Doların düşmesi Türkiye`ye yarar

06.02.2008 - 16:51 | Son Güncelleme :

ABD Doları`nın geleceği kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s tarafından masaya yatırıldı

2002 yılının şubat ayından bu yana diğer para birimleri   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar6.jpg" align="right" vspace="5">karşısında yüzde 20`den fazla değer kaybeden, 2007`de ise kan kaybı iyice hızlanan ABD Doları`nın geleceği kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s tarafından masaya yatırıldı.

HÜRRİYET

Doların 2008 yılında yeniden toparlanacağı yönündeki tartışmalar sürerken Moody`s yayımladığı ABD Doları`daki düşüş: Not perspektifinden kazananlar ve kaybedenler başlıklı raporunda doların 2008 yılında da değer kaybetmesi halinde dolar üzerinden dış borcu olan ülkeleri bekleyen gelişmelere değindi.

Moodys`e göre dolardaki düşüşün bu sene de devam etmesi halinde bu durumdan en fazla kârlı çıkacak ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dış borcu Gayrisafi Yurtiçi Hasılası`na (GSYİH) oranla yüzde 21 olan Türkiye dolardaki düşüş sayesinde dış borç yükünü de hafifletmiş olacak. Türkiye gibi yerel para birimleri dolar karşısında değer kazanıp dış borcu da nominal olarak azalacak diğer iki ülke olarak ise Uruguay ve Filipinler gösteriliyor.

Doların 2008`deki gidişatına ilişkin karışık beklentilerin olduğunu söyleyen rapor, ABD`de yaşanan resesyon, ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirimleri ve devlet fonlarının döviz yapılarındaki dolar pozisyonlarını azaltmaya başlamalarıyla doların daha da düşeceği senaryosunun üzerinde çalışılmaya değer olduğunu belirtti.
 
İhracatçı memnun olmayacak

Bazı gelişmekte olan piyasaların ABD dolarındaki düşüşten faydalanacağını belirten Moody`s, bu piyasaların finansal ve sabit varlıklarına yatırımların hızlanacağını, bunda küresel yatırımcının dolara dayalı yatırım araçlarından uzaklaşmasının etkisinin olacağını vurguladı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Referans`a yaptığı açıklamada Türkiye dış borçlarını döviz üzerinden ödüyor. Dolayısıyla çok büyük bir değişme olmaz. İthalat yönünde olumlu bir değişme görülebilir ama ihracat ve gelirlerini döviz üzerinden elde eden turizm sektörü kayba uğramaya devam eder. İhracatçı zaten yıllardır kaybeden durumunda. Doların düşmesi kayıpların devam edeceğini gösterir dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.