Dolar neden yükselmiyor?

19.02.2008 - 09:44 | Son Güncelleme :

Dünyada ekonomik resesyon tartışılıyor. “Kimse bu küresel krizden kaçamaz” deniyor. İçeride ise türban tartışmaları siyaseti geriyor, ekonomide daralma sinyalleri geliyor. Bu ortamda herkesin merak ettiği bir şey var: Eskiden en ufak bir krizde çıkışa geçen dolar şimdi neden artmıyor?

Raymond James’in Genel Müdürü bunu şöyle açıklıyor: Eskiden Türk halkı dolar yükselişe geçti mi daha da artacak inancıyla alıma geçerdi. Şimdi herkes elinde pahalıya aldığı dolarlarla “Bir yükselse de satsam” diye bekliyor. Yabancılar bunu biliyor, alım yapamıyor, dolar işte bundan artmıyor

Küresel krize bağlı olarak borsada sert düşüş devam ederken, dolar yerinde sayıyor. Kriz beklentisiyle son iki yılda sürekli döviz alan Türk halkı ise ellerindeki dövizi satabilmek için her yukarı hareketi satış fırsatı olarak değerlendiriyor. Türk halkının elinde yüklü miktarda döviz olduğunu bilien yabancılar da yükselişlerde satış geleceğini bildiği için alım yapmıyor.

İşte bu yüzden dünyada fırtınalar kopsa bile dolar yükselmiyor. Türkiye’de doların yatay seyretmesinin nedenini anlatan Raymond James Yatırım Genel Müdürü Emir Sarpyener, “Yabancılar diğer borsalarda olduğu gibi Türkiye’de de olumsuz haberlere bağlı olarak hisse senedi pozisyonlarını azaltıyor, ancak döviz almıyorlar” diye konuştu.

95 milyar dolarımız var

Geçmiş dönemlerde yaşanan krizlerden farklı bir durum yaşandığını belirten Sarpyener, bunun nedeni şu iki faktöre bağlıyor: “Yabancılar borsada bir miktar satış yapsa bile faiz hâlâ cazip, ’over night’ ya da bonoda kalıyorlar. Nete baktığımızda alıcı durumundalar. İkincisi de geçmiş krizlerle karlaştırıldığında yerli bireylerin elinde büyük miktarda dolar var. Yerli oyuncuların elindeki miktar 95 milyar dolar civarında. Geçtiğimiz dönemdeki bütün dalgalanmalarda dolar alanlar yükselişleri satış fırsatı olarak görüyor, bu da kurların yukarı gitmesini engelliyor.”

1.20’de alıma geçtik

Merkez Bankası verileri de Raymond James Yatırım Genel Müdürü’nün sözlerini doğruluyor. Verilere göre 2007 başından itibaren döviz alan vatandaşlar, dolar 1.40 YTL’yi geçince 3 milyar dolarlık sattı. Daha sonra 1.20 seviyesine gelince iki ay gibi kısa sürede 7 milyar dolara yakın alım yapıldı. Dolar 1.15 YTL’ye gerilediğinde alımlarını sürdüren vatandaş, küresel dalgalanmanın şiddetlendiği yılın ilk günlerinde ise yeniden satışa geçti. Satışların etkisiyle kur 1.23 YTL’yi geçemezken, krizin dövize etkisi sınırlı kaldı.

Borsada düşüşün sona değil ama güçlü destek seviyelerine yaklaştığını ifade eden Emir Sarpyener, biraz sancılı olsa da bir toparlanma sürecine girileceğini düşünüyor. Sarpyener, “Sancılı bir toparlanma olacak, yani iki gün aşağı iki yukarı geleceğiz ” dedi.

Sarpyener, 2008’deki özelleştirmeler için ise oldukça olumlu bir tablo çizdi. “Artık dünyada sermayeyi genelde Batı’dan gelmesini beklerdik ancak bu defa sermayenin Körfez’den ya da Asya’dan gelmesini bekleyeceğiz” diyen Sarpyener, özellikle Halkbank’ın satışında sorun yaşanmayacağının altını çizerek, yabancıların finans sektörüne ilgi gösterdiğini belirtti.

Yurtdışında düzenledikleri ’road show’larda Türkiye’ye olan ilginin devam ettiğini dile getiren Emir Sarpyener, “Bu yıl 5 gelişmekte olan ülkeyi alt alta koyduklarında iyi olacağını düşündükleri ülkelerden biri Türkiye oldu” dedi.

Türkiye’yle ilgilenenler için Kazakistan’da şube açtı

Potansiyel gördükleri için Kazakistan’da temsilcilik bürosu açtıklarını belirten Emir Sarpyener, “Oradaki amacımız Türkiye’de hizmet verdiğimiz kurumsal yatırımcılara Kazakistan piyasası içinde servis vermek. İkinci olarak da Kazakistan’da iş yapan çok Türk var. Ayrıca Türkiye’de iş yapmak isteyen Kazak şirketler var. Biz bunlara danışmanlık hizmeti vereceğiz. Şirket birleşmelerine aracılık etme gibi bir yatırım bankacılığı şapkası olacak bir kurumsal yatırımcılara portföy yatırımları açısından hizmet vereceğiz. Yani iki şapkamız olacak” diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.