Dolarda patlama-çöküş senaryosu

18.02.2008 - 16:49 | Son Güncelleme :

Değerli dostlar, dolar kuruyla ilgili olarak bugüne kadar bu köşede iki net tezi ele aldık

Değerli dostlar, dolar kuruyla ilgili olarak bugüne kadar bu <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar3.jpg" align="right" vspace="5">köşede iki net tezi ele aldık.

Yiğit BULUT / REFERANS GAZETESİ 

Birincisinde dolar patlar mı tartışması yapılırken ters bir çıkışla 1.1-1.18 YTL aralığını ilk hedef gösterip, 1 dolar 1 YTL denkleminin şartlarını tespit ettik, ikincisinde de kamuoyunda dolar 1 YTL`nin de altına gider mi sorusu sorulurken Kesinlikle gidemez, 1.18-1.1 YTL bandında dolarlarınızı sıcak paraya hediye etmeyin diyerek satışa karşı çıktık. Bu tez hâlâ geçerli, 1.18-1.1 YTL bandında satış yapmak eldeki veri seti ve oluşan iç siyasi risk ile kısa vadede doğru değil.

DOLAR NEDEN YÜKSELMİYOR! Tıklayın...

Değerli dostlar, bugün, sizden gelen dolar alalım mı soruları doğrultusunda 24 aylık bir kurgudan bahsetmek ve sizlere dolar alınca faizden kaybettiğiniz fırsat getiriyi de hesaba katarak, bir denklem kurmak istiyorum.

Bir soru ile başlayalım: Pazartesi sabahından itibaren 24 ay boyunca düzenli aylık faizde kalarak, ne getiri sağlarsınız? Faizin 24 ay içinde hedef-direnç bölgesi olan 23`lere kadar yükselebileceğini de varsayarak hesaplayalım; bileşik olarak ortalama yüzde 35-40 arasında bir getiri sağlayabilirsiniz, eğer faiz yükselirse.

Peki pazartesi sabahı 1.20 YTL altında dolar alırsanız, aynı getiriyi 24 ay içinde ne olursa sağlarsınız? Ortalama olarak söyleyeyim: Dolar 1.20 YTL altından yaptığınız bir maliyet sonrası, 1.60-1.77 olan zirve bölgesini test ederse ve siz de tam burada satış yapabilirseniz; faizden elde edeceğiniz aynı kazancı kâr hanenize yazabilirsiniz.
 
Sıçrama olur mu

Şimdi bu denklemi sorularla detaylandıralım.

1- Dolar, dünya genelinde bozulan veri seti ve artan iç siyasi riski dikkate alırsak, önümüzdeki 24 ay içinde acaba bir büyük sıçrama veya başka bir tabirle gitti-geldi yapar mı?

2- Faizde bahsedilen % 35-40`lık getiriyi elde etmek için tam 24 ay yani vadenin son gününe kadar beklemek gerekirken dolarda sıçrama her an olabilir detayı, alım-satım sonrasında yeniden kazanılacak faiz de dikkate alınırsa, dolar alımını faize göre avantajlı konuma getirir mi?

Sonuç 1: Dolar alalım mı diye soranlara, analiz edecekleri yapıyı daha basit ve öngörülebilir hale getirmek için bu denklemi kurdum. 1.20 altında maliyet yapıp, 24 ay içinde oluşabilecek bir zirve hedefli sıçramada, aldıkları doları satıp, yeniden faize geçmeyi becerebilenler, faizde kalacakları 24 aya göre daha fazla kazanabilirler.

Sonuç 2: Burada iki önemli detay var: Kur sıçrar mı ve en önemlisi alım yapanlar tam satma zamanında, daha da gider mi detayına takılmadan satış yapabilirler mi?

Son söz: Dolar almak mantıklı mı sorusunu soruyorsanız, mutlaka sistemi zaman aralığıyla tanımlamanız ve detaylandırmanız gerekli. Yukarıda ben sadece bir örnek verdim. Aynı yapıyı 12 aylık da kurabilirsiniz, sıçrama potansiyeli yüksek olsun diye aralığı geniş tuttum. Eğer sıçrama olacağına inanıyorsanız ve ben belirlediğim dipte alıp, zirvede pozisyonuma âşık olmadan satabilirim diyorsanız, yukarıdaki senaryoya göre bu bölgelerden alım-satım, 24 ay içinde faize göre daha fazla getirebilir. Tekrar ediyorum: Dış denklem ve iç siyasi risk ile sıçrama olacağına inanıyorsanız.

Not 1: Sıçrama olur mu derseniz, sizlere 2001-2007 arasındaki sıçrama aralıklarına ve salınım sürelerine bakmanızı tavsiye edebilirim.

Not 2: Dolar kurunda dip formasyonu devam ediyor. Taban oluşumları dönüş sinyali üretiyor mu noktasından çok dikkatli takip edilmesi gereken dinamikler…
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.