe ve mevzuata aykırı beyanda bulunan, mevzuata aykırı davranan, izin aldığı halde hiç faaliyet göstermeyen firmaların faaliyet izninin iptal edildiğini belirttiler. Bu arada, sigara kaçakçılığına adı karışan Döktek Tekstil`in faaliyet izninin Haziran 1999, Sembol Gıda ve Tarım Ürünleri`nin faaliyet izninin ise bu yıl Kasım ayında, serbest bölge mevzuatına uymadığı için iptal edildiği öğrenildi. Yetkililer, sigara kaçakçılığı haberlerinde ismi geçen birçok firmanın ise zaten serbest bölgede faaliyet göstermediğine işaret ettiler. Serbest bölgeler kanununa göre, DTM`nin kirasını ödemeyen, faaliyette bulunmayan, beyanından farklı konuda faaliyet gösteren, eksik veya yanlış beyan veren, mevzuata aykırı davranan şirketi, bölgeden atma, hatta tasfiye etme yetkisi bulunuyor. Yetkililer, bölgedeki şirketlerin birbirine devrettikleri mallar hakkında bile DTM`ye bilgi vermesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.