Devleti Altın Makas Şağar küçültecek

08.11.2001 - 09:49 | Son Güncelleme :

IMF`den ve G-7`lerden sağlanacak ek dış finansmanın kaderini belirleyecek, devlet harcamalarının küçültülmesi operasyonu Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar`a emanet edildi.
Şağar, bütçe ve mali kontrol alanındaki uzmanlığının yanı sıra, devlet personel rejimi konusunda da deneyimli bir isim olarak tanınıyor.
Başbakanlık`ta tam bir kapalı kutu olarak tanımlanan Şağar, 51 yaşında ve Mülkiye ekolünden geliyor. 1976 yılında maliye müfettişliğine başlayan Şağar, 1984 yılında Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü`nde daire başkanı, 1987 yılında genel müdür yardımcısı oldu. Şağar, 1988 yılında Devlet Personel Başkanlığı`na atandı.
2 yılı aşkın süredir Başbakanlık Müsteşarlığı görevini sürdüren Şağar, Sayıştay Başkanlığı`na da aday oldu ancak daha sonra adaylıkta ısrarcı olmadı.
Bu yıl özellikle gelir arttırıcı önlemler paketi üzerinde yürüttüğü bireysel çalışmalarla dikkati çeken Şağar, bir ara vergi ve sigorta beyannamesi veren mükelleflerden sabit tutarda pay kesilmesi önerisi ile gündeme geldi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Buna karşın yurtdışına çıkışlarda alınan 50 dolar harç uygulaması yürürlüğe girdi. Şağar ayrıca kamuda taşıt operasyonuna da imza attı. Kurumlardaki taşıt sayısının azaltılması ve belirli kademelerin altındaki bürokratlara makam otomobili tahsis edilmemesi uygulaması da Şağar tarafından şekillendirildi.

Öneriler paketi

Şağar`ın başkanlığında Maliye Müsteşarı Ertan Dikmen, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak`ın üzerinde çalıştığı harcama kısıcı ve gelir yaratıcı paket çerçevesinde şu konular üzerinde duruluyor:
- Kamu işçilerine verilen iki ikramiyeden birinin ertelenmesi önerildi. 135 trilyon lira tasarruf sağlayacağı belirtilen bu öneri henüz kesinleştirilmedi
- -KİT`lerde emekliliği gelen 30 bin işçinin re`sen emekli edilmesi düşünülüyor. İlk etapta tazminat ödemesi nedeniyle kamudan kaynak çıkış olacağı, bu tutarın yıllık işçi ücretine denk düşeceği, ancak 2002 yılından itibaren 700 trilyon lirayı aşkın tasarruf etkisi yaratacağı öngörülüyor.
- Konsolide bütçeye dahil kuruluşlarda işçi statüsünde çalışan ve emekliliğe hak kazanan 5 bin işçinin yıl sonuna kadar emekli edilmesi planlanıyor. Tasarruf boyutu 100 trilyon lira civarında hesaplanıyor.
- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün bölge müdürlükleri kapatılıyor. İl müdürlükleri ekipman ve işçileri ile il özel idarelerine devrediliyor. Tasarrufun boyutu 300 trilyon lira olarak tahmin ediliyor.
- DSİ ve Karayolları bölge müdürlükleri azaltılıyor.
- İlaç fiyat kararnamesi ile kar iskonto oranlarının yeniden düzenleniyor. İlaç giderlerini 95 trilyon lira azaltması bekleniyor.
- Sağlık Bakanı Osman Durmuş`un da önerdiği gibi ilaçların tane ile satılması ve en az 10 trilyon lira tasarruf sağlanması öngörülüyor.
- Tedavi hizmetlerinde yüzde 10`luk hasta katılım payının arttırılması ve kaynakta maaştan kesilmesi düşünülüyor. Sağlık karnelerinin hak sahipleri dışında kullanımının önlenmesi ile 200 trilyon lira tasarruf yapılabileceği ileri sürülüyor.
- Sigorta prim tahsilat oranının artırılması. SSK ve Bağ-Kur`a bu şekilde 300 trilyon lira kaynak girişi bekleniyor.
- Akaryakıt Tüketim Vergisi tutarlarının artırılması.
- Çiftçiye doğrudan gelir desteği ödeneğini reel olarak arttırılmıyor. Bu kalemden tasarruf 400 trilyon lira olarak ifade ediliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.