Dolardan kaçan altına koşuyor

29.02.2008 - 11:04 | Son Güncelleme :

ABD para birimi doların değer kaybı uluslararası piyasalardataşları yerinden oynatıyor

ABD para birimi doların değer kaybı uluslararası piyasalarda <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolaraltin.jpg" align="right" vspace="5">taşları yerinden oynatıyor.

Eren Güler  / HÜRRİYET

Fiyatlarda hızlı değişimler izlenirken, yatırımcılar özellikle altın ve petrol gibi emtialara yöneliyor.

Hafta başından bu yana zayıf seyreden dolar bugün de alışkanlığı bozmadı. Özellikle ABD ekonomisine ilişkin tedirginliklerin devam etmesi ve yeni faiz indirimlerinin geleceğine yönelik spakülasyonlar, doların mezarını kazıyor. Euro dolar karşısında bugün 1.5212 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, rekor zinciri de devam etti.

Dolardaki düşüşü ABD Hazine Bakanı Henry Paulson`un güçlü bir dolardan yana oldukları yönündeki sözleri de değiştirmedi. Yatırımcılar Paulson`un yerine ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke`nin bazı küçük ABD bankalarının batabileceğini söylemesini daha çok ciddiye aldı. Dolar Yen kaşısında da son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ALTIN VE PETROLDE YENİ REKOR

Dolarda yaşanan düşüş yatırımcıları yeni limanlar aramaya itiyor. Dolardan çözülen portföyler özellikle hammaddeleri tercih edince emtia borsalarında hareketli günler yaşanıyor. Bu anlamda özellikle altın ve petrol fiyatları da arka arkaya rekor kırıyor.

Son dönemde altın talebinde ciddi bir artış olduğu göze çarparken, bugün altının ons fiyatı 973 dolara kadar ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Yılbaşından bu yana tam yüzde 16 yükselen altının 1000 dolara ulaşmasına da ramak kaldı. Uzmanlar, doların performansının böyle devam etmesi halinde 1000 doların da aşılabileceğini belirtiyor.
 
Uluslararası piyasalarda işlem yapan altın analisti William Kwan, fonların kendilerini enflasyona karşı korumak adına altın, gümüş ve petrole yöneldiğini belirtti. Kwan, şu anda tamamen bir boğa piyasası (alıcılı piyasa) yaşandığını ifade etti.

CUMHURİYET ALTINI 243 YTL`YE ÇIKTI

Altının yurtdışındaki çıkışı içeriye de yansıyor. Cumhuriyet altınının satış fiyatı bugün 243 YTL`ye yükselirken, yılbaşına göre artış yüzde 16.8 oldu. Cumuriyet altını yılbaşında 208 YTL`ye satın alınabiliyordu. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.