Dolara Yatıran Kazandı.

21.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Dolarin cazibesininkayboldugunu dusunenler yanildi. Yilbasindan bu yana dolara yatirim yapanlar yuzde 10.5 kazandi. Mark ise yatirimcisini uzdu. Merkez Bankasi`nin anti enflasyon programi cercevesinde doviz sepeti artisini yuzde 20 ile sinirlamasi sonucu piyasada dolarin cazibesinin azaldigi gorusu hakimdi. Gercekten de sepet artisi Merkez Bankasi`nin hedeflerinin icinde kaldi ama dis piyasalardaki parite hareketleri nedeniyle dolar mark karsisinda deger kazaninca yatirimcinin hesabi ters tepti. Dolar yilbasindan bu yana yuzde 10.5 deger kazanip 541.000 bin liradan 597.300 liraya kadar yukselirken, mark yilbasindaki 279.500 liralik degerinden 290.300 liraya yukselebildi. Uluslararasi piyasalarda ise yilbasindan bu yana dolar, mark karsisinda yuzde 9.9 deger kazandi. 4 Ocak`ta dolar-mark paritesi 1.8965 seviyesindeydi. Dolar 25 Subat`ta 2 mark sinirini asti. Dun ise dolar mark paritesi 2.0851`e oturdu. Bir yandan ABD kisa vade faizlerinin yuzde 6`ya cikmasi, ABD`den baslayip dunyanin geri kalanini saran borsa dususleri, Avrupa ekonomisinin hala tooparlanamamasi, Avrupa`da enflasyon tehdidi baslamasina ragmen Avrupa Merkez Bankasi`nin faiz artirimina gitmemesi dolarin en buyuk destekcisi oldu. Borsalarin yuzde 10 dusup ertesi gun yuzde 7 yukseldigi ABD`de, bu kadar oynak bir piyasaya aliskin olmayan yatirimcilar, dolar ve dolara endeksli bonoya yoneldi. Avrupa para birimi ve borsalarinin yatirimciya guven vermemesi buradaki paranin da yuzunu dolara cevirmesini sagladi. Ayrica Japonya`nin ekonomisini bir turlu toparlayamamasi da yatirimcilarin yen ve Tokyo Borsasi`ndan cikip guvenilir liman olarak gordukleri dolara siginmasina neden oldu. Yatirimcinin tercihi bu yonde olunca dolar da tum onemli para birimleri karsisinda deger kazandi. Bu da ister istemez ic piyasayi etkiledi. Dolar, disarda deger kazandigi mark karsisinda, icerde de deger kazandi. Boylelikle dolara yatirim yapan Turk yatirimcisi yilbasindan bu yana yuuzde 10.5 kar etmis oldu. Ic piyasad mark alan yatirimcinin zarar etmesinde en buyuk suclu ise ABD Merkez Bankasi Baskani Alan Greenspan. Greenspan 1999 Haziran ayindan bu yana ABD kisa vade faizlerini 5 kez yukselterek yuzde 4`ten yuzde 6`ya cikartti. Ayrica sik sik borsalarin asiri sistigini soyleyerek bir cokus tehlikesine karsi yatirimcilari uyardi. ABD`de yuzde 6`dan sonra yeni bir yatirim olmayacagi yonunde gorus hakimken beklentilerin uzerinde cikan yuzde 0.7`lik mart ayi enflasyonu faizin yuzde 6. 5`e kadar yukseltilebilecegi beklentisini dogurdu. Boyle olunca da dolarin yatirim araci olarak cazibesi yukseldi. Yuzde 0.5`lik kar marjlarinin bile onemli sayildigi gelismis ulke piyasalarinda dolarin aylik getirisinin bir yil icinde yuzde 4`ten 6`ya cikmasi, hatta burada da kalmayip 6.5`e yukselebilecegi baklantisi de yatirimcilarini cilgina cevirdi. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.