Dolarda yükseliş sınırlı olur

07.02.2008 - 09:02 | Son Güncelleme :

Dolar yükseldiğinde yerli yatırımcının satışı ise kurdaki yükselişi sınırlıyor

Global piyasalardaki çalkantının etkisiyle dün yüzde 2,33 düşen <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar334234.jpg" align="right" vspace="5">borsanın önümüzdeki günlerde 42.000-42.500 seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Dolar yükseldiğinde yerli yatırımcının satışı ise kurdaki yükselişi sınırlıyor.

Alp SÜER / REFERANS GAZETESİ
 
Tüm dünyada, ABD ekonomisiyle ilgili resesyon kaygıları giderek artarken, uluslararası borsalardaki tedirginliğin etkisiyle, finansal piyasalar da oldukça zor günler geçiriyor. ABD`de borsaların önceki gün yaklaşık yüzde 3 değer kaybının etkisiyle 43.500 puan seviyesinin de altına gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün 1033 puan düşüşle 43.317 puandan günü tamamladı. Faiz oranları, yüzde 16.59`a yükselirken, 1.1850`yi aşan dolar gözünü yeniden yukarıya dikti.
İngiltere Merkez Bankası`nın bugün 0.25 puan faiz indirim yapcağı beklentisinin yanında, Avrupa Merkez Bankası`nın da yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik beklentiler ve Societe General için HSBC`nin teklif verebileceği yönündeki haberler borsadaki düşüşü sınırladı. Ancak uzmanlar, global piyasalarda yaşananların kısa vadede düzelmesinin çok zor olduğunu ve İMKB`nin önümüzdeki günlerde 42.000 seviyelerine kadar düşebileceğini kaydediyor.

Keynesci politika kuşkusu

Finansal piyasalardaki sorunlar, ABD ekonomisinin geleceği ile ilgili kaygılarla yakından ilgili olduğu düşünülüyor. Mortgage krizinin ne kadar süreceği konusundaki belirsizliklerin, ABD`de ekonomiyi canlandırmak için uygulanan gevşek para ve maliye politikalarını içeren Keynesci politikaların etkisine yönelik kuşkuların ve reel ekonomi ile gelen olumsuz sinyallerin, piyasaları da olumsuz etkilediği söyleniyor.

Son olarak ABD`de servis sektörü endeksinin (ISM) 2001 yılından bu yana en sert düşüşü göstermesi, ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indiriminin piyasalar üzerindeki etkisini de azalttı. ABD`de dün açıklanan verilere göre, verimlilik, 2007`nin son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 1,8 yükselirken, yüzde 2,1 yükselen işgücü maliyetleri de beklentilerin altında kaldı.

Global piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle borsada düşüşün önümüzdeki günlerde de sürebileceği kaydediliyor. Ziraat Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Pınar Beyzatlar, ABD`de artık resesyonun telaffuz edilmeye başlanması ve olumsuz makro ekonomik datalar nedeniyle 42.500`ün altına sarkması durumunda endeksin, 42.000 puan seviyesini görebileceğini vurguluyor.

Endeksin, 42.000 seviyelerine düşebileceğini belirten Yatırım Finansman Hazine ve Portföy Yönetim Müdürü Didem Helvacıoğlu, Ancak, endeksin 42.000 seviyenin altına düşmesini beklemiyorum. 42.000-42.500 puan seviyelerinden yeniden alımlar gelebilir diyor. Avrupa borsalarında dün yükselişler gözlenirken, durgunluk endişelerine rağmen cari denge ve diğer makro ekonomik göstergeler açısından AB`nin görece daha iyi durumda bulunması, başta Almanya olmak üzere AB borsalarında da yükselişleri beraberinde getiriyor.
 
Dövizde tansiyon yükseldi

Döviz piyasasında ise tansiyon yeniden yükseliyor. Dün yurtdışına bağlı olarak 1.19 YTL`ye kadar çıkan dolarda yükselişin sınırlı olduğu dikkat çekiyor. Ancak, doların uluslararası piyasalarda değer kaybı, içeride faiz oranlarının yükselmesi ve yerli yatırımcıların dolar kuru yükseldiğinde döviz satışları dolarda hızlı bir yükselişi frenliyor. 1.20 YTL seviyesini aşması durumunda doların yeniden 1.23-1.24 YTL seviyelerini görebileceğini kaydeden Turkish Bank Hazine Müdürü Alev Sıcakyüz, reel faizin yüksekliğinin Türk Lirası`n da aşırı değer kaybını önlediğini ifade ediyor.

Global piyasalardaki çalkantıların etkisiyle bono faizlerinde de yükseliş sürüyor. 7 Ekim 2009 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi, 0.16 puan yükselişle yüzde 16,59`a yükseldi. Ancak, bugünkü değişim ihalesi nedeniyle bono piyasasında işlem hacminin, sınırlı seyrettiği gözlendi. Hazine ise bugün 16 Temmuz 2008 ve 13 Ağustos 2008 vadeli kağıtları, 7 Ekim 2009 vadeli gösterge kağıtla değiştirmek için iki adet değişim ihalesi düzenleyecek.

Türkiye`nin ayrıca, yakın zamanda uluslararası piyasalara ABD Doları cinsinden tahvil ihraç etmesinin beklendiğini kaydeden Commerzbank analistleri, Türkiye`nin yakında veya gelecek ay bu ihracı gerçekleştirmesini bekliyor. Analistler, Türkiye`nin dış borçlanma gereğinin 2008 yılı için 4-5 milyar dolar seviyesinde olduğunu tahmin ediyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.