Dolar daha ne kadar düşer?

16.07.2007 - 10:36 | Son Güncelleme :

Dolar dün 1.2653’le Türkiye’nin dalgalı kura geçtiği 2001’den sonra gördüğü en düşük seviyelere indi.

Seçim öncesi siyasi belirsizliklere rağmen, dünyadaki para bolluğunun da etkisiyle gerilemeye devam eden dolar, dün 1.2653’le Türkiye’nin dalgalı kura geçtiği Şubat 2001’den bu yana gördüğü en düşük ikinci seviyeye indi. Daha önceki dönemde kurların bu seviyeye inmesiyle doğrudan alım müdahalesi yapan Merkez Bankası bu kez sessiz kalırken, kurlarda geçen yıl Haziran ayındaki görülen 1.71 YTL’lik seviyeye göre gerçekleşen düşüş oranı yüzde 26’ya ulaştı. ABD para birimindeki bu kayıpta yurtdışı piyasalarda euro karşısında tarihinin en düşük seviyelerine inmesi de etkili oldu. Euro/dolar paritesi 1.3812’yle yeni zirvesine çıktı.

Brezilya da bizim gibi

Doların 22 Temmuz seçimleri öncesinde YTL karşısında son iki yılın en düşüğüne inmesi piyasalarda yeni bir tartışma da başlattı. Kur, 1 YTL’ye inecek mi? Piyasalara yön veren uzmanların çoğunluğu Merkez Bankası’nın gecelik faizlerini yüksek tutması durumunda kurlardaki gerilemenin süreceğini belirtiyor. Rakamlara bakıldığında, gecelik faizleri yüzde 17.5’te tutan Merkez Bankası, bu oranla Türkiye’yi dünyanın en yüksek faiz ödeyen ülkesi konumunda tutmaya devam ediyor. Türkiye bu faiz düzeyiyle yıllık yüzde 9.7 oranında reel faiz veriyor. Dünya piyasalarında Türkiye’den sonra en yüksek faizi ödeyen Brezilya’nın kısa vadeli faizleri yüzde 11.25 düzeyinde. Bu ülkedeki reel faiz ise yüzde 8.6. Brezilya Reali de tıpkı YTL gibi zirvede. Real, dün itibarıyla dolar karşısında 2000 yılından sondaki en yüksek seviyesine ulaştı.

Düşüş devam eder mi?

Yüksek getiriler giderek daha fazla yatırımcıyı cezbederken, sıcak para oyununun sürmesinin temel şartı olan yüksek faiz politikasında kısa vadede yumuşama beklenmiyor. Merkez Bankası önceki gün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısının ardından, enflasyonla mücadelede temel silahı olan gecelik faizlerdeki bir indirime en erken yılın son çeyreğinde gidebileceğini duyurdu. Bu da tek parti hükümetini satın alan piyasalarda, yurtdışından olumsuz bir etki olmadığı sürece dövizdeki düşüşün sürmesi bekleniyor.

Soner Dolanay WestLB Genel Müdür Yardımcısı: Sonbahara kadar düşüş sürer

Kurdaki gerilemenin en önemli nedeni Türkiye’nin verdiği yüksek faiz. Bu global likiditeyle birleşince Türkiye’de de döviz fiyatları aşağı gidiyor. Türkiye bu faizi vermeye devam ederse YTL güçlenmeyi sürdürecektir. Merkez Bankası en erken son çeyrekte faiz indirebileceğini açıkladı. Bu nedenle dışarıdan bir etki görmezsek, sonbahara kadar kurdaki düşüşün süreceğine inanıyorum.

Bora Böcügözü Denizbank Genel Müdür Yardımcısı:
Seçim sonrası müdahale gelebilir


Kurdaki gerileminin asıl nedeni global likidite bolluğu ve Türkiye’deki yüksek faizler. Bu yüzden uluslararası piyasalardan Türkiye’ye önemli bir kaynak girişi yaşanıyor. Kurları üç etken tersine çevirebir. Bunları global likiditeyi azaltacak bir şok, seçimlerde çıkabilecek anormal bir tablo ve Merkez Bankası’nın dövize yapacağı sert bir müdahale olarak sayabiliriz. Bunun dışındakilerin kurda kalıcı etki yaratacağını düşünmüyorum. Bu etkenlerin olmaması durumunda kurdaki düşüş sürebilir. Seçim sonrası kur düşüşü sürerse Merkez Bankası’ndan doğrudan alım müdahalesi gelebilir.

Hasan Ecesoy Anadolubank Hazine Müdürü Kritik seviyelere geldik

Dolar, global anlamda bir değer kaybı içinde. Türkiye’de kurların bu seviyelere gelmesinde paritedeki gelişmenin de etkisi var. Ancak asıl önemli neden yüksek faiz. Merkez Bankası faizi bu seviyede tutmaya devam ederse uluslararası piyasalardan Türkiye’ye döviz girişi sürecektir. Piyasa şu anda faizin yüksek seviyede kalıp tek partili iktidar senaryosu olacağına oynuyor. Piyasalarda gelinen seviyelerin arkasında yatan temel senaryo bu. YTL’deki değerlenmenin süreceğini düşünüyoruz. Ancak kurun da kritik seviyelere geldiğini unutmamak gerekli.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.