Doğrudan yatırımlarda azalma var

11.07.2008 - 14:14 | Son Güncelleme :

Uluslararası net doğrudan yatırımlar, Ocak-Mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.5 oranında geriledi

Uluslararası net doğrudan yatırımlar, Ocak-Mayıs döneminde, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci13.jpg" align="right" vspace="5">geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.5 oranında düşüşle, 6 milyar 53 milyon dolara geriledi.

Hazine Müsteşarlığı uluslararası doğrudan yatırım verilerine göre, bu yılın mayıs ayında 649 milyon ABD doları tutarında net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Geçen yıl ocak-mayıs döneminde, toplam net 11 milyar 107 milyon dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım girişi olmuştu. 
 

Uluslararası net doğrudan sermaye girişi, Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 47.9 oranında düşerek 5 milyar 8 milyon dolara geriledi.

2008 yılının 5 ayında, 6 milyar 53 milyon dolarlık net doğrudan uluslararası yatırım girişi olurken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi toplam 5 milyar 8 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu dönemdeki doğrudan sermaye girişinin 2 milyar 835 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. 2008 yılı Ocak-Mayıs dönemindeki nakit sermaye girişinin yüzde 56.3`ü AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye`deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2008 Mayıs ayında 563 milyon ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Sermaye girişinin, 205 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetlerinden gelirken, 563 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 412 milyon dolarlık bölümü AB ülkelerinden geldi.

Uluslararası sermayeli şirketler

2008 yılı Mayıs ayında 307 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 53 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

2008 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla, bin 327 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 274 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki kaydedildi.

Adı geçen dönemde, bin 601 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları belirtildi.

İmalat sanayinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu makine ve teçhizat imalatı ile gıda ürünleri ve içecek imalatı izledi.

Bu yılın 5 ayında, kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 166 adet uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 33 adedi imalat sanayinde, 29 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 18 adedi ise gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe faaliyette bulunuyor.

2008 yılı Ocak-Mayıs döneminde kurulan bin 601 adet uluslararası sermayeli şirketin, 836 adedi AB ülkeleri, 268 adedi diğer Avrupa ülkeleri, 229 adedi ise Yakın ve Ortadoğu ülkeleri ortaklı şirketlerden oluşuyor.

Türkiye`deki uluslararası sermayeli şirketler

2008 Mayıs ayı sonu itibarıyla 16 bin 270 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 3 bin 639 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Türkiye`de, toplamda 19 bin 909 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulunuyor.

19 bin 909 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları belirtiliyor.

İmalat sanayinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile gıda ürünleri içecek imalatı izliyor.

19 bin 909 adet uluslararası sermayeli firmanın ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 11 bin 556 adet ile birinci sırada yer aldığı görülüyor.

AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 3 bin 393 adet firma ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere bin 956 adet ve Hollanda bin 557 adet firma ile yer alıyor.

İstanbul, yabancı sermayede birinci sırada

19 bin 909 adet uluslararası sermayeli firmanın illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul ilinin 10 bin 845 adet ile birinci sırada yer aldığı görülüyor.

İstanbul`u ise 2 bin 524 adet ile Antalya, bin 325 adet firma ile Ankara bin 98 firma ile de İzmir illeri takip ediyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.