Dolar hızla eriyor

24.09.2007 - 14:11 | Son Güncelleme :

Serbest piyasada dolar ve avro YTL karşında değer kaybetmeye devam ediyor

Serbest piyasada dolar ve avro YTL karşında değer kaybetmeye <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar211.jpg" align="right" vspace="5">devam ediyor.

AA

Amerikan Merkez Bankasının (FED) geçen hafta beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi, dolar kurundaki gerilemeyi ivmelendiren unsur olurken, dolar bulunduğu seviye itibarıyla 2001 yılı değerine geldi.

Cuma günü serbest piyasada 1,2270 YTL`ye satılan dolar, haftaya değer kaybederek başladı. Bugün saat 10.40 itibarıyla doların satış fiyatı 1,2240 YTL`ye, avronunki ise 1,7240 YTL`ye geriledi.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,2200 YTL, en yüksek fiyat 1,2225 YTL, satışta en düşük fiyat 1,2235 YTL, en yüksek fiyat 1,2280 YTL düzeyinde bulunuyor.

Avro-dolar paritesi ise 1,4126 seviyesini gördü.

“MERKEZ BANKASI ALIMLARDA MİKTARI ARTIRABİLİR”

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, döviz piyasasında ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dövizde yaşanan bu durumun yurt dışı kaynaklı olduğunu söyledi.

Türkiye benzeri ülkelerde de trendin bu yönde olduğunu hatırlatan Salar, yaşan durumun Türkiye`ye özgü olmadığının altını çizdi.

Kurların bugünkü seviyesinin 6 yıl önceki seviyeleri olduğunu belirten Salar, kur hareketlerinin yukarıya dönmesinin ancak yurt dışındaki algılamaların değişmesiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Salar, içeride ise yerli yatırımcıların geçtiğimiz aylarda seçim öncesinde yüklü miktarlarda döviz alımı gerçekleştirdiğini, döviz tevdiat hesaplarında 25 milyar dolarlık artış bulunduğunu bildirdi.

Özellikle petrol fiyatlarında yüksek seyir sürdüğü sürece global likidite koşullarının devam edeceğini ifade eden Salar, ekstra risk iştahının sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Salar, “Yakın vadede eğer kurlar bir miktar daha gerilerse, muhtemeldir ki Merkez Bankası piyasadaki fazla arzı engellemek için alım ihalelerinde miktarı artırabilir” dedi.

Piyasalara yapılacak ilk hamlenin bu olabileceğini dile getiren Salar, daha sonra yine Merkez Bankasının faiz indirimine gidebileceğini aktardı.

Salar, piyasa direkt müdahalenin çok etkili olmayacağı görüşünü dile getirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.