Dışbank dünya devine satıldı

13.04.2005 - 10:52 | Son Güncelleme :

Hollandalı banka devi Fortis, Dışbank`ı yaklaşık 1 milyar Euro`ya Doğan Grubu`ndan satın aldı..

Dışbank, 985 milyon Euro piyasa değeri üzerinden dünyanın 23`üncü büyük bankacılık grubuna sahip olan Hollanda-Belçika şirketi Fortis`in oldu.

TÜRKİYE FIRSATI
Banka CEO`su Jean-Paul Votron bu adımın Avrupa`daki gelişme stratejisiyle uyumlu olduğunu söyledi: Türkiye fırsatını değerlendireceğiz.



`4 bin 500 yeni Fortis çalışanına içtenlikle hoş geldiniz diyoruz`

Dışbank, 985 milyon Euro piyasa değeri üzerinden Hollanda-Belçikalı grup Fortis`e satılıyor. Fortis, küçük ortaklara çağrı yapacak Fortis, Doğan Holding, Doğan Ailesi ve çalışanlar vakfının elindeki yüzde 89.3`lük Dışbank hissesi için 880 milyon Euro ödeyecek.

Türkiye`nin 17 Aralık`ta AB ile müzakerelere 3 Ekim 2005`te başlayacağı taahhüdü alması ve IMF ile 2007 yılına kadar uygulayacağını açıkladığı ekonomik program, yabancı yatırımcıların ülkeye olan ilgisinin artırmaya devam ediyor. Bankacılık sektöründe TEB Mali Yatırımlar`ın Fransız Paribas`a satılmasının ardından Dışbank da Avrupa`nın önde gelen finans gruplarından Fortis`e satılıyor. Dünyanın 23`üncü büyük bankacılık grubuna sahip olan Hollanda-Belçika şirketi Fortis, Türkiye`nin 7. büyük özel bankası Dışbank için Doğan Grubu ile 985 milyon Euro (1.7 milyar YTL-1.3 milyar dolar) bedelde anlaştığını açıkladı. Satın alma gerçekleşirse bu tutar Türk bankacılık sistemine giren en büyük yabancı sermaye olacak. Fortis Grup ve Dışbank ortakları arasında imzalanan anlaşmaya göre 985 milyon Euro`nun 880 milyon Euro`luk (1.5 milyar YTL-1.1 milyar dolar) bölümü bankanın yüzde 89.3`üne sahip olan Doğan Holding ve Doğan ailesi, Dışbank Emekli Sandığı ve Dışbank Mensupları Güvenlik Vakfı`nında aralarında bulunduğu bankanın ana hissedarlarına nakit olarak ödenecek. Fortis, Dışbank`ın geriye kalan halka açık yüzde 10.7 hissesi için de borsada setğn almak için çağrı yapacak. Yatırımcıların elindeki hisseler için de Fortis, 105 milyon Euro ayıracak.

FİYAT YÜZDE 20 PRİMLİ
Dışbank`ın hisse başına satış fiyatı ise 985 milyon Euro (1.7 milyar YTL) üzerinden 4.7 YTL oldu. Bu rakam bankanın satışının açıklanmasından önceki 3.96 YTL`den yaklaşık yüzde 20 daha fazla. Yani Fortis, 825 milyon Euro (1 milyar dolar) borsa değeri olan Dışbank`a 985 milyon Euro (1.3 milyar dolar) ödemeyi taahüt etti. Satın alma haberinin açıklanmasının ardından Dışbank hisseleri borsada işlem görmeye başladı ve hisseler 3.96 YTL`den yüzde 10 artışla 4.36 YTL`ye fırladı. Böylece çağrı fiyatı ile hisse fiyatı arasında yüzde 8`lik bir fark kaldı. Satın alma Dışbank`ın iştiraklerinden Dış Yatırım, Dış Portföy,

Dış Leasing, Dış Factoring, Dışbank Malta ve Doğan Emeklilik`i de kapsıyor. Bankanın yüzde 58 ortaklık oranı ile iştiraki Ray Sigorta (Piyasa değeri 22 milyon dolar) ise Doğan Grubu`na satılacak. Doğan Grubu Ray Sigorta`yı başkasına satabilecek.

BDDK`DAN ONAY ALINACAK
Fortis CEO`su Jean-Paul Votron, bu adımın Fortis`in Avrupa`da genişleme stratejisiyle uyum içinde olduğunu belirterek şu mesajı verdi: Türkiye`deki fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Bu vesile ile 4.500 yeni Fortis çalışanına içtenlikle hoş geldiniz diyoruz. Dışbank Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt da Fortis`in Dışbank`ın hizmet kalitesini daha da artıracağına inandıklarını kaydederek, bu satın almanın aynı zamanda Türkiye`ye duyulan güvenin bir simgesi olduğuna işaret etti. Sürecin haziran ayında tamamlanması beklenirken, Rekabet Kurumu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu`ndan satın alma için onay alınacak. Dışbank`ın mayıs ayındaki mali tablolarına göre satın alma tutarlarında ayarlamalar yapılabilecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.