Doğalgaz için küçük, dünya için büyük ada

08.02.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

İstanbul`a bağlı Adalar`ın yerleşime açık en küçük adası olan Sedef Adası, birkaç yıl içinde tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplayacak bir bölge olmaya hazırlanıyor. İGDAŞ, 130 hanelik Sedef`i gaz taşımak için küçük bulunca, bu bölge dünyaya örnek olacak bir hidrojen projesi için en uygun aday oldu. Şimdi, Adalar vapurunun uğramadığı Sedef`in, proje tamamlandığında en çok bilinen ada olması muhtemel.
Bunun nedeni, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi UNIDO - ICHET tarafından geliştirilen proje kapsamında adada enerji tüketimi sonrasında `sıfır kere sıfır` karbon gazı üretilecek olması.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü`ne bağlı UNIDO - ICHET`in Başkanı Engin Türe, kurumun hidrojen enerjisinin kullanılabilirliğini dünyaya göstermeyi amaçladığını belirterek bunun için geliştirilen pilot projelerden birinin de Sedef Adası projesi olduğunu söyledi.
Türe, doğalgazın Adalar`dan sadece Sedef Adası`na ekonomik olmadığı için götürülmediğini öğrendiklerini, bunun üzerine projeyi Sedef`te gerçekleştirmeye karar verdiklerini belirtti.
Projeye göre, adada yer alan tepeye 2 adet 500 kilovatlık rüzgâr türbini ve 25 kilovatlık güneş panelleri kurulacak. Bunlardan sağlanan enerji, adanın elektrik ihtiyacını karşılarken, adada üçüncü bir enerji kaynağı olarak hidrojen de üretilecek.
Elektrolizle sudaki hidrojen ve oksijen ayrıştırılacak, oksijen havaya salınırken, üretilen hidrojen depolanacak. Hidrojen, merkezden konutlara çekilecek hatlarla hem ısınmayı sağlayacak hem de rüzgâr ve güneş olmadığında elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Türe, proje gerçekleştiğinde adada `sıfır kere sıfır` karbon üretileceğini belirtirken, yurtdışında böyle proje yerlerinin turistlerin ilgi odağı olduğunu söyledi. Türe, kaynak bulunması durumunda projenin 1.5 - 2 yıl içinde tamamlanacağını da kaydetti.


Hidrojenle çalışan ocak

Projeye katkı sağlayacak şirketlerden Arçelik, hidrojenle çalışan şofben, ocak, kombi gibi ürünler üretecek. Dizayn, çok hafif bir gaz olan hidrojenin taşınması için özel borular sağlayacak. Projenin diğer ortakları arasında İstanbul Elektrik AŞ, türbinleri üretecek olan Gama ile boruları döşeyecek olan İGDAŞ da yer alıyor.


<ımg hspace="0" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/08/ekonomi/resim/aeko01.jpg" align="textTop" border="1">























2.4 milyon dolarlık proje
Rüzgâr türbini1.1 milyon dolar
Güneş panelleri95 bin dolar
Hidrojen üretimi560 bin dolar
Hidrojen depolanması150 bin dolar
Dağıtım ve konutlarda altyapının değişmesi 539 bin dolar


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
994 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.