Dolar zirveye çıktı

29.08.2012 - 14:32 | Son Güncelleme :

Euro karşısında değer kaybeden dolar 1.8180 ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar1241.jpg">Para piyasalarında doların yükselişi dikkat çekiyor. Euro karşısında değer kaybeden dolar 1.8180 ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

İçeride Merkez Bankası`nın son dönem politikalarınında etkisi TL dolar karşısında değer kazanıyor. Dış piyasalardaki gelişmeler ile gelişmekte olan diğer ülek para birimleri karşısında da değer kaybeden dolar 1.8180 ile son bir ayın en yüksek seviyelerine tırmandı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Günün ilk yarısında 1.8180`i gördükten sonra 1.8160 seviyesine çekilen dolar TL`nin yanı sıra  dün1.24 seviyelerinden, euronun kendi gücünün etkisi ile dolar karşısında çıkışa geçerek paritenin 1.2563 seviyesine geldiği görülüyor sepet kur tarafında ise 2.0490 seviyesi gözleniyor. Euro TL son yükseliş dalgasından sonra piyasa en yüksek 2,8228 seviyesini gördü piyasanın bu civarlarda soluklanacağı veya kâr satışlarıyla bir miktar gerileyeceği görüşü hakim.

Piyasa uzmanları yakın vadede güçlü duran TL`nin bu görünümü koruyacağını kaydederken ilerleyen günlerde yapılacak olan toplantılarda beklentilerin karşılanmaması halinde bir zayıflamanın gelebileceğini dile getiriyorlar.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert konuya ilişkin değerlendirmesinde, TL`de bayram öncesinde başlayan değer kaybının sürdüğünü ve o dönemden bugüne döviz sepeti karşısında yüzde 2,5 değer kaybettiğini ifade etti. Düne kadar piyasada ağırlıklı olarak yerli kurumsal yatırımcı talebi olduğunu belirten Cömert, dün akşam saatlerinden itibaren yabancı yatırımcıların da alım tarafında yoğunlaşmaya başladıklarını kaydetti. Ay sonunda vergi çıkışları olacağını, bu nedenle hafta başında TL talebinin artması ile birlikte kurlarda da gerileme beklediklerini kaydeden Cömert, ``Merkez Bankasının şu ana kadar piyasaya sağladığı bol likiditenin cuma gününden sonra normale dönmesi de TL`ye destek sağlayacaktır`` dedi.

Bu nedenle dövizde kademeli olarak satış önerdiklerini belirten Cömert şunları kaydetti: ``Yabancı yatırımcı neden döviz talep ediyor diye baktığımızda öncelikle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de kayıplar olduğunu, yani TL`ye özel bir hareket olmadığını görüyoruz. Ancak son hafta olarak baktığımızda TL`deki değer kaybı benzer para birimlerine göre daha yüksek. Bunun sebebi de Merkez Bankası efektif fonlama maliyetinin iyice düşmesi, gecelik repo/swap oranlarının da buna bağlı olarak gerilemesi. TL faizinin gerilemiş olması sıcak para açısından TL`nin cazibesini düşürüyor.``

66.312 punadan güne başlayan İMKB 100 edneksi gün ortasında 85,47 puan veya yüzde 0.13 artışla 66224,77 puandan kapandı. İşlem hacmi 593.1 milyon TL olarak gerçekleşti.

Avrupa’da ise yatay açılış sonrasında hisse senedi piyasaların düşüş ikinci gününe girdi. Şirketlerden gelen haberlerin etkisi ile Asya’dan devralınan pozitif hava korunamadı. MSCI Asya’nın yüzde 0.2 değer kazanarak kapattığı günde Avrupa dünyanın en büyük kozmetik şirketlerinde L’Oreal’in bilançosunun beklentilerin altında kalması ile yüzde 4.2’lik düşüş yaşaması etkili oluyor. STOXX 600 tarafında yüzde 0.54 geri çekilme gözlenirken maden şirketleri ve bankalar üzerindeki baskının artması da aşağı yönlü harekette etkili oluyor. Gün ortasında Fransa’da yüzde 0.73’lük geri çekilme yaşanırken, İspanyol endeksinde yüzde 0.75’lik Londra FTSE’de ise yüzde 0.56’lık kayıp gözleniyor. Alman DAX endeksinde de durum farklı değil. Yüzde 0.72’lik değer kaybı hakim.

Cuma günü ABD’de yapılacak olan Jackson Hole toplantısı öncesinde bugün İtalya Başbakanı Monti ve Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmesi bekleniyor.

Gün ortasında emtialar cephesinde ise altın 1665 olurken petrol tarafında oynaklık devam ediyor. Brent petrol 111 dolara çekilirken ABD tipi ham petrol 95 dolar seviyesinde.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.