Dıscovery Uzay Istasyonu

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Yeni Bilimsel Ve Sanatsal Potansiyel Yaratilacak, Mikro-Yerçekimi Sayesinde, Daha Güçlü Ve Hafif Metaller Ile Daha Güçlü Bilgisayar Çipleri Yaratilacak -Sinema Sanatinda Film Çekimlerinde Yeni Bir Açi Kazanilacak


HOUSTON (A.A) - 24.10.2000 - Kanada, Rusya, Brezilya, Japonya ve 11 Avrupa ülkesi ile ABD`nin desteklediği uluslararası bir proje olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) Discovery`nin Kasım 1998`da uzaya fırlatılmasından bu yana edinilen bilgiler, yen bilimsel ve sanatsal potansiyeller yaratıp, adeta çığır açacak. Uzay mekiği Discovery`nin mevcut misyonu, uzay istasyonunun davranışı, gücü, termal (ısıyla alakalı) ve iletişim sistemlerinin kontrolünde kritik önemde ekipmanların oluşturulması anlamına geliyor. Amerikan Ulusal Uzay-Havacılık İdaresi NASA`ya göre, Discovery uluslararası uzay istasyonu 2006 yılında tam olarak tamamlandığında, yörüngedeki, öngörülemeyecek derecede yüksek teknolojili laboratuar kompleksine dönüşecek. UUİ`deki laboratuarda, uzayın en müstesna karakteristiği olan yerçekimsizliğin avantajını kullanılıp, uzun vadeli bilimsel araştırmalar yürütülecek. Georgia Teknoloji Enstitüsü mekanik mühendisliği profesörü Paul Neitzel`e göre, yörüngede daimi insanlı platformun varlığı, ağırlıksız çevrede uzun vadeli denemeler için hiç umulmadık fırsatlar yaratacak.


YERÇEKİMSİZLİĞİN TIPTAKİ KULLANIMLARI;

Yerçekiminin baskısının ortadan kaldırılması, tıbbi denemeleri Yeryüzü`ndekinden daha kolay hale getirip, yeni ilaçların geliştirilmesini sağlıyor. Mesela, kanser tedavisi, hastalara risk oluşturmaksızın yaşayan hücrelerde test edilebilecek.


MİKRO-YERÇEKİMİYLE, DAHA GÜÇLÜ VE HAFİF METALLER;

Mikro-yerçekimi sayesinde, ağırlıksızlık ortamında alevler farklı yandığından dolayı, daha güçlü ve hafif metaller ile daha güçlü bilgisayar çipleri yaratılacak. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`nden Nobel fizik ödüllü Samuel Ting, ``parçacık hızlandırıcıları üzerinde 30 yılı aşkın yürüttüğüm denemelerden edindiğim tecrübeler sonucu, UUİ`nin fiziğin temel konularına cevap vermek için ideal bir yer olduğu kanısına vardım`` diyor.


UZAY HAYATININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;

Bilimadamları, UUİ`de uzaydaki yaşamın, kasların zayıflaması, kemik yoğunluğu kaybı ile kalp, atardamar ve damarların işleyişindeki değişimleri kapsayan, insan sağlığına etkilerini incelemeyi planlıyor. UUİ`deki modüllerden birinde sıfırdan Yeryüzü`ndekinin iki misline kadar değişen yoğunlukta yerçekimi simülasyonları yaratılması için merkezkaç güç kullanılacak. Sözkonusu modüldeki teknik şartlar, Ay ya da Mars yüzeyindeki yerçekiminin simülasyonuna imkan verecek.


SANAT VE SPOR KAVRAMLARINDA MUAZZAM DEĞİŞİKLİK;

İnsanın uzayda uzun vadeli kalışı, sanat ve spor kavramlarında muazzam değişiklik potansiyeli sunuyor. UUİ misyonunun Japon uzmanı Mamoru Mohri`nin verdiği bilgiye göre, mesela, sinema sanatı dalında, ağırlıksız ortamda ``yukarı`` ya da ``aşağı``nın algılanması hiçbir anlam ifade etmeyeceğinden, film yönetmenleri, film çekmede yeni bir açı kazanacaklar. Yeryüzünde atletler kaslarını güçlendirmek için sıkı fiziki eğitimden geçmek zorunda kalmaları, yerçekimine kraşı koymak için bunun gerekli olmasına karşın, uzayda kas gücü hiçbir anlam ifade etmeyecek. Uzaydaki yaşam kurulu bilimsel teorileri değiştirme potansiyeli arzediyor, çünkü, uzaydaki deneyler, bir bilimadamına Nobel Ödülü kazandıran tıbbi buluşun kısmen yanlış olduğunu ortaya koydu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.