Dikkat! Riskler artıyor

11.09.2007 - 14:26 | Son Güncelleme :

Goldman Sachs, Türkiye`nin büyüme rakamlarının beklentiler dahilinde olmasına karşın büyümeye yönelik risklerin arttığını açıkladı

Uluslararası finans devi Goldman Sachs, Türkiye`nin büyüme <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanci4.jpg" align="right" vspace="5">rakamlarının beklentiler dahilinde olmasına karşın büyümeye yönelik risklerin arttığını açıkladı.

hurriyet.com.tr

Goldman Sachs`ın Türkiye`deki büyüme rakamlarına ilişkin yayınladığı raporda ilginç ifadeler dikkat çekiyor.

Türkiye`deki büyüme neden düşük kaldı? Büyümeye yönelik riskler neden artıyor? Merkez Bankası faiz indirir mi?

SONUÇLAR UYMLU AMA EKONOMİ YAVAŞLIYOR

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.9 büyüdü. Bu rakam yüzde 4 olan beklentilerle uyumlu, hatta bizim yüzde 3.5 olan beklentimize göre daha iyi. İlk yarıdaki yüzde 5.3`lük büyüme de yıllık yüzde 5.5 büyüme projeksiyonu ile uyumlu gözüküyor. Ekonomik büyüme beklentiler dahilinde olmasına karşın, kuşkusuz ki ekonomi ikinci çeyrekte yavaşlama eğilimine girdi. Bunun en önemli nedeni de politik belirsizlik ve sıkılaşan finansal ortam. 

BÜYÜME HEDEFİMİZİ KORUYORUZ, ANCAK...

Biz iç talepte hafif bir toparlanma eğilimi görüyoruz. Hükümet büyük ihtimalle yüzde 6.5`lik faiz dışın fazlaya ulaşmak için yeni mali önlemler alacaktır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kamunun toplam milli gelire etkisi sınırlı kalacak. Ancak özel tüketim harcamaları ve yatırımlar politik riskler azaldıkça muhtemelen artışa geçecek. Bu durum iç talepte gözle görülür bir toparlanma sağlayacak. Buna paralel olarak biz 2007 için büyüme hedefimizi yüzde 5.5, 2008 için de yüzde 6.5 olarak koruyoruz.

İKİ ÖNEMLİ NOKTA

Buna karşılık son dönemde global piyasalarda yaşanan türbülans bizim tahminlerimizdeki aşağı yönlü riskleri artırabilir. Burada üzerinde durulması gereken iki önemli nokta var: 

İHRACAT PAZARLARINA DİKKAT

Birincisi, dış talep tarafı. İhracat milli gelire çok önemli bir katkı yapıyor. Bunun da en önemli sebebi Türkiye`nin ihracat pazarlarındaki kuvvetli ekonomi. Özellikle de Avrupa... Her ne kadar bizim temel senaryomuz bu olmasa da, eğer Avrupa`da büyüme ivme kaybederse Türkiye`nin ihracatı ve dolayısıyla büyüme olumsuz etkilenir. 

KREDİ KOŞULLARI ÖNEMLİ

İkincisi, kredi tarafı. Türkiye`de tasarruf oranı, yatırım potansiyeli ve son yıllardaki olumlu global kredi koşullarına göre düşük. Eğer global kredi koşulları sıkılaşırsa, bu durum dış finansman maliyetini artırır ve şirketlerin büyümelerini olumsuz etkiler. 

FAİZ İNDİRİMİNİ UNUTUN

Türkiye`nin dış finansman ihtiyacı milli gelirin yüzde 15`i seviyesinde ve Türk Lirası halen çok değerli görünümünü koruyor. Bu durum Merkez Bankası`nın manevra kabiliyetini kısıtlıyor. Mevcut global belirsizlik ve devam eden piyasa oynaklığı içerisinde bankanın faiz indirimi zor gözüküyor. Bu yüzden biz bu yıl herhangibir faiz indirimi beklemiyoruz. 2008 yılında ise kontrollü olarak 200 baz puanlık bir indirim söz konusu olabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.